static-image-cdn.jpg
Talibanii au anunțat astăzi, 6 septembrie, că au preluat controlul asupra provinciei afgane Panjshir – ultimul bastion al rezistenței afgane. Cu toate că, luptătorii de rezistență au negat că zona a fost capturată, relatează BBC.

„Provincia Panjshir a căzut complet în mâinile Emiratului Islamic al Afganistanului. Cu această victorie și ultimele eforturi țara noastră a ieșit din vârtejul războiului și oamenii noștri vor avea o viață fericită în pace și libertate în întreaga țară”, a spus purtătorul de cuvânt al grupului militant islamist, Zabihullah Mujahid.

Fotografiile de pe rețelele de socializare au surprins luptătorii talibani în fața porții complexului guvernatorului provincial. BBC nu a reușit să le verifice în mod independent.

Luptătorii de rezistență afgani au negat că zona a fost capturată.

<!–

–> <!–

–>

„Nu este adevărat, talibanii nu au capturat provincia Panjshir. Resping afirmațiile talibanilor”, a declarat pentru BBC Mais Mais, purtătorul de cuvânt al Frontului Național de Rezistență din Afganistan (NRF).

Totodată, Frontul Național de Rezistență din Afganistan a respins afirmațiile talibanilor într-o postare pe Twitter.

„Lupta împotriva talibanilor și a partenerilor lor va continua până când va prevala dreptatea și libertatea”, au spus reprezentanții NRF.

Potrivit BBC, șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, s-a întâlnit cu liderii talibani și i-a îndemnat să protejeze toți civilii, în special femeile, fetele și minoritățile. La moment, circa 18 milioane de afgani, aproape jumătate din populație, ar avea nevoie de asistență umanitară.

Panjshir, una din provinciile Afganistanului, găzduiește între 150 000 și 200 000 de oameni. A fost un centru de rezistență când Afganistanul era sub ocupație sovietică în anul 1980 și în perioada anterioară de guvernare a talibanilor, între 1996 și 2001.

Valea lungă și adâncă se întinde peste aproximativ 120 de kilometri (de la sud-vest la nord-est), la nord de capitala afgană Kabul. Este protejată de vârfuri înalte de munte – înălțându-se 3 800 m deasupra fundului văii. Este o barieră naturală impunătoare – protecție pentru oamenii care locuiesc acolo.

bbc.com

Reiterăm că ofensiva talibanilor a început în luna mai 2021. Pe 6 august, aceștia au luat controlul asupra primei provincii, după care au urmat mai multe districte și provincii. Până acum, Kabul rămăsese singurul mare oraș afgan controlat de guvern.

Situația din Afganistan s-a agravat în legătură cu retragerea forțelor armate internaționale din republică. În acest context, talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan susținut de forțele occidentale s-a prăbușit cu rapiditate după o serie de ofensive puternice ale talibanilor, iar președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o țară vecină înainte de ca talibanii să ajungă în Kabul.

Iar în ultimele două săptămâni, peste 123 000 de oameni au fost evacuați din Kabul de către Statele Unite și aliații săi.

Preluat de la: diez.md