obezitate-adolescenti.jpg

Supraponderabilitatea şi obezitatea în adolescenţă sunt factori de risc majori în apariţia bolilor de ficat la maturitate, arată cel mai recent studiu publicat în revista ştiinţifică GutPotrivit cercetătorilor suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm, cu cât indicele de masă corporală este mai mare la tinereţe, cu atât riscul de afecţiuni hepatice este mai crescut la maturitate, scrie NewYorkTimes.com.

Savanţii au utilizat date despre stara de sănătate a peste 1,2 milioane de tineri cu vârste cuprinse înte 17 şi 19 ani, între anii 1969 şi 1996, şi au descoperit că aproximativ 100.000 erau supraponderali, cu un IMC (indice de masă corporală) între 25 şi 29, iar aproape 20.000 erau obezi (cu IMC peste 30). 

De asemenea, cercetarea a scos la iveală peste 5.000 de cazuri boli ale ficatului severe şi 250 de cazuri de cancer hepatic în rândul subiecţilor monitorizaţi pe parcursul studiului.

Medicii au observat că, pe măsură ce indicele de masă corporală este mai crescut în adolescenţă, cu atât creşte riscul de boli ale ficatului.

Comparativ cu subiecţii care aveau un IMC între 18,5 şi 22,5, tinerii cu un IMC situat între 22,5 şi 25 aveau un risc cu 17% mai crescut de dezvoltare a afecţiunilor hepatice. Cât priveşte subiecţii cu IMC între 25 şi 30, şansele de a face boli de ficat cresc cu 49%. 

„Greutatea în exces în adolescenţă este riscantă pentru adultul de mâine, mai ales din punctul de vedere al sănătăţii ficatului. Trebuie să acţionăm din timp dacă vrem să prevenim bolile hepatice severe”, spune dr. Hannes Hangstrom, cercetăror la Institutul Karolinska. 

Preluat de la: Csid.ro