maxresdefault.jpg

Inițiativele interesante merită a fi susținute, motiv pentru care au fost fondate platformele de abonament. Acestea le permit persoanelor din diferite domenii să obțină bani pentru conținutul pe care îl creează. Momentan, una dintre cele mai populare din lume este Patreon. În Republica Moldova, platforma este utilizată deja de zeci de persoane, însă în acest articol am decis să adunăm artiștii locali și inițiativele acestora.

Alex Buretz este un tânăr ilustrator care, prin desenele sale, ironizează realitatea societății în care trăim. Caricaturistul abordează subiecte politice și comportamentul oamenilor contemporani.

Aici este contul de Patreon.

Alexandru Boldesco este un tânăr acordeonist. Acesta și-a lansat contul de Patreon în aprilie 2024, cu scopul de a publica lecții de acordeon, dar și partituri ale diferitelor piese.

Aici este contul de Patreon.

Ramin Mazur este un fotograf specializat în imagine documentară. Lucrările sale se concentrează pe realitatea din Republica Moldova și din țările vecine.

Aici este contul de Patreon.

Victor Vacarciuc este un chitarist care interpretează diverse compoziții muzicale într-un stil nou pentru Moldova – fingerstyle. Visul său este de a-și scrie și interpreta propria operă.

Aici este contul de Patreon.

Marin Crețu (alias Kapushon) este un rapper din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, tânărul a avut colaborări cu mai mulți artiști, inclusiv Guz, Lia Taburcean, Pavel Stratan, Valera Leovskii, Anatol Mîrzenco. Momentan, scrie muzică și versuri și pentru piesele interpretate de alți muzicieni și este proprietarul studioului Mareshow.

Aici este contul de Patreon.

Rapperii Maxim Saculțan (alias Magnat) și Feoctist Cănățui (alias Feoctist) formează un duet. De-a lungul timpului, tinerii au lansat mai multe piese și o serie de albume.

Aici este contul de Patreon.

Valeriu Savițchi (alias Valera Leovskii) este un artist hip-hop și rap din Republica Moldova. Acesta și-a început cariera muzicală în anul 2002.

Aici este contul de Patreon.

Via Dacă este un proiect muzical apărut printr-o aliniere indefinită de stele, care caută să îmbine folclorul și mitologia într-o sunare transpusă la zi, ferită de convenții.

Aici este contul de Patreon.

Standupovka este primul club de stand-up commedy din Republica Moldova. Acesta și-a început activitatea în anul 2019 și este format din opt membri.

Aici este contul de Patreon.

Proiectul Moldo Crescendo a fost inițiat de un grup de prieteni care au studiat în același liceu. Scopul său este de a aduce muzica clasică în locurile în care aceasta nu s-a auzit.

Aici este contul de Patreon.

Planeta Clounella este o casă de spectacole pentru copii cu 14 reprezentații interactive, educative, distractive și sociale în repertoriu.

Aici este contul de Patreon.

Rama Albastră este un proiect care are drept scop promovarea culturii naționale prin colectarea fotografiilor din albumele de familie. Prin colectarea, digitalizarea și restaurarea fotografiilor, acesta formează un fond de fotografii care captează oamenii trecutului.

Aici este contul de Patreon.

Proiectul VlogONcello a prins contur din dorința artistului Radu Croitoru de a porni la drum cu violoncelul său, din pasiunea pentru muzică și din bucuria de a descoperi lumea din jur.

Aici este contul de Patreon.

În 2024, la 11 ani de la fondare, și #diez și-a lansat un cont de Patreon.

Dacă vrei să ne susții, îți propunem șase categorii. Dacă ești elev(ă) sau student(ă), îți place să citești materialele noastre, identifici istorii care te inspiră sau oportunități la care să depui, te încurajăm să ne fii alături cu câte 2 dolari lunar. Nu am uitat de părinți, cunoaștem despre grija pe care o poartă pentru copii, despre stresul pe care îl împart la examene și despre bucuria care se multiplică cu fiecare reușită. Din acest motiv scriem pentru tine, ca să știi ce posibilități minunate de dezvoltare poate avea copilul tău, iar dacă ai nevoie de informația pe care o furnizăm, ne poți încuraja cu 5 dolari lunar.

În prezent, punem accent mai mare pe trei rubrici care ne-au definit de-a lungul timpului: educație, oportunități și start-up. Facem o muncă importantă – cea de a aduce informația mai aproape de tine. Din luna ianuarie a acestui an, am scris zeci de solicitări de informație Ministerului Educației și Cercetării, am analizat documentele oficiale și planurile de studii, am identificat cele mai importante oportunități, am discutat cu tineri care au oferit sfaturi relevante pentru a beneficia de o anumită oportunitate, am început să descifrăm noțiunile complexe din domeniul start-upurilor și să aducem mai aproape de tine inovația. Cu 10 dolari lunar poți să susții categoria preferată pe care o ai pe #diez, astfel încât aceasta să se dezvolte și mai mult.

Iar dacă ai crescut alături de noi, știi cât de mult am investit în calitatea materialelor noastre de-a lungul anilor. Datorită ție și unei donații de 20 de dolari lunar putem să ne continuăm munca și să lansăm mai multe proiecte frumoase.

Dacă alegi să fi patronul nostru pe Patreon, vei primi un e-mail lunar despre educație și oportunități, vei putea participa la întâlnirea anuală cu comunitatea. În funcție de suma pe care decizi să o investești în dezvoltarea noastră ca presă de nișă pentru tineri, vei avea oportunitatea să votezi pentru subiectele despre care vom scrie și opțiunea să scriem despre afacerea/experiența ta.

Preluat de la: diez.md