NmExNzdhODMyYTA0MzA5OWZiM2E4NmVjMDY2.thumb_.jpg
Activiștii politici belaruși Maria Kolesnikova și Maxim Znak au fost condamnați la 11 și 10 ani de închisoare, acest anunț a fost făcut de către lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, transmite de Euronews, citat de Digi24.

Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, a fost judecată în Belarus împreună cu avocatul ei, Maxim Znak, care a primit și el o condamnare de 10 ani de închisoare.

Lidera din exil a opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a cerut, pe Twitter, „eliberarea imediată” a celor doi.

„Regimul i-a condamnat pe Maria Kolsenikova și pe Maxim Znak la 11 și 10 ani de închisoare. Le cerem eliberarea lor imediată. Nu se fac vinovați de nimic. Este vorba de teroare împotriva cetățenilor din Belarus care îndrăznesc să se opună regimului. Ne vom opri doar când toți belarușii vor fi liberi”, a scris Tihanovskaia pe Twitter.

<!–

–> <!–

–>

Kolesnikova a devenit un personaj important în mișcarea de opoziție din Belarus după alegerile prezidențiale de anul trecut, atunci când conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko.

Ea a fost acuzată de „punerea în pericol a securității naționale” în momentul în care a fost reținută în septembrie 2020. Autoritățile de la Minsk au încercat să o scoată forțat din țară, moment în care ea și-a rupt pașaportul.

„Mi s-a spus că, dacă nu părăsesc de bunăvoie Republica Belarus, voi fi scoasă oricum, vie sau în bucăți. Au fost și amenințări de a mă închide până la 25 de ani”, spunea ea atunci.


Amintim că, pe 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko. Acesta se află la conducerea țării de un sfert de secol.

Exit-pollurile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80 % din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina, a declarat pentru dpa că este „departe de orice realitate”.

După anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, în stradă au ieșit să protesteze mai mulți oameni care au acuzat autoritățile de fraudarea alegerilor.

În urma protestelor, mai multe persoane au fost reținute de forțele de ordine, iar trei persoane au decedat. Unele persoane au fost declarate dispărute. Între timp, Lukașenko nu și-a arătat intenția de a lăsa conducerea. Mai mult, acesta a declarat că: „Până nu mă veți omorî, alte alegeri nu vor fi”.

Preluat de la: diez.md