de-lucru-ro.jpg

Angajații urăsc să fie controlați. De fapt, toată lumea urăște să fie controlată excesiv, cu verificări la orice pas. Da, oamenii au nevoie să fie ghidați și să știe că oricând pot cere ajutor sau vei fi acolo când o să aibă nevoie de tine, dar să le spui constant ce trebuie să facă, poate fi extrem de dăunător pentru organizația ta. Imaginează-ți că ești un angajator, care oferă locuri de munca menajera și le spui permanent angajaților unde să șteargă praful și să spele podeaua. În acest caz, nu vei avea timp pentru sarcinile tale de manager, iar colaborarea cu subalternii va fi una eșuată.

Angajații au nevoie să știe că directorii au încredere în ei, în competențele menționate în CV și demonstrate în procesul de muncă. Vezi mai jos cinci motive de ce trebuie să-i lași pe angajați să-și asume mai mult control la job.

1 Micromanagementul este distructiv.

Pentru mulți angajatori din Moldova este confortabil să se ocupe de microgestionarea angajaților, când le deleagă mai multe sarcini și proiecte. Atunci când angajaților li se spune permanent ce și cum să facă, aceștia se simt neimportanți și cred că aportul lor este nesemnificativ. Pe termen lung, oamenii vor fi demotivați și subapreciați, ceea ce-i va determina să se concedieze. Dacă îți dorești alături de tine angajați loiali, care să depună efort la muncă și să simtă că este importantă contribuția lor, trebuie să le oferi mai multă încredere.

2 Angajații vor să fie partenerii tăi.

Oamenii sunt productivi atunci când mediul de la job îi motivează să colaboreze cu colegii și când simt că este apreciată contribuția lor. Când le ceri părerea, când le spui că munca lor contribuie la atingerea KPI-urilor setate și ajută la creșterea organizației, angajații vor fi mândri de ei și încurajați să lucreze mai productiv. De asemenea, angajații vor să știe că pot greși fără a fi pedepsiți. Dacă prețuiești contribuția angajaților tăi, le asculți ideile și ții cont de ele, aceștia vor simți că fac parte pe deplin din echipă.

3 Angajați mai fericiți

Atunci când subalternii simt că managerii au încredere în ei, vor fi mai fericiți la locul de muncă. Este mai eficient să stabilești întâlniri one-to-one sau ședințe săptămânale de raportare decât să verifici constant angajații. Astfel, le oferi oamenilor mai multă autonomie și vor fi mai pregătiți să-și asume responsabilități.

4 Creștere profesională

Când oamenii simt că directorii au încredere în abilitățile lor, vor dori să demonstreze că această încredere este justificată. Astfel, vor fi mai deschiși să realizeze taskuri noi, să învețe mai mult și să se dezvolte. Mai mult decât atât, atunci când le încredințezi o sarcină și le comunici clar termenii limită, angajații vor depune toate eforturile să le realizeze.

5 Loialitatea colegilor

Dacă managerul are încredere în el, îl susține și încurajează, angajatul va avea puține motive să plece din companie. Ca să le „câștigi” loialitatea, fă-i să se simtă importanți, răspunde la întrebările lor, ține cont de opiniile lor și investește în creșterea lor profesionale.

Atunci când angajații primesc mai mult control, le sunt delegate responsabilități mai importante, sunt încurajați să lucreze productiv și stimulați cu diferite beneficii, este o relație win-win pentru întreaga companie.

Preluat de la: diez.md