mariage-e1714480949443.jpg

Mariage Soirée 2024 a adunat pe podium cele mai inspirate ținute de ocazie și rochii de mireasă. Designerii locali au strălucit prin creațiile lor, reușind să îmbine tradiția cu inovația și să ofere o viziune proaspătă asupra eleganței contemporane. Printre aceștia s-a regăsit și Natalia Dimitrișina, creatoare de rochii de mireasă. Colecția designerei a inclus rochii simple din atlas, dar și modele de prințesă, cu pietre și fuste voluminoase. Una dintre ele ne-a captat atenția imediat ce a ajuns sub lumina reflectoarelor, pentru că, neobișnuit pentru nunțile din Moldova, era roșie.

Natalia ne-a relatat că rochia roșie e un simbol al inocenței, fiind aleasă, în primul rând, de „frații noștri romi”. Având în vedere că nunta romilor durează, în mod tradițional, trei zile, tinerele îmbracă rochii roșii în cea de-a doua zi a sărbătorii.

„Printre clientele mele se regăsesc o mulțime de mirese rome, care și m-au inspirat să creez această rochie. Ele se tot plângeau că în Moldova nu prea sunt rochii roșii, îmi spuneau cum și-ar dori ca acestea să arate, motivându-mă să confecționez ceva pe placul lor. În general, toate lucrările mele sunt rezultatul dorințelor clientelor care adoră stilurile caucaziene, turcești. Mie, de fapt, tot îmi plac elementele orientale, rochiile bogate, care să se evidențieze. Nu mă consider deloc o clasicistă, de aceea rochia roșie mi-a părut o idee curioasă.”

Ultima picătură pentru Natalia a fost momentul în care o altă tânără de etnie romă a venit la ea și i-a zis că vrea anume rochie roșie, cu multe pietre, dar care și să arate estetic în același timp. Așa a început procesul de lucru care a durat aproximativ o lună. În realizarea lucrării au fost implicate trei persoane, însă designul, broderia și pietrele se datorează protagonistei acestui material.

„Domeniul meu de activitate presupune un proces de muncă creativ care nu poate fi precis. Există momente în care ai chef și momente în care nu ai chef. De exemplu, eu dacă într-o zi nu am chef să decorez o rochie, nici măcar nu voi pune degetul pe ea, căci nu va funcționa. Pentru acest lucru trebuie inspirație, iar atunci când am parte de ea, pot decora încontinuu toată ziua. În general, decorul necesită mai mult timp și implicare.”

O postare distribuită de Nata Di (@natadi_wedding_style)

Potrivit designerei, există rochii care sunt ușor de făcut și rochii pe care parcă nu le mai termini, fapt care depinde de mai mulți factori: „Chiar și caracterul miresei ar putea influența mersul lucrurilor”. În cazul rochiei roșii nu s-au ivit dificultăți, poate din motiv că și tânăra care a comandat-o a fost deschisă, binevoitoare. Nunta ei deja a avut loc, rochia fiind purtată, însă persoanele care s-au îndrăgostit de această lucrare o pot închiria.

Totodată, având în vedere faptul că de multe ori miresele nu doresc să procure o rochie care deja a fost purtată de cineva, designera spune că este deschisă să realizeze una nouă, deși aceasta nu neapărat va fi exact ca cea originală, pentru că broderiile și decorul sunt greu de repetat. O lucrare similară ar costa 1 500 de euro. De asemenea, în salonul Nataliei poate fi găsit exact așa model de rochie în culoare albă, dar și alte creații interesante.

Coronița, care reprezintă accesoriul principal al ținutei, nu a fost realizată de Natalia, ci procurată din Turcia special pentru această rochie. „Turcii fac bijuterii foarte frumoase, de aceea am mers la ei ca să aleg o coroniță potrivită. Am cutreierat multe magazine, am probat tot ce-mi plăcea ca într-un final să o găsesc pe aceasta, așa cum mi-am imaginat-o.”

Natalia Dimitrișina se ocupă de confecționarea rochiilor de mireasă de circa 15 ani, iar de aproximativ un an este cunoscută ca fondatoarea brandului NataDi. Aici găsiți pagina de Facebook a acestuia, iar aici e contul său de Instagram.

Preluat de la: diez.md