1528891319136.jpg

Ninsorile puternice din luna aprilie a anului trecut i-a luat prin surprinde nu doar pe oamenii care au fost nevoiți să-și scoată din nou cizmele și blănurile din garderobă, dar au lăsat urme adânci și în peisajul natural, care nu și-a revenit nici la acest moment pe alocuri.

„Victimă” a potopului de atunci este și platonul din fața Bibliotecii Naționale. La cât de mare și puternic era, stihia nemiloasă a fost în stare să-l doboare la pământ. Pentru că era „pe jumătate viu” și, evident, cu șanse de a fi readus la viață, trei designeri și un sculptor și-au propus să-l transforme în mobilier urban care va fi amplasat în scuarul Bibliotecii Naționae „Vasile Alecsandri” și a Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”.

La un an distanță, platanul din fața Bibliotecii Naționale, doborât de ninsorile din aprilie 2017,  va reveni acolo unde a crescut, transformat în mobilier urban (bănci). Este vorba de modelarea masivului lemnos și îmbinarea lui cu elemente din metal, astfel încât băncile să fie dotate cu măsuțe pentru laptop și suport pentru biciclete. Acest lucru va servi trecătorilor ca un bun prilej pentru popas, dar și ca un spațiu care predispune la comunicare, interacțiune și evenimente culturale în aer liber.

Inițiativa a fost de la bun început susținută de Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, iar infrastructura pentru realizarea proiectului a fost oferită de Universitatea Tehnică a Moldovei. 

Lucrările sunt în plină desfășurare și de la o zi la alta bucățile de lemn dictează felul în care va arăta produsul final. E un proces interactiv care implică improvizare continuă, adaptare a ideilor la trunchiurile de care dispune designerii și viceversa, aceasta fiind, de fapt, o provocare frumoasă.

Deși mai mulți parteneri și-au arătat deja sprijinul pentru ca proiectul să prindă viață, tinerii mai au nevoie de circa 2500 de dolari pentru a finaliza lucrările. În acest scop a fost lansată campania „Copacul de la Bibliotecă”, care țintește spre donații mici, dar numeroase. Deja au fost colectați este 1500 de dolari, iar realizatorii proiectului îi îndeamnă pe oameni să contribuie modest, dar molipsitor. Pentru aceasta este fixată o limită de sus – 30 de dolari, ceea ce înseamnă că donațiile nu pot depăși această sumă.

În ziua inaugurării, autorii proiectului vor aduce un coș plin cu așchii, surcele, bucăți de lemn rămase de pe urma lucrărilor, cu inscripția #CopaculDeLaBiblioteca, pe care oricine le va putea lua ca magnet de frigider.

Dacă vrei să contribui și tu la reînvierea arborelului în mobilier urban, accesează aici și donează pentru dezvoltarea artei în capitală.

Foto: mikelesta.com

Preluat de la: zugo.md