1520076129182.jpg

Sunt capabile să vă capteze atenția din prima pagină citită și vor face să nu le mai lăsați jos până la ultima filă. Vorbim despre 15 cărți care au schimbat multe viziuni de-a lungul anilor. Au devenit bestsellere la scurt timp după publicare, de aceea merită a fi citite.

ZUGO vă recomandă 15 cărți care vor stârni pofta pentru lectură, astfel încât să începeți primăvară cu noi istorii intrigante.

1. Călugărul care și-a vândut ferrari-ul, Robin S. Sharma

Este povestea lui Julian Mantle, un avocat faimos, care din cauza stilului de viață dezechilibrat ajunge la un pas de moarte suferind un atac de cord într-o sală de tribunal aglomerată. Colapsul fizic îi generează o criză spirituală obligându-l să-și înfrunte condiția și să caute răspunsuri la cele mai importante întrebări ale vieții.

Sperând să-și găsească fericirea și împlinirea, el pornește într-o odisee extraordinară a unei culturi vechi în care descoperă un remarcabil sistem de eliberare a potențialului minții, trupului și sufletului și învață să trăiască cu mai multă pasiune, cu un scop bine definit și într-o pace deplină. Cartea este un bestseller internațional și este citată ca referință de toți autorii din domeniul dezvoltării personale.

2. 1984, George Orwell

Romanul a inspirat o celebră ecranizare, în anul 1984, avându-i în distribuție pe John Hurt, Richard Burton și Suzanna Hamilton. Winston Smith este un personaj oarecare: el urăște, iubește și muncește ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul că trăiește într-o lume infernală, în care a urî, a iubi sau a munci sunt venite dintr-un efort supraomenesc al fiecărei clipe. Romanul descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomică, sediul unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită.

Execuțiile fără rost, disparițiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasă „nouvorbă”, o limbă robotizată, care completează imaginea de lume ordonată „științific” după voința Fratelui cel Mare, care spune că „războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranță este putere”.

3. Tatăl celuilalt copil, Parinoush Saniee

Parinoush Săniee este autoarea bestsellerului „Cel care mă așteaptă”, roman interzis de două ori, cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran. Aniversarea a douăzeci de ani îi oferă lui Shahab prilejul să-și revadă copilăria, o perioadă marcată de conflictele provocate în familie de refuzul lui de a vorbi și de relația tensionată cu părintele său. Povestea romanului „Tatăl celuilalt copil” conturează, prin ochii a două personaje, viața unei familii iraniene tipice din clasa de mijloc, în care fiecare suferă, într-un fel sau altul, sub povara rolului pe care i-l impune tradiția.

Tatăl lui Shahab, Naser, este convins ca datoria sa față de familie se limitează la a-i asigura confortul material, ignorînd nevoile afective ale soției și copiilor. Maryam, mama lui Shahab, este nevoită să își sacrifice viața profesională pentru a se ocupa de casă și de cei trei copii, iar sentimentele de neîmplinire care o macină îi umbresc viața de familie. În momentul în care muțenia lui Shahab este interpretată de adulții din jur drept simptom al deficiențelor mintale, neajunsurile existente între membrii familiei se acutizează tot mai mult. Shahab își pierde treptat încrederea în sine, ajungînd la concluzia că a eșuat în datoria filială și că nu este, de fapt, copilul tatălui său.

4. La rascruce de vânturi, Emily Bronte

La răscruce de vânturi, singurul român al lui Emily Brontë, descrie dragostea intensă și aproape demonica dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff, un copil de țigan găsit și crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecțiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație și de maniere a acestuia. Între timp, Catherine se descoperă atrasă de Edgar Linton, fiul unui mic nobil vecin, care o impresionează prin blândețea și comportamentul său aristocratic.

Crezând că iubita lui nu-i împărtășește sentimentele, Heathcliff părăsește Wuthering Heights, reședința izolată a familiei, și revine câțiva ani mai târziu ca un om bogat și rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferințe. Structura narativă complexă, emoțiile violente, descrierile evocatoare ale ținuturilor mlăștinoase singuratice și măreția poetică a viziunii autoarei fac din acest roman unic o capodoperă a literaturii engleze.

