BeFunky-collage-scaled.jpg
Disciplina este rezultatul succesului, iar cultura gastronomică „job-ul la care te duci cu plăcere”, astfel califică Laurenția Marian dragostea pentru mâncare, pe care visează să o transforme în meserie. Instagramul se pare că încet, încet ocupă locul pe treptele meseriilor din viitor, tocmai din acest motiv Laurenția își îndreaptă „compasul” activităților spre această nișă. Despre „cum se mănâncă cu ochii”, pasiune, visuri, dar și despre cum să fii parte din generația care absolvește școala pe Zoom, aflați în interviul ce urmează.

Primul lucru pe care trebuie să-l cunoaștem despre Laura

Laura este o tânăra pozitivă și ambițioasă. Zâmbește des și îi place mult să fie activă, mereu să meargă spre scopurile care le are.

Absolventă pe Zoom

În carantină am învățat ca și toți ceilalți, pe Zoom. A fost foarte straniu, deoarece nu mi-am imaginat niciodată un așa  „ultimul sunet” (ultim sunet). Școală a încercat să organizeze totul de parcă ar fi discursuri în realitate , cu multe poze, videouri și amintiri. Mi-a plăcut această experiență și cred a fost destul de reușită pentru contextul dat.

„Destinul meu”- mâncarea

Eu ador mâncarea și am înțeles că ea este «destinul» meu. Arta gastronomică pentru mine e ceea ce oamenii numesc „job -ul la care te duci cu plăcere”. Cred că până și terciul de ovăz poate fi transformat în artă, dacă adăugăm ingrediente ce sparg stereotipurile.

„Mâncarea e o plăcere, iar orice plăcere în exces încetează să aducă bucurie”

De la teama de mâncare, la plăcerea de a o savura

Înainte eram în conflict cu mâncarea. Îmi puneam multe restricții și găteam puțin cu gândul să nu mănânc prea mult. Acum însă nu am niciun aliment interzis, îmi îndeplinesc orice poftă, dar nu fac exces. De aici a și pornit dragostea pentru a găti, în primul rând pentru cei dragi și evident că totul  postăm pe Instagram. Vreau că oamenii să înțeleagă un lucru, mâncarea e o plăcere, iar orice plăcere în exces încetează să aducă bucurie și din acest motiv trebuie să avem un meniu echilibrat.

Cultura gastronomică care a cucerit-o ireversibil pe Laura

Bucătăria Georgiana, cea care m-a cucerit „fără cale de întoarcere”. Bucatele lor precum khachapuri sau khinkali (cele mai populare) atrag o mulțime de turiști. Femeile care coc pâine la fiecare colț de stradă sunt ca o „operă de artă”, de obicei,  în drum spre casă, lumea se oprește și cumpără pâine proaspătă. Ei folosesc o mulțime de condimente, care la fel sunt produse local, iar fiecare regiune are o rețeta de khachapuri deosebită, în diferite forme sau cu diferite umpluturi.

Activitatea „culinară” pe Instagram 

Rețetele de 1 minut care le postez pe Instagram sunt destul de simple și accesibile fiecăruia. Vreau să arăt urmăritorilor că e posibil să pregătești acasă deserturi mult mai gustoase decât cele de la magazin, știind ingredientele folosite, iar astfel primești mult mai multă plăcere atunci când le mănânci.

#gallery-3 { margin: auto; } #gallery-3 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-3 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-3 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

„Instagram-ul a devenit supraîncărcat, iar creșterea organică e foarte complicată”

„Graficul rețetelor”

De obicei postez 3 rețete pe săptămâna și o postare cu text cu o tematică diferită de cea culinară. Încerc să mă promovez cu ajutorul recomandărilor de la alți bloggeri, deoarece Instagram-ul a devenit supraîncărcat, iar creșterea organică e foarte complicată.

Profil bilingv pentru audiență mai mare 

Postez în limba engleză și rusă pentru a avea acces la audiență mai mare. Vreau că blogul meu să fie unul internațional, iar faptul că știu aceste două limbi mă avantajează.

