1542354560196.jpg

Sărbătorită din 1995, Ziua Internațională a Toleranței este marcată și astăzi în toată lumea. Adoptată la nivel mondial, această sărbătoare vine să le readucă aminte oamenilor despre acceptarea culturală, pacea, diversitatea și dezvoltarea comunității internaționale.

În această zi ne-am întrebat cât de toleranți sunt oamenii din Moldova pe o scară de la 1 la 10 (1 – deloc toleranți, 10 – foarte toleranți). Câțiva dintre internauți ne-au spus ce cred ei despre nivelul acceptării din țara noastră, cum reacționează persoanele la diverse situații și ce le-ar lipsi acestora în comportamentul lor. 

Răspunsurile ne-au lăsat fără cuvinte, constatând cu regret că toleranța nu este unul dintre punctele forte pe care moldovenii le posedă. Vezi și tu ce ne-au spus internauții.

Ludmila Adamciuc – 5

„Eu sunt Ludmila, 23 ani. Tunsă scurt și cu tattoo. Am o fetiță diagnosticată cu Sindromul Down. Dacă ești tolerant însemană că ai citit propozițiile de mai sus fără ca să încrunți sprâncenele și să dai ochii peste cap. Să fii tolerant înseamnă să-i accepți pe cei din jur și dreptul lor de a fi așa cum își doresc.

În ultimul an am înțeles că facem parte dintr-o societate în care nu se face diferența dintre Toleranță și Nepăsare. Știm corect să abordăm acest subiect și să-l discutăm, dar practic lucrurile stau strâmb. Pentru oamenii frumoși și toleranți din Moldova acord un 5. Prea multe situații /intolerante am trecut. Cred în tinerii inteligenți, cu spirit deschis, cu libertate în gândire, integri și cu o capacitate uimitoare de comunicare, încredere în sine și conștiință de sine. Tare sper ca Beatrice a mea să creascră înconjurată de voi”.

Vlad Bilețchi – 5

„După părerea mea, moldovenii sunt pe jumătate toleranți și pe jumătate nu. Toate în acest stat sunt pe jumătate de măsură. De foarte multe ori, nu înțelegem, nu știm, nu cunoaștem sau și mai rău – suntem manipulați într-o direcție greșită. Din păcate, multă lume nu mai luptă pentru fericirea proprie, ci luptă împotriva fericirii altora. Îndemnul meu este – hai să fim mai buni, mai prietenoși, mai amabili și mai respectuoși unii față de alții. Doar așa ne vom simți confortabil în societate”.

Daria Capațina – 5

„Generalizarea este un păcat de care mulți oameni nu pot scăpa, precum este și intoleranța! Din experiență pot spune că, moldovenii încă nu au învățat să accepte diferențele dintre oameni și de cele mai multe ori „se uită chiorâș” și mai aruncă niște cuvinte greoaie și săgetătoare! Am moștenit, genetic, unii dintre noi, o traistă plină de prejudecăți și tindem să gândim stereotipic”.

Dumitru Petru Sliusarenco – 7/8

„Studiile în domeniu arată că nivelul de intoleranță a moldovenilor este aproximativ 6.5 pe o scară de la 1 la 10. Eu cred că această cifră este în realitate și mai mare, aproape de 7 sau chiar 8, deoarece în timpul sondajelor oamenii au tendința să fie mai moderați în răspunsuri. În general intoleranța este determinată de condițiile în care noi trăim, deși cel mai des nu înțelegem asta. Cauza generală și cea mai gravă este sărăcia. Sărăcia afectează calitatea educației, capacitatea de informare. Sărăcia afectează prioritățile și viziunile în viața. Cu cât suntem mai săraci, cu atât suntem mai ancorați în a supraviețui, cu atât mai religioși și cu atât mai puțin cultivați și educați. Desigur că contează nu doar sărăcia dar și ce vedem și învățăm în societate și familie.

Moldova este un stat în care încă predomină rolurile sociale ale femeilor și bărbaților și prejudecățile legate de acestea. Adică, cumva noi preluăm sau moștenim intoleranța și o transmitem, ulterior, mai departe copiilor noștri. Și nu trebuie să uităm de atmosfera generală în societate. Cu cât mai intoleranți sunt oamenii care îi vedem la televizor, în internet, care ne conduc țara sau ne influențează viziunile, cu atât mai siguri suntem că a fi intoleranți e ok, e normal. Într-un cuvânt, cu cât mai multă ură semănăm, cu atât mai multă ură culegem”.

Mihaela Josanu – 5

„Cred că le-am putea da o notă de 10 pentru tot ce se întâmplă în țară, începând de la grădinițe și terminând cu drumurile. Iar dacă să vorbim despre toleranța între oameni cred că e destul de șubredă situația, și asta vedem zilnic în transportul public, în magazine și chiar pe stradă, nu le-aș da mai mult de 5, un fel de notă trecătoare, un fel de „încă eu îi tolerez”, „încă-i mai răbd”. Și sunt sigură că-s mulți ca mine, doar că unii deja au plecat din țară, așa că rămâne să educăm o altă generație, sper că acea să fie mai tolerantă, mai cu bun simț și mai deschisă la minte”.

Menționăm că, deja de trei ani, Islanda conduce topul celor mai tolerante țări din întreaga lume, și asta pentru că este un stat cu un înalt nivel de democrație, unde sistemul medical și accesul la educație sunt gratuite, iar drepturile omului sunt respectate. Nivelul criminalității este extrem de scăzut, fapt explicat și prin dimensiunea redusă a țării. 

Pe locul doi se clasează Noua Zeelandă, urmată de Danemarca, Austria, Portugalia, Cehia, Elveția, Canada, Japonia și Slovenia. Țara vecină, România, se situează pe locul 24, Ucraina – pe locul 152, iar Moldova ocupă poziția 64. Ultima țară în acest top este Syria. 

Preluat de la: zugo.md