shutterstock_612400313-1200x800.jpg

Una dintre cele mai comune întrebări pe care femeile le pun înainte de a alege sa facă o operație de mărire a sânilor cu implant siliconic este dacă mai este posibilă alăptarea.

O simplă căutare pe internet te poate duce față în față cu unul dintre marile mituri ale implanturilor mamare: ,,Ai implanturi mamare? Nu poți alăpta!”.  Acest mit generează confuzie și frică printre paciente, care ajung la cabinet îngrijorate, temerile lor fiind aparent justificate. Cu toate acestea, când implanturile mamare sunt plasate respectând principiile anatomice și chirurgicale specifice acestei intervenții, capacitatea de alăptare nu este în niciun fel compromisă.

Implanturile mamare influențează doar aspectul sânilor, nu și funcționalitatea lor. Majoritatea femeilor, indiferent că au implanturi de silicon sau saline, pot alăpta fără probleme, atâta timp cât implanturile au fost inserate corect sub mușchiul pectoral, o tehnică ce nu interferează cu procesul de alăptare. Deoarece incizia este făcută sub sân, glanda mamară rămâne intactă după introducerea implantului.

Cu toate că alăptarea este posibilă cu implanturi mamare, uneori poate fi afectată capacitatea mamei de a produce o cantitate suficientă de lapte. Acest lucru depinde în principal de modul în care sunt introduse implanturile (tipul de incizie), dacă există sau nu cicatrici pe canalele de lapte și cât țesut glandular funcțional era prezent înainte de operație. Acestea fiind zise, să vedem care sunt factorii operatorii care îți pot afecta capacitatea de alăptare după intervenție.

Modul în care poate să fie afectată alăptarea de către implantul mamar, depinde de mai mulți factori precum:

Tehnica operatorie este crucială în influențarea capacității de alăptare. Există diverse tipuri de incizii: inframamară (sub sân), periareolară (în jurul mamelonului), transaxilară (la subraț) și transumbilicală (prin buric). Inciziile inframamare și transaxilare prezintă cele mai scăzute riscuri de a afecta lactația. Dacă incizia este efectuată sub pliul sânului sau prin axilă, nu ar trebui să interfereze cu alăptarea.

Pe de altă parte, inciziile periareolare, care presupun tăieturi în jurul mamelonului și areolei, pot crește riscul de complicații legate de alăptare, deoarece pot afecta sensibilitatea areolei și pot leza nervul responsabil pentru declanșarea reflexului neurohormonal esențial pentru producția și eliberarea laptelui.

Poziția și mărimea implantului pot afecta presiunea din sân. Sânul conține țesut glandular plasat peste mușchi. Dacă implantul este situat între țesutul glandular și mușchi, există un risc crescut de presiune asupra canalelor lactifere și glandelor mamare, ceea ce ar putea perturba fluxul și producția de lapte. Pe de altă parte, plasarea implantului sub mușchi reduce impactul acestuia.

Cicatricile interne pot cauza fermitate sau durere a sânului, afectând canalele lactifere și complicând alăptarea. O evacuare dificilă a laptelui poate duce la umflarea excesivă a sânilor sau la mastită.

Uneori, implanturile mamare sunt necesare datorită dezvoltării insuficiente a sânilor, necesitând reconstrucție. Prezența redusă a țesutului glandular limitează semnificativ capacitatea de producție a laptelui, o problemă care poate surveni indiferent de intervențiile chirurgicale, fiind mai degrabă condiționată genetic.

Operația poate induce o sensibilitate crescută a sânilor, provocând durere la atingere. De asemenea, poate apărea amorțeală în zona mamelonului, care ar putea afecta reflexul neurohormonal necesar pentru producția de lapte.

Toate studiile și evidențele ce au apărut până în prezent susțin că prezența implanturilor nu are cum să afecteze bebelușul alăptat, nici chiar în eventualitatea că “silicoanele” s-ar deteriora.

În concluzie, se poate afla cum va afecta operația de mărire a sânilor suplimentul de lapte doar în momentul în care se începe alăptarea. Incapacitate de a produce lapte, poate să afecteze orice femeie, indiferent dacă are sau nu implant cu silicon.

Alăptarea nu afectează implantul mamar. Așa că, dacă doriți să va faceți un implant mamar și încă nu aveți copii, discutați cu chirurgul estetician și informați-l că vă gândiți în viitor la un copil și că ați dori să alăptați, astfel încât acesta să ia cea mai bună decizie pentru tipul de intervenție chirurgicală de implant mamar pe care urmează să o facă pentru dumneavoastră.

Citește și: Dr. Radu Panțuru, despre mărirea sânilor: „Implanturile nu sunt accesorii pe care să le schimbăm în funcție de trenduri” INTERVIU EXCLUSIV

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro