image00001-2.jpeg

În premieră la Iași a fost organizat festivalul „Dor de Basarabia”. Evenimentul face parte din programul campaniei „Adevărata Basarabie” desfășurată de Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor Iași. Festivalul este conceput ca un omagiu adus bogatei moșteniri culturale a Republicii Moldova, iar programul evenimentului a inclus recitaluri muzicale, expoziții de fotografie, ateliere culturale și degustări de bucate tradiționale.

Festivalul „Dor de Basarabia” a fost organizat pe 21 aprilie la Sala Pașilor Pierduți a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La eveniment au fost prezenți consulul general al Republicii Moldova la Iași, Ion Coșer, și rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Liviu-George Maha. Literatura, cinematografia și mâncarea tradițională au fost elementele definitorii ale festivalului, iar vizitatorii au putut afla mai multe despre evoluția culturală și economică a Republicii Moldova de-a lungul anilor datorită expozițiilor organizate.

Festivalul „Dor de Basarabia” a reușit să pună în valoare și să readucă la viață o parte din sufletul basarabean, iar specificul regional bogat în tradiții și valori de peste Prut și a ajuns și la Iași. Evenimentul nu ar fi fost posibil fără implicarea voluntarilor din cadrul ATRAG Iași.

Fiind la prima ediție, festivalul „Dor de Basarabia” a fost o adevărată provocare pentru echipa de organizare. Voluntarii au încercat să aducă împreună persoane din categorii de vârstă și domenii diferite, pe care le unesc același lucru – dragostea față de cultura basarabeană. „Festivalul «Dor de Basarabia» a fost un eveniment încărcat cu suflet și pasiune și un moment deosebit pentru noi, mai ales fiind la prima sa ediție. Interesul oaspeților pentru cultura noastră, dar mai ales pentru tradiționalele bucate moldovenești a fost impresionant. Așadar, datorită acestui eveniment ne-am convins că, deși reprezentam o țară mică din punct de vedere teritorial, avem un patrimoniu bogat de tradiții și obiceiuri care merită cu siguranță să fie apreciate și promovate”, a declarat Alina Cernenchi, președinta ATRAG Iași.

Campania „Adevărata Basarabiei” se va încheia pe 26 mai cu o gală festivă.

Preluat de la: diez.md