facebook-si-instagram-vor-permite-utilizatorilor-sa-ascunda-contorul-de-like-urile-pentru-mesaje_29207500-920x518-1.jpg
Prezența cetățenilor moldoveni pe rețelele sociale a crescut treptat în ultimii ani, cu unele schimbări notabile, cum ar fi migrarea utilizatorilor de pe platformele rusești Odnoklassniki și Vkontakte către Facebook și Instagram. Facebook rămâne cea mai populară rețea socială din Moldova, cu circa 1,6 milioane de utilizatori, urmată de Instagram, care are în prezent 0,96 milioane de conturi active, potrivit Facebook Ads Manager, se arată într-un raport realizat de Mediapoint (Republica Moldova) și MEMO 98 (Slovacia).

Aproximativ 120 000 de noi utilizatori s-au alăturat Instagramului de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 din Moldova. Deși pot exista diferite motive pentru această creștere, Facebook a oferit utilizatorilor o varietate de servicii noi, inclusiv o opțiune de a crea un cont în rețeaua de partajare a fotografiilor și a videoclipurilor Instagram.

În iunie 2021, Odnoklassniki avea aproximativ 305 150 de utilizatori înregistrați, iar popularitatea sa scădea. Platforma a înregistrat o scădere de aproximativ 67 000 de utilizatori în doar șapte luni după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Similar cu Odnoklassniki, Vkontakte a cunoscut o tendință de scădere – o scădere de aproximativ 69 500 de utilizatori între noiembrie 2020 și iunie 2021.

<!–

–> <!–

–>

În același timp, Telegram și TikTok au câștigat popularitate în Moldova (precum și la nivel global). Telegram este utilizată de diferite categorii de utilizatori, inclusiv în diferite grupe de vârstă. Pe de altă parte, TikTok a atras în special publicul tânăr, o tendință pe care Mediapoint și MEMO 98 au identificat-o deja în timpul alegerilor prezidențiale din 2020.

Utilizarea rețelelor sociale este condiționată de rata de penetrare a serviciilor de Internet mobil. În iunie 2021, numărul de utilizatori de Internet mobil a depășit 2,4 milioane de oameni. Rata de penetrare a acestor servicii la 100 de locuitori a ajuns la 90,4 %, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. Creșterea numărului de utilizatori de Internet mobil facilitează utilizarea rețelelor de socializare, care sunt accesate în principal de pe dispozitive mobile.

Preluat de la: diez.md