FotoJet-10.jpg
În aceste momente, în Piața Roșie din Moscova are loc un miting-concert în sprijinul anexării de noi teritorii la Rusia.

În cadrul acestuia au evoluat trupa Любэ, Nikolai Baskov, interpretul Shaman, iar discursuri au ținut actorii Vladimir Mașkov și Ivan Ohlobâstin, precum și așa-zișii șefi ai regiunilor DPR, LPR, Herson și Zaporijjea.

De asemenea, pe scena din Piața Roșie a vorbit și Vladimir Putin. „Rusia deschide uși nu numai pentru frații și surorile săi. Ea își deschide inima față de ei. Bine ați venit acasă”, a declarat Putin.

Putin și-a încheiat discursul cu cuvintele: „Am devenit mai puternici, pentru că suntem împreună. Adevărul este în spatele nostru, iar în adevăr există putere, ceea ce înseamnă victorie. Victoria va fi a noastră!”

După aceea, a răsunat imnul Federației Ruse. Primele versuri ale acestuia au fost interpretate de cântărețul Shaman.

După discursul președintelui, pe scenă a urcat interpretul Oleg Gazmanov, iar oamenii au început să danseze.

„Așa a fost în Rusia din cele mai vechi timpuri: cu cât presiunea este mai mare, cu atât betonul este mai puternic”, strigă Gazmanov la microfon, citând versurile propriului cântec.

Totodată, Vladimir Putin a semnat astăzi un decret privind recrutarea în toamnă a cetățenilor ruși pentru serviciul militar.

În cadrul proiectului de toamnă vor fi chemați la serviciul militar circa 120 000 de persoane, reiese din decretul prezidențial, informează TASS.

În același timp, la New York, niște oameni necunoscuți au stropit Consulatul General al Rusiei cu vopsea roșie.

Amintim că astăzi, președintele rus Vladimir Putin a semnat acordurile cu privire la aderarea celor patru teritorii ucrainene la Rusia.

Tot astăzi, înainte de semnarea acordurilor de aderare a celor patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, unde a declarat că „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.

Ulterior, Kievul a venit cu o reacție, menționând că Ucraina nu mai este dispusă să mențină un dialog cu Rusia, atâta timp cât președintele țării rămâne a fi Vladimir Putin. Totodată, Zelenski a anunțat public că țara sa a solicitat aderarea legală la NATO, „într-o manieră accelerată”.


În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.

Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.

Republica Moldova nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri și a condamnat aceste acțiuni din partea Federației Ruse.

E de menționat că, în februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă din Ucraina a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.

Preluat de la: diez.md