ghilanv_27_3_2017_10_53_23_439.jpg
În ultimii ani, în special odată cu dezvoltarea companiilor aeriene low-cost, zborurile cu avionul devin din ce în ce mai accesibile, iar dacă ai ceva noroc, poți zbura spre o destinație mult dorită la un preț chiar mai mic decât cu autocarul.

De aceste oportunități sunt însă lipsiți cetățenii Republicii Moldova, mai ