arbor.jpg
În loc de mobilă sau electrocasnice, un cuplu din Moldova a primit în dar la nuntă o pădure. Mai exact, banii donați de oaspeții veniți la sărbătoare vor fi folosiți pentru plantarea unui hectar de pădure. 

„Tinerii Larisa Midoni şi Jamie Ingram şi-au sărbătorit cuplul pe 28 august, cu o nuntă fără masa mare. Oaspeții, însă, s-au înțeles să le facă un cadou comun mirilor: contribuție la împădurirea Moldovei”, a scris sora mierii pe pagina sa de Facebook.

Cuplul format dintr-un englez și o moldoveancă își pun astfel umărul la efortul de a împăduri Republica Moldova. La implementarea ideii îi vor ajuta platforma ARBORETUM.LIVE (Follow-the-root). Alexandru Sainsus, unul dintre fondatori, a povestit că împreună cu mirii au decis ca donația să fie direcționată în bazinul râului Lăpușnița, acolo unde ARBORETUM dezvoltă un proiect de împădurire de lungă durată, scrie ecopresa.md.

Alexandru a relatat pentru ECOPRESA că ideea le-a venit mirilor cu scopul de a ocoli tradiția prin care oaspeții se simt obligați de a oferi mirilor un ajutor financiar. Astfel, soții au dorit să folosească banii colectați pentru un scop nobil, să lase în urmă ceva palpabil. Ideea de a planta o mică pădure a venit din partea soțului – Jamie Ingram, care deși lucrează ca jurnalist, este geograf de formare și conștientizează importanța pădurilor.

<!–

–> <!–

–>

Pădurea mirilor urmează să fie planată în această toamnă, în apropiere de satul Vărzărești, Nisporeni. Va fi o pădure mixtă din Stejar, Nuc, Arțar, Plop, Salcie, Fag, Paltin, Tei, Sofora Japonică etc. „Copacii plantați contribuie la reabilitarea izvoarelor râului și, respectiv, în lanț – a întregului ecosistem!”, afirmă Alexandru, explicând că în ultimele decenii debitul acestora a scăzut drastic.

Perimetrul terenului cu copacii plantați din donație va fi marcat separat pe harta greenmaker.org. „Rudele deja rezervă locuri la viitorul picnic în pădure, care este planificat peste 10 ani”, mai spun reprezentanții ARBORETUM.

E de menționat că, la momentul de față, în bazinul râului Lăpușnița sunt deja identificate pentru plantări peste 220 de hectare de terenuri degradate. Până acum s-a reușit plantarea copacilor doar pe 12 hectare. Mai multe detalii despre proiect puteți afla aici, iar dacă dorești și tu să contribui, atunci apelează la platforma ARBORETUM.LIVE – misiunea căreia este să creeze dinamici sociale noi pentru reîmpădurirea Moldovei.

Preluat de la: diez.md