5. Crimă și pedeapsa, Dostoievski

Etalon al romanului dostoievskian, „Crimă și pedeapsa” nu are nevoie de vreo recomandare specială din partea criticului, el se recomandă singur ca o capodoperă a litera turii ruse și universale, receptată ca atare pretutindeni, alături de Don Quijote, Hamlet, Faust, Roșu și negru, Război și pace, Madame Bovary…

Prin problematica pe care o întruchipează, Raskolnikov a devenit arhetipul intelectualului înzestrat, protestatar ispitit de teoria supraomului, înstrăinat, în sensul modern al cuvântului, dar mai ales al celui care, săvârșind o crimă, își asumă, până la urmă, și pedeapsa-ispășire.

6. Shogun, James Clavell

Shogun (în original, „Shōgun”) este cel mai renumit roman al scriitorului James Clavell, publicat în anul 1975. El este primul roman (conform ordinii cronologice) a seriei de romane Saga Asiatică. Cartea a devenit un bestseller, fiind tradusă în numeroase limbi și ecranizată în anul 1980 într-un serial de televiziune. Având acțiunea plasată în Japonia feudală, în jurul anului 1600, cu câteva luni înaintea Bătăliei de la Sekigahara, subiectul romanului este ascensiunea unui daimyo, seniorul Toranaga, în realitate Ieyasu Tokugawa, spre Shogunat. Istoria este văzută prin ochii unui marinar englez, John Blackthorne, în realitate William Adams.

7. Femeia Nisipurilor, Kobo Abe

Romanul alegoric al lui Kobo Abe este considerat drept unul dintre cele mai valoroase romane japoneze postbelice. Protagonistul, Niki Jumpei, profesor și entomolog amator, descoperă în niște dune un sat straniu, ai cărui locuitori trăiesc în gropi săpate în nisip. Ținut captiv de o văduvă într-una dintre gropi, se vede nevoit să îndepărteze necontenit nisipul omniprezent care amenința să îngroape comunitatea. Trasînd cu o mînă de maestru etapele revoltei, înfrîngerii și apoi ale resemnării eroului, autorul izbutește o analiză magistrală a comportamentului unui om pus într-o situației limită. Ecranizarea romanului Femeia nisipurilor a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul de la Cannes în 1964.

8. Foamea, Knut Hamsun

Inspirat de experienţe trăite de autor însuşi, romanul lui Knut Hamsun stă sub semnul foamei şi al nebuniei iminente. Elementele autobiografice se împletesc discret cu ficţiunea, conferind naraţiunii veridice accente contemporane.

Personajul central şi singurul, în fapt, al romanului este un scriitor încă tânăr, aflat în pragul disperării, lipsit de orice fel de resurse pentru a se întreţine. Sărac lipit, vagabondul lui Hamsun trăieşte de pe o zi pe alta numai şi numai datorită hazardului. Om inteligent de altfel, singura lui armă este scrisul, pe care îl şi foloseşte uneori, punându-l în slujba unui ziar, al cărui director, „Comandorul”, îl răsplăteşte cu mărinimie pentru munca depusă.

9. Suflete moarte, Gogol

Într-un oraș obișnuit își face apariția un om onorabil, „de condiție bună“, dornic să cucerească inimile noilor săi concetățeni. Scopurile lui sunt, în aparență, celebritatea și bogăția. Puțini știu însă că personajul cu pricina, Cicikov, are o pasiune stranie: el nu umbla prin lume pentru a tezauriza bunuri lumești, ci o marfă aparte-suflete moarte.

10. Groapa, Eugen Barbu

Romanul „Groapă” este semnat de Eugen Barbu și a fost publicat în 1957. Deși contestat, romanul s-a impus ca scriere memorabilă în literatura românească. Este povestea construirii unui cartier pe marginea gropii de gunoi Cuțaridă, în vremea Bucureștiului interbelic și într-o mică lume exotică, săracă, în care domina puterea, crima, legile proprii. Romanul introduce cititorilor o diversitate de personaje – prototipuri ale locuitorilor din mahala, oameni simpli săraci sau bogați, cu cele mai interesante obiceiuri și cu o mentalitate aproape primitivă.