Sintagma de „bucătar pentru Instragram”

Majoritatea „Bucătarilor din Instagram” nu au studii culinare, au început de la o pasiune și dorința de a inspira oamenii din jur. Noi bloggerii, trebuie să oferim inspirație, iar rețetele complicate nu sunt potrivite pentru modul de viață actual, când lumea e mereu grăbită și ocupată.

Ochii decid savoarea mâncării 

După ce singură am învățat din secretele unei fotografii apetisante am înțeles un lucru, orice mâncare poate fi gustoasă, fiindcă mai întâi de toate oamenii mănâncă cu ochii. Pe farfurie mâncarea cu cașcaval topit nu arată într-atât de bine ca în tavă tocmai scoasă din cuptor. Aici și se ascunde arta culinară, a găsi armonia și a servi acea lasagna într-un bol mic cu cașcaval tocmai topit și rumenit.

Experiment culinar, asemeni unui examen: „susținut din prima”

Majoritatea bucatelor îmi reușesc din prima, deoarece simt deja textura, însă ceva timp în urmă aveam impresia că a găti sarmale e atât de complicat, încât credeam că nu-mi va reuși. Mama însă, m-a învățat să le fac și chiar ieșit foarte frumoase, cred că acesta a fost unul din cele mai reușite experimente culinare de până acum.

Instagram – meseria viitorului

Eu văd Instagram-ul că un job, fiindcă acord la fel de mult timp ca unei meserii zilnice. Pe lângă asta, e jobul meu de vis, pentru că mereu este ceva nou și creativ. Iar acum pe timp de pandemie, bloggerii sunt și mai solicitați având în vedere că oamenii stau acasă petrecând ore în șir pe rețele de socializare.

„Am aflat valoarea banilor câștigați din muncă proprie”

Primul job – investiția în pușculița experiențelor 

Primul meu job a fost crearea deserturilor la comandă. Fiecare comandă era o provocare și aveam emoții de fiecare dată când transportam un tort, pentru că în Chișinău nu este cea mai bună infrastructură. După multe experimente, am învățat să îmi administrez timpul mai eficient, să reușesc să fac lucrul calitativ, dar și să mă odihnesc. Am aflat valoarea banilor câștigați din muncă proprie, ceea ce este un lucru foarte important.

Combustibilul cu care se „încarcă” motivația

Sunt persoană care are motivație de 2 ori pe luna, iar în restul zilelor e vorba de disciplină. Uneori mă impun să editez sau să scriu o postare, știți voi că poftă vine mâncând, iar organismul nostru mereu are tendința să salveze energia, nu să o consume. Totuși, motivația vine de la urmăritorii care îmi scriu că au gătit o rețeta de-a mea, le-a plăcut și aștepta cu nerăbdare următoarea.

„La 18 ani nu am atâtea de pierdut cum aș avea la 25”

Laurenția își dorește astăzi…

Acum am scop să mă dezvolt cât mai mult în acest domeniu și vreau să încerc de toate, uneori să risc, fiindcă că la 18 ani nu am atâtea de pierdut cum aș avea la 25.

…iar mâine își dorește să realizeze

Mâine, cred că aș vrea să fiu mai bună decât am fost azi, mai productivă și mai pasionată de ceea ce fac. Atunci când dragostea e pe primul loc, rezultatul e mult mai bun și răsplată pe măsură.

Succesul este rezultatul pasiunii și disciplinei

Îndemn tinerii care vor citi acest interviu, să testeze absolut toate ideile care le au acum. Mereu mă gândesc că voi regretă mai mult ce nu am făcut, decât ce am făcut. Până și Jeff Bezos (fondatorul Amazon) a plecat de la un job și a creat compania doar că să nu regrete că nu a încercat. Tot el spune că succesul unei companii este direct proporțional cu numărul de experimente făcute. De asemenea, vreau să îi inspir să se dezvolte mereu în domeniul de care sunt pasionați, pentru că succesul este rezultatul pasiunii și disciplinei.

#gallery-4 { margin: auto; } #gallery-4 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-4 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-4 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Autoare: Ilinca Televca

Preluat de la: diez.md