Logo-pe-fotografie-contract-birou-oficiu-redactie-diez-main-oportunitati-idei-lucru-piata-muncii-evenimente.jpg

Îți dorești să devii parte din piața muncii din Moldova și să semnezi în sfârșit acel mult așteptat contract cu o companie sau instituție? Știm că este o decizie importantă și responsabilă pentru fiecare om, iar cunoașterea detaliilor despre un astfel de contract îți ușurează procesul de semnare. Ți-am pregătit un material în care îți explicăm ce este un contract individual de muncă și la ce ar trebui să atragi atenția atunci când semnezi unul.

Atunci când te angajezi, trebuie să știi că un contract individual de muncă (CIM), în Codul muncii, este descris ca un acord între angajat și angajator, prin care ambele părți ale contractului respectă responsabilitățile și regulile stipulate în acesta.

# Numele și prenumele angajatului.

# Datele de identificare ale angajatorului.

# Durata contractului.

# Data de la care contractul intră în vigoare.

# Specializarea, profesia, calificarea și funcția angajatului.

# Drepturile angajatului la:
– salariu plătit la timp;
– concediu;
– informare completă;
– un mediu de lucru sigur etc.

# Obligațiile angajatului:
– de a-și îndeplini responsabil sarcinile de muncă;
– de a respecta regulile interne;
– de a trata cu responsabilitate bunurile angajatorului etc.

# Condițiile de remunerare, inclusiv salariul de bază sau tarifar, bonusurile, premiile și eventualele ajutoare materiale, precum și frecvența și modalitatea de plată a salariului.

# Compensațiile și alocațiile, inclusiv pentru munca în condiții grele, periculoase sau vătămătoare.

# Locul de muncă, indicând posibilitatea de lucru remote și în diverse locații, nu doar la birou, în cazul în care acesta nu este fix.

# Programul de lucru și de odihnă, inclusiv durata zilei și a săptămânii de muncă.

# Perioada de probă, dacă este cazul.

# Durata concediului de odihnă anual și modalitatea de acordare a acestuia.

# Condițiile de asigurare socială și medicală.

Vezi mai jos un model de contract individual de muncă.

Ca să semnezi un contract individual de muncă, este necesar să treci prin departamentul Resurse Umane a companiei sau instituției la care dorești să devii un (o) viitor (viitoare) angajat(ă). Persoanele responsabile o să solicite de la tine un set de documente pentru a încheia contractul respectiv.

Acestea sunt:
# buletinul de identitate sau un alt act de identitate;
# opțional îți pot cere diploma de studii, certificatul de calificare și certificatul medical.

Contractul individual de muncă, în Republica Moldova în majoritatea cazurilor, nu deține o structură complicată.

Totuși, este important să fii atent(ă) la următoarele aspecte:
#1. Legislația muncii. Fii familiarizat(ă) cu prevederile legale referitoare la drepturile și obligațiile angajaților și angajatorilor în Republica Moldova. Acest lucru îți va permite să înțelegi mai bine ce drepturi îți sunt garantate și ce obligații ai în calitate de angajat(ă).
#2. Conținutul contractului. Asigură-te că înțelegi în întregime conținutul contractului de muncă, inclusiv responsabilitățile tale, programul de lucru, salariul, condițiile de angajare și de concediere, precum și orice alte clauze sau termeni specifici.
#3. Drepturile și beneficiile. Verifică drepturile și beneficiile pe care le primești în cadrul contractului de muncă, cum ar fi salariul minim garantat, concediul de odihnă, concediul medical, asigurarea socială și medicală etc.
#4. Durata contractului. Asigură-te că înțelegi clar durata contractului și condițiile de prelungire sau reziliere a acestuia.
#5. Negocierea. În cazul în care consideri că anumite aspecte ale contractului trebuie discutate sau modificate, nu ezita să negociezi cu angajatorul înainte de a semna contractul.
#6. Consultarea unui specialist. În cazul în care întâmpini dificultăți în înțelegerea sau interpretarea anumitor clauze ale contractului, poți apela la ajutorul unui avocat specializat în dreptul muncii pentru a-ți oferi clarificări și sfaturi.

Semnarea unui contract individual de muncă este un angajament serios, deci asigură-te că ești complet informat și confortabil cu termenii și condițiile acestuia înainte de a semna.

Conform platformei delucru.md, ca să fii mult mai pregătit(ă) să semnezi un contract de muncă, trebuie să ai răspuns la următoarele întrebări.
# Care este poziția exactă pentru care am fost angajat?
# Care sunt principalele mele responsabilități și sarcini?
# Care este salariul meu lunar?
# Există bonusuri sau beneficii adiționale prevăzute în contract?
# Cum sunt evaluate performanțele care pot influența salariul sau pe zi?
# Există o flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru sau posibilitatea de a lucra de acasă?
# Care sunt regulile și politicile legate de concediile plătite și zile libere?
# Cum trebuie să solicit concediul și în cât timp trebuie să o fac?
# Care este durata contractului meu?
# Este un contract pe termen determinat sau nedeterminat?
# Există posibilitatea de prelungire a contractului?
# Care sunt condițiile și termenii de reziliere a contractului din ambele părți?
# Există clauze de confidențialitate în contract?
# Sunt impuse restricții privind activitățile mele în afara locului de muncă? De exemplu, pot avea un job suplimentar sau să deschid o afacere?
# Ce opțiuni de dezvoltare profesională sau cursuri de formare sunt oferite de companie?
# Care sunt politicile și regulamentele interne ale companiei cu privire la comportamentul în locul de muncă, etică și alte aspecte relevante?

O clauză specială în contractul de muncă este o regulă adăugată pentru a trata situații neobișnuite. Poate fi pentru a satisface nevoile specifice ale angajatului sau angajatorului sau pentru a clarifica anumite aspecte. De exemplu, o clauză specială poate stabili o amendă pentru angajat dacă încalcă un acord de confidențialitate.

În Republica Moldova, durata unui contract individual de muncă poate varia în funcție de acordul dintre angajat și angajator, precum și de legislația în vigoare. Există contracte pe o perioadă nedeterminată, o perioadă determina sau pentru lucrări și prestare de servicii.

În Republica Moldova, conform Codului muncii, termenul maxim pentru un contract de muncă pe perioadă determinată este de doi ani. În anumite circumstanțe și domenii specifice, acest termen poate fi prelungit, dar, în general, nu poate depăși cinci ani.

Preluat de la: diez.md