L18.jpg

Cel de-al patrulea Forum național de guvernanță a Internetului, Moldova Internet Governance Forum (MIGF 2024), va avea loc la Chișinău în zilele de 29 și 30 aprilie. În acest an, agenda include discuții despre aspecte cheie ale dezvoltării infrastructurii digitale, reglementării în era inovațiilor tehnologice, securității cibernetice și sustenabilității digitale.

Comitetul de organizare al MIGF 2024 include reprezentanți ai organizațiilor internaționale, guvernului, societății civile, sectorului privat și comunității tehnice.

Organizatorul evenimentului este Asociația „Comunitatea Internet”, căreia îi este încredințată rolul de secretariat neutru al IGF în Moldova – o organizație neguvernamentală care sprijină dezvoltarea unui Internet global, echitabil, sigur și de încredere.

În acest an, organizatorii se așteaptă la o diversitate de participanți reprezentând diferite grupuri de părți interesate. La discuții se vor alătura aproximativ 40 de experți din Moldova, România, Ucraina, Canada, Germania, Belgia, Kazahstan și alte țări. După cum a menționat Asociația „Comunitatea Internet”, dialogul se va concentra pe discutarea problemelor de o importanță majoră legate de guvernanța Internetului, cu scopul de a crea un mediu digital incluziv, sigur și durabil.

Participanții la eveniment vor afla, în special, despre planurile noii Agenții pentru securitate cibernetică, de a crea un sistem eficient de protecție împotriva amenințărilor cibernetice în țară, despre provocările transformării digitale în anumite sectoare, despre abordările de reglementare și implementare a inteligenței artificiale și despre alte tehnologii noi.

De asemenea, pe agendă se vor discuta soluții inovatoare pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii digitale și planurile pentru implementarea viitoare a rețelelor mobile de generația a cincea (5G) în Moldova.

Obiectivul general al IGF Moldova 2024 este de a promova accesul incluziv, echitabil la internet și tehnologiile digitale, creșterea securității cibernetice și a încrederii, sprijinirea creșterii economiei digitale și încurajarea inovațiilor digitale care să răspundă nevoilor Republicii Moldova.

Potrivit lui Alexei Marciuc, la evenimentul paralel al MIGF vor fi discutate provocările legislative și politice pentru libertatea Internetului în Moldova, precum și abordări pentru crearea unui cadru legal mai flexibil și mai echilibrat pentru spațiul online. Experți naționali și internaționali vor discuta recomandări, elaborate de Asociația „Comunitatea Internet”, care pe parcursul implementării Strategiei Naționale de Securitate vor ajuta la evitarea eventualelor abuzuri și interpretarea ambiguă a normelor legale.

Având în vedere interesul sporit din partea tinerilor și a comunității studențești, anul acesta, ca eveniment paralel, este așteptată și o prezentare a grupului de inițiativă odată cu lansarea inițiativei de tineret IGF în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc pe platforma Student Hub a Academiei de Studii Economice din Moldova.

Oricine interesat să discute problemele de actualitate de pe agenda digitală este invitat să se familiarizeze cu programul și să completeze formularul de înregistrare de pe site-ul www.igf.md. De asemenea, puteți urmări discuțiile pe platformele sociale ale organizatorului și ale partenerilor informaționali. Evenimentul va fi transmis în direct de RLive TV.

Organizatorii au menționat că înregistrarea la forum va rămâne deschisă timp de încă câteva zile, iar cei care doresc să participe, fizic sau online, trebuie să se grăbească.

Ce este Internet Governance Forum (IGF)? IGF este o platformă globală a ONU, care își propune să reunească toate părțile interesate pentru un dialog echitabil pe probleme legate de guvernanța Internetului.

Ce este MIGF? MIGF este o inițiativă națională pentru Republica Moldova, care reunește reprezentanți ai organizațiilor internaționale de profil, instituțiilor guvernamentale, societății civile, businessului, comunităților științifice și tehnice pentru a identifica priorități comune și a discuta probleme și subiecte globale din punct de vedere național.

În cadrul MIGF 2024, în mod tradițional, participă actori cheie în domeniul guvernanței Internetului la nivel global și regional, cum ar fi ICANN, Internet Society, RIPE NCC și reprezentanți ai secretariatului UN IGF. Pe lângă partenerii internaționali ai forumului, susținători ai discuției despre oportunitățile și provocările erei digitale, s-au alăturat, de asemenea, Asociația Avocaților Americani ABA ROLI, organizația canadiană SecDev Foundation și Access Now, care se concentrează pe problemele drepturilor civile digitale. MIGF are loc cu susținerea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Academiei de Științe Economice din Moldova (ASEM), companiei de telecomunicații StarNet, companiei în domeniul dezvoltării și implementării produselor IT RTS, precum și a unui șir de organizații ale societății civile.

Preluat de la: diez.md