oms_0.jpg
În ultima vreme, ingeniozitatea hackerilor nu are limite. De această dată, ei au ales o tactică mult mai „sigură”. Infractorii cibernetici transmit mesaje pe poșta electronică folosind identitatea OMS în cadrul campaniilor de phishing.

Cum funcționează?

Aparent, e-mailurile de tip phishing par a fi de la OMS și vă solicită să:

# furnizați informații sensibile, cum ar fi nume de utilizator sau parole;

# faceți clic pe un link rău intenționat;

# deschideți un atașament rău intenționat.

Folosind această metodă, infractorii pot instala un malware sau pot fura informații sensibile.

Ce trebuie să cunoașteți?

Organizația Mondială a Sănătății niciodată nu va:

#1. solicita numele de utilizator sau parola pentru a accesa informațiile de siguranță;

#2. expedia fișiere atașate în e-mail care nu vă vizează;

#3. solicita să vizitați un link în afara site-ului www.who.int;

#4. percepe bani pentru a solicita un loc de muncă, pentru a vă înscrie la o conferință sau pentru a rezerva un hotel;

#5. derula loterii și oferi premii, subvenții, certificate sau finanțare prin e-mail.

Cum să preveniți phishing-ul?

#1. Dacă sunteți contactat de o persoană sau organizație care pretinde a fi OMS, verificați autenticitatea acesteia înainte de a oferi careva date sau informații confidențiale.

#2. Asigurați-vă că expeditorul are o adresă de e-mail de tip „[email protected]”. În cazul în care după simbolul „@” este altceva decât „who.int”, acest expeditor nu este de la OMS. De exemplu, OMS nu trimite e-mail de la adresele ce conțin terminația „@who.com”, „@who.org” sau „@who-safety.org”.

Atenție! Este posibil ca o adresă de e-mail cu numele de domeniu corect să nu fie de la OMS. Infractorii pot falsifica adresa „From” de pe mesajele de e-mail pentru a vă păcăli. Pentru a evita astfel de înșelătorii, țineți cont și de următoarele recomandări.

#3. Verificați linkul înainte de a face clic. Asigurați-vă că linkul începe cu „https://www.who.int”. Cel mai sigur este să navigați direct pe site-ul OMS, tastând „https://www.who.int” în navigatorul dvs.

#4. Nu vă grăbiți și nu vă simțiți presat de circumstanțe. Țineți cont de faptul că infractorii cibernetici profită intenționat de situații de urgență cum ar fi pandemia cauzată de COVID-19 pentru a determina oamenii să ia decizii rapide. Rezervați timp pentru a analiza atent eventuale solicitări parvenite la adresa dvs., chiar dacă la prima vedere par a fi de la OMS.

#5. Dacă totuși ați furnizat informații sensibile, păstrați-vă calmul. În cazul în care ați oferit acces infractorilor la date personale precum numele de utilizator sau parolele, atunci schimbați imediat orice parole pe care le-aţi dezvăluit şi dacă aţi utilizat aceeaşi parolă pentru mai multe resurse, asiguraţi-vă că aţi schimbat-o pentru fiecare cont.

Preluat de la: diez.md