moldova-intern-e1662542557653-d2ec7389.jpeg

Tinerii moldoveni sunt invitați să desfășoare stagii de practică în instituțiile publice de nivel central din Uniunea Europeană (UE). Timp de două luni, participanții vor fi ghidați de către Înalții Consilieri UE. Având în vedere statutul Republicii Moldova de țară candidată, ediția din acest an a programului va aborda subiecte privind negocierile de aderare la UE.

Programul de stagii se axează pe subiecte referitoare la relațiile dintre UE și Republica Moldova, și anume, procesul de integrare al Moldovei în UE. Stagiul se va desfășura în perioada 24 iunie – 23 august.

Participanții vor fi atribuiți instituțiilor publice de nivel central, cu titlu indicativ. Stagiarii vor fi îndrumați în activitățile lor zilnice de către un Înalt Consilier UE și de personalul instituției gazdă. La finalul programului, personalul instituției gazdă va prezenta un raport de evaluare în care va aprecia performanțele stagiarilor.

Stagiul este conceput ca o activitate cu normă întreagă, cu o implicare de opt ore pe zi, cu prezență fizică. Participarea cu normă parțială nu este acceptată

Comisia de selecție va repartiza participanții la diferite instituții gazdă, pe baza pregătirii lor academice, în funcție de disponibilitatea posturilor de stagiu în instituția gazdă și a mentorului. Comisia nu garantează că stagiarul va fi repartizat la o anumită instituție/sector, dar va face tot posibilul pentru a efectua repartizările în concordanță cu profilul stagiarilor și cu nevoile instituțiilor gazdă. După repartizarea la o anumită instituție, stagiarii pot fi implicați în activitățile unei alte instituții, coordonate de un Înalt Consilier UE, în cazul în care există interes din partea stagiarului și disponibilitatea unui mentor.

Stagiarii vor desfășura sarcinile solicitate de către mentor referitoare la responsabilitățile instituției gazdă. Bursierii vor fi implicați în activități comune cu alți participanți la program, cum ar fi mese rotunde, conferințe, dezbateri.

# Candidații trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova.
# Se acceptă persoanele înmatriculate la o instituție de învățământ superior din Republica Moldova sau din străinătate, ciclul I (licență) ori ciclul II (masterat) sau cele care au absolvit o instituție de învățământ superior.
# Limita de vârstă este de 30 ani în momentul aplicării la program.
# Cunoașterea fluentă a limbii române.
# Cunoașterea avansată a limbii engleze (cel puțin nivelul B2).
# Candidații trebuie să dea dovadă de implicare în activitățile extracurriculare și de o poziție civică activă.
# Rezultate academice bune.
# Motivație pentru o carieră în serviciul public în Republica Moldova.

Bursele de stagiu vor fi oferite unui număr maximum 90 de stagiari. De asemenea, în cazul în care există un număr mai mare de potențiali stagiari și o disponibilitate confirmată din partea instituțiilor gazdă, se pot acorda stagii fără costuri.

Bursa lunară constituie 200 de euro brut. Din această sumă vor fi deduse taxe în conformitate cu legislația în vigoare.

Pentru a primi bursa, trebuie să vă implicați cu normă întreagă, dovedită printr-o fișă de pontaj completată cu o scurtă descriere a activităților, semnată de către stagiar și Înaltul Consilier UE. Bursa pentru cea de-a doua lună se va plăti pe baza unei fișe de pontaj însoțită de un raport final. Pentru a primi bursa lunară stagiarii vor avea un cont bancar valid în Republica Moldova, în moneda națională. Stagiarii vor prezenta datele bancare împreună cu contractul semnat la începutul programului de stagii.

Dosarul de concurs trebuie să conțină:
# CV-ul;
# o scrisoare de motivație.

Pentru a vă înregistra, trebuie să expediați actele menționate la adresa [email protected]. Termenul-limită pentru aplicare este 15 mai. Dosarele depuse după termenul-limită și/sau dosarele incomplete nu vor fi luate în considerare.

#1. Prima etapă include un proces de preselecție prin care se verifică dacă dosarele depuse sunt complete și corespund cerințelor stabilite.
#2. A doua etapă presupune stabilirea unui interviu cu membrii Comisiei de selecție. Interviurile vor fi susținute în limba română și engleză și vor fi axate pe subiecte referitoare la integrarea în UE. Interviurile vor fi organizate cu prezență fizică, dar pot avea loc și online.

# 1-15 mai – depunerea dosarelor
# 15-24 mai – preselecția candidaților
# 27-31 mai – realizarea interviurilor cu candidații preselectați
# 3-7 iunie – întocmirea clasamentului, acceptarea candidaților în cadrul programului și repartizarea acestora în instituțiile gazdă
# 10-14 iunie – notificarea candidaților selectați
# 17-21 iunie – semnarea contractelor
# 24 iunie – începutul programului de stagii
# 23 august – încheierea programului de stagii, înmânarea diplomelor și ceremonia festivă

Datele pot fi ajustate în funcție de circumstanțele care ar putea apărea.

După finalizarea programului și depunerea raportului final, stagiarii vor primi un certificat care atestă participarea la stagiul de practică.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md