cancer-pulmonar-scaled.jpg

Știi deja că un cancer pulmonar se poate dezvolta la cineva care nu a fumat niciodată și că boala este legată de factori de risc cum ar fi expunerea la radon și azbest.

Vestea bună este că există multe obiceiuri bune pe care le poți adopta pentru a-ți reduce semnificativ riscul de cancer. Conform unui studiu din 2010 publicat în Cancer Letters, stilul de viață are un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Schimbarea modului în care trăiești, inclusiv ce mănânci, dacă faci exerciții sau nu și la ce ești expus în mediul tău cotidian poate face o diferență enormă în nivelul tău de risc. 

Iată 4 lucruri pe care le poți face astăzi pentru a-ți reduce riscul de a dezvolta cancer pulmonar:

Reducerea consumului de alcool este una dintre cele mai bune modalități de a reduce riscul de cancer, în general. De fapt, un studiu din 2018 publicat în Lancet arată că nicio cantitate de alcool nu este cu adevărat benefică pentru tine. Cu toate acestea, dacă bei alcool, ține cont că anumite băuturi ar putea să te expună la un risc mai mare de cancer pulmonar decât altele. Se pare că un consum ridicat de bere și lichioruri poate fi asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar, în timp ce consumul moderat de vin ar putea scădea acest risc. Indiferent dacă alegi să consumi un pahar de bere, vin sau un Bloody Mary, asigură-te că te limitezi la o băutură pe zi pentru femei și până la două pentru bărbați.

Un indice de masă corporală (IMC) sănătos este între 18,9 și 24,9, ceea ce face diferența în riscul tău general de cancer. Cu cât IMC-ul tău este mai mare de 24, cu atât ești mai expus la riscul de cancer pulmonar și alte boli. Dacă ai un exces de greutate, asigură-te că faci suficientă mișcare sau consumi o dietă nutritivă bogată în alimente cu proprietăți antiinflamatorii. Menținerea unei greutăți sănătoase te ajută și să te asiguri că nu dezvolți boli de inimă, diabet și alte afecțiuni.

Expunerea zilnică la carcinogeni și alte toxine, precum cele găsite în unele produse folosite în casă sau în aer, se poate acumula în timp și poate afecta sănătatea. Inhalarea unor substanțe periculoase, în special pe o perioadă lungă de timp, poate provoca, de asemenea, cancer pulmonar. Un tip de cancer pulmonar numit mezoteliom este aproape întotdeauna cauzat de expunerea la azbest. Azbestul este compus din șase minerale care apar natural în mediu sub formă de fibre și a fost folosit în aplicații comerciale și industriale. Azbestul a fost utilizat în izolația și acoperișurile caselor, precum și în plăcuțele de frână și cele de ambreiaj ale autovehiculelor.

Inflamația este un subiect actual, dintr-un motiv bun. Tot mai multe studii au legat nivelurile cronice de inflamație de boli. Dar introducerea în dietă a unei cantități suficiente de alimente și condimente antiinflamatorii (cum ar fi turmericul, care conține curcumină) este o modalitate prin care poți reduce riscul de cancer.

Pe lângă concentrarea pe consumul de multe legume și fructe, va trebui să limitezi consumul de alimente procesate și să obții o cantitate suficientă de grăsimi sănătoase din alimente precum uleiul de măsline sau avocado. Evită grăsimile mai bogate în omega-6, precum uleiurile vegetale (ulei de rapiță, de soia, de floarea-soarelui). Consumați în mod moderat, acizii grași omega-6 pot fi benefici pentru inimă, dar problema este că prea mult omega-6 creează un dezechilibru de acizi grași omega-3, ceea ce poate duce la boli de inimă. Atunci când consumăm prea mult omega-6, corpul nostru intră într-o stare inflamatorie.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Primele semne de CANCER pulmonar. Unul se vede la analizele de sânge uzuale

Preluat de la: csid.ro