timauer_4bio_churchill_141108__dxt6480.jpg
Ursul polar este un urs alb care trăiește în zonele nordice înghețate ale Oceanului Arctic, fiind cel mai mare animal de pradă întâlnit pe uscat. Durata vieții sale este de 35-40 de ani. Astăzi e Ziua Internațională a Urșilor Polari, în acest context am decis să îți spunem șapte lucruri pe care nu le-ai știut despre mamiferul din zonele nordice înghețate ale Oceanului Arctic.

# Ursul polar are, de fapt, pielea neagră 

Close-up of polar bear fur

Culoarea blănii este albă, dar poate fi gălbuie sau gri în timpul verii. Însă explicația științifică a culorii acesteia este că firele de păr, incolore, sunt goale în interior ca fibrele optice și conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagră, unde sunt absorbite.

# La fel ca balenele, focile și delfinii, urșii polari sunt considerați mamifere marine

Un urs care nu este stabilit pe pământ? Este surprinzător și adevărat! Urșii polari sunt singura specie de urs care depinde de ecosistemul oceanic pentru a supraviețui. Acest fapt amuzant este chiar ascuns în numele lor științific – „Ursus maritimus” ceea ce înseamnă „urs de mare”.

# Urșii polari sunt fani mari ai băilor de zăpadă

A polar bear mom and cub clean their fur by rolling in the snow.

Temperatura corpului urșilor polari rămâne neschimbată atunci când este foarte frig. Sistemul lor de încălzire este foarte eficient (în părul blănii se găsesc canalicule microscopice pline cu aer care asigură o izolare termică excelentă) și de aceea uneori se tăvălesc prin zăpadă pentru a se răcori.

# Labele de urs polar sunt concepute în mod special pentru traversarea reliefului arctic 

Labele din față sunt folosite pentru înot fiind mari și membranate pentru a asigura propulsia. Cele posterioare au rol de cârmă. Prezintă gheare neretractile. Picioarele sunt mai mari decât la ceilalți urși (22 de cm lățime) și au păr pe tălpi și ventuze pentru a le conferi stabilitate pe gheață. Pe uscat nu aleargă atât de repede ca rudele sale. În apă atinge 10 km/h vâslind doar cu labele posterioare, iar scufundat poate să stea până la 5 minute. Ca și oamenii se deplasează atingând solul cu călcâiele, dar și cu talpa și pot adopta o poziție bipedă ceea ce îi avantajează atunci când trebuie să observe pericolele, să caute hrană sau să lupte. Înălțimea unui urs polar este de 1,3 – 1,6 m.

# Urșii polari se ating cu nasurile atunci când cer mâncare 

Two polar bears touch noses.

Când un urs polar cere altui urs ceva, cum ar fi mâncarea, aceștia își ating nasurile. Ursul care cere mâncare se va apropia încet, va face cu atenția un cerc în jurul ursului gazdă, apoi va atinge cu delicatețe nasul acestuia pentru a-i cere permisiunea de a se hrăni.

# Spre deosebire de alți carnivori mari, urșii polari nu au teritorii, ei au porțiuni „de casă”

Two polar bears roam on the sea ice.

Habitatul de gheață marină al urșilor polari este variabil (distribuirea hranei, nivelul de înghețare a mării) ceea ce duce la eliminarea elementului de predictibilitate, respectiv la lipsa necesității de apărare a unui teritoriu. Unii urși trăiesc într-un singur fiord, în timp ce alții rătăcesc în zone atât de largi cât dimensiunile Texasului.

# Mai puțin de 2 % dintre vânătorile urșilor polari sunt de succes 

Deși urșii polari își petrec mai mult de jumătate de viață vânând, mai puțin de 2 % dintre vânătorile acestora sunt reușite. Prada principală a urșilor polari este constituită din foci, mamifere mici, păsări, ouă și rareori vegetație.

Populația urșilor polari 

 

Preluat de la: diez.md