11. Ispita de a exista, Emil Cioran

„Trebuie să învățăm să gândim împotriva îndoielilor și certitudinilor noastre, împotriva umorilor atotștiutoare, trebuie, mai ales, făurindu-ne o altă moarte, o moarte incompatibilă cu hoitul, să acceptăm ceea ce nu poate fi dovedit, ideea că ceva există… Nimicul era desigur mai comod. Ce greu e să te mistui în Ființă!”

12. Chipuri ascunse, Salvador Dali

Singurul român al lui Salvador Dali, Chipuri ascunse, este omagiul adus prozei clasice franceze de imaginația debordantă a marelui pictor suprarealist. Debutând ca o sagă a intrigilor și aventurilor amoroase ale unui grup de aristocrați excentrici, romanul își are centrul emoțional în pasiunea sublimată a contelui de Grandsailles pentru Solange de Cledă. Obsesiile daliniene, fulgurațiile sale și atracția pentru ocultism se regăsesc în acest roman fascinant.

13. Un om care doarme, Georges Perec

De-a lungul unei activităţi literare deosebit de prolifice, Georges Perec s-a remarcat prin predilecţia pentru inovaţie, experiment şi variaţie stilistică. Cele 33 de titluri pu-bli-cate sub semnătura sa aparţin celor mai importante genuri (roman, poezie, teatru). Discursul narativ al romanului Un om care doarme (1967) gravitează în jurul unei teme frecvent întâlnite în literatura secolului XX: absurdul existenţei umane. Protagonistul, un tânăr aflat în plină criză de identitate, are revelaţia inutilităţii interacţiunii sale cu o realitate golită de sens şi conţinut. Decide să trăiască experienţa singurătăţii şi a indiferenţei hoinărind, asemeni unui somnambul, de la un capăt la altul al Parisului anilor 60. Reperele dispar, şi totul este pus sub semnul întrebării. Trimiterile intelectuale ale cărţii sunt savuroase, sclipitoare şi pline de seducţie.

14. Cele patruzeci de legi ale iubirii, Elif Shafak

Viața Ellei Rubinstein – o mamă casnică și o soție nefericită din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimbă din temelii cînd, la aproape patruzeci de ani, se angajează la o agenție literară unde i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut.

Astfel descoperă povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet persan Rumi și dervișul sufit Shams din Tabrīz, astfel cunoaște forța eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni și care îl va schimba curînd și pe al ei: între Ella și Aziz Zahăra, autorul romanului, începe un schimb epistolar, apoi se înfiripă o minunată poveste de dragoste. O apologie a iubirii, privită în multiplele sale ipostaze, romanul Cele patruzeci de legi ale iubirii punctează cu subtilitate diferențele dintre religie și spiritualitate, dintre datorie și iubire.

15. Demonul amiezii, Andrew Solomon

Volum finalist la Premiul Pulitzer, câștigător al National Book Awards și inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărți ale deceniului.

„Ni se vorbise despre Andrew Solomon ca despre o legendă: privindu-l, încercam să-i ascult povestea, alcătuită nu din cuvinte mai întâi, ci din tonuri de lumină și din mici străluciri ale canavalei pe care era pictat. Nu știam atunci – a trebuit să-i citesc cartea ca să aflu – că aveam în față un om care încercase de toate, căruia nimic omenesc nu-i era străin, care supraviețuise Africii negre și pustiurilor de gheață de dincolo de Cercul Polar, care cunoscuse toate formele de amor și toate nuanțele suferinței umane, care-și dereglase voit, asemenea lui Rimbaud, toate simțurile, care citise, asemenea lui Mallarme, toate cărțile, care cartografiase, asemenea lui Lautreamont, toate iadurile minții…”

 

Preluat de la: zugo.md