clasamentul-vitezei-la-internet-in-2021-pe-ce-loc-se-claseaza-republica-moldova-164481-1615120928.jpg
Studiul global de bunăstare digitală arată că Moldova înregistrează progrese la capitolul „accesibilitate la internet”, dar rămâne încă în urma vecinilor săi – România și Ucraina.

Cea de-a treia ediție anuală a Indexului digital al calității vieții (IDCV) o clasează pe Moldova pe locul 50 dintre cele 110 țări evaluate. Studiul IDCV a acoperit 90 % din populația globală și a fost realizat de compania de securitate cibernetică Surfshark. Studiul evaluează țările pe baza unui set de cinci piloni fundamentali ai bunăstării digitale. Moldova prezintă cele mai bune rezultate în ceea ce privește accesibilitatea internetului (locul 18) și calitatea internetului (locul 35), dar înregistrează rezultate mai scăzute în e-infrastructură (locul 66), e-guvernare (locul 65) și e-securitate (locul 52).

Moldova a făcut un debut excelent în clasamentul IDCV, fiind poziționată pe locul 50 la nivel mondial și prezentând rezultate similare sau mai bune decât media globală din fiecare pilon analizat. Accesibilitatea la internet ajunge în top 20, depășind Bulgaria, Marea Britanie și SUA. Oamenii trebuie să lucreze doar o oră și 18 minute pe lună pentru a-și permite cel mai ieftin serviciu de internet, în timp ce media globală este de șase ore.

<!–

–> <!–

–>

De la începutul pandemiei COVID-19, viteza internetului s-a îmbunătățit cu 97 % și este acum de 89,32 Mbps. De asemenea, țara ocupă locul 9 la nivel mondial în ceea ce privește creșterea vitezei în bandă largă, depășind liderul IDCV Danemarca.

Chiar dacă securitatea electronică a Moldovei este cu aproximativ 10 % mai bună decât media globală, România vecină are rezultate semnificativ mai bune în acest pilon. România ocupă locul 22 la nivel mondial, în timp ce Moldova este doar pe locul 52. Infrastructura electronică și guvernarea electronică a Moldovei sunt similare cu media globală.

Clasamentul IDCV este condus de Danemarca, urmată de Coreea de Sud, Finlanda, Israel, SUA, Singapore, Franța, Elveția, Germania și Marea Britanie.

Preluat de la: diez.md