20180821-_mg_8655.jpg

Biroul Relații cu Diaspora al Republicii Moldova a dat start înregistrărilor pentru cea de-a XII-a ediție a Programului guvernamental „Diasporă Origini Reveniri” (DOR). Oportunitatea este destinată tinerilor din țară și din diasporă și își propune să consolideze legăturile emoționale, culturale și de identitate ale participanților cu țara de origine.

DOR este unicul program destinat copiilor și tinerilor din diaspora Republicii Moldova și are misiunea de a sensibiliza tinerii în raport cu păstrarea identității culturale și naționale.

Participarea în cadrul programului este gratuită, iar toate cheltuielile vor fi asigurate din bugetul statutului. Participanții sunt responsabili doar de costurile privind transportul spre/din Republica Moldova. În acest an, programul se va desfășura în perioada 14-23 august.

La ediția a XII-a a Programului guvernamental DOR vor participa 100 de copii și tineri:
# 80 % participanți din diasporă;
# 20 % participanți din Republica Moldova.

Pe parcursul a 10 zile, participanții vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradițiile și istoria Moldovei prin metode interactive de grup. Programul facilitează întâlnirea culturilor datorită candidaților selectați din diverse țări de reședință. Pentru implementarea proiectului se vor realiza acțiuni și activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, excursii și întâlniri oficiale.

Pentru candidații din diasporă:
# e necesar ca vârsta să fie cuprinsă între 12 și 17 ani;
# e necesar să înțeleagă și să poată comunica la nivel de bază în limba română;
# vor avea prioritate tinerii care nu au mai participat în cadrul programului.

Pentru candidații din Republica Moldova:
# e necesar ca vârsta să fie cuprinsă între 12 și 17 ani;
# e necesar dă aibă abilități de comunicare în limba română;
# vor avea prioritate tinerii care nu au mai participat în cadrul programului.

# Participanții din diasporă vor completa acest formular pentru a se înregistra.
# Participanții din Republica Moldova vor expedia dosarul de concurs la adresa [email protected], cu subiectul mesajului „Aplicare Program DOR 2024”.
# Dosarul va conține următoarele:
— un videoclip de maximum trei minute cu subiectul „Moldova europeană”;
— un certificat cu ultima medie generală trimestrială încheiată (pentru copiii și tinerii de vârsta gimnaziului) sau media la disciplinele de profil (pentru tinerii de vârsta liceului sau din centrele de excelență);
— certificatele vor fi eliberate de instituția de învățământ frecventată de candidat;
— dovada spiritului de creativitate, deschidere sau performanță extracurriculară (sportivă, artistică, intelectuală) sub formă de certificate, diplome, mențiuni sau alte dovezi.
# Tinerii din Republica Moldova vor fi selectați în urma unui concurs, iar ulterior vor fi invitați la o discuție în format online.
# Termenul-limită pentru aplicare în cazul tuturor candidaților este 28 mai.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md