6a8d1c1582230a361b063ab664be90fc_1664546656_extra_large.jpeg
Kievul a venit cu o reacție, după ce astăzi, 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat acordurile cu privire la aderarea așa-ziselor republici populare Donețk și Luhansk, și a regiunilor ocupate Herson și Zaporijjea la Rusia.

Volodâmâr Zelenski a făcut o serie de declarații, în care menționează că Ucraina nu mai este dispusă să mențină un dialog cu Rusia, atâta timp cât președintele țării rămâne a fi Vladimir Putin. Totodată, Zelenski a anunțat public că țara sa a solicitat aderarea legală la NATO, „într-o manieră accelerată”.

„Această încercarea de anexare este o farsă”

„Întreg teritoriul țării noastre va fi eliberat de acest dușman – dușmanul nu numai al Ucrainei, ci și al vieții însăși, al umanității, al legii și al adevărului.

Rusia știe deja acest lucru, simte puterea noastră. El vede că aici, în Ucraina, dovedim puterea valorilor noastre. Și de aceea se grăbește. Această încercarea de anexare este o farsă. Încercarea de a fura ceva ce nu-i aparține. Vrea să rescrie istoria și să redeseneze granițele prin crimă, abuz, șantaj și minciuni. Ucraina nu va permite acest lucru”, a declarat Volodâmâr Zelenski.

Potrivit președintelui, Ucraina a fost și rămâne un lider în eforturile de negociere, însă, „este evident că acest lucru este imposibil pentru acest președinte rus”. Astfel, Zelenski, a anunțat că țara sa este pregătită pentru un dialog cu Rusia, „dar deja cu un alt președinte al Rusiei”.

După semnarea anexării teritoriilor ucrainene, Zelenski a solicitat aderarea legală la NATO

„Aici, în Ucraina, valorile comunității noastre euro-atlantice au primit energie reală. Puterea oamenilor care luptă pentru libertate și puterea popoarelor care ajută în această luptă.

Suntem aliați de facto. Acest lucru a fost deja realizat. De facto, ne-am îndreptat deja spre NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței, ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto”, menționează Zelenski.

Totuși, astăzi, Ucraina a solicitat ca acest lucru să se facă de jure, „într-o manieră accelerată”.

„Știm că este posibil. Am văzut că Finlanda și Suedia au început să se alăture Alianței în acest an fără un plan de acțiune pentru aderare”, adaugă președintele ucrainean.

Zelenski mai menționează că, autoritățile ucrainene conștientizează că aderarea legală la NATO necesită consensul tuturor membrilor Alianței, însă spune „că este necesar să se ajungă la un astfel de consens”.

Prin urmare, în timp ce acest lucru se întâmplă, Ucraina își propune să pună în aplicare propunerile sale privind garanțiile de securitate pentru Ucraina și întreaga Europă, în conformitate cu Kyiv Security Compact, dezvoltat și prezentat partenerilor săi.

„Securitatea nu are alternative. Dar este nevoie de determinare pentru a o garanta. Facem pasul nostru decisiv prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a declarat președintele Volodâmâr Zelenski.

Întreaga adresare a președintelui poate fi urmărită mai jos.

Amintim că astăzi, președintele rus Vladimir Putin a semnat acordurile cu privire la aderarea celor patru teritorii ucrainene la Rusia.

Tot astăzi, înainte de semnarea acordurilor de aderare a celor patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, unde a declarat că „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.


În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.

Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.

Republica Moldova nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri și a condamnat aceste acțiuni din partea Federației Ruse.

E de menționat că, în februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă din Ucraina a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.

Preluat de la: diez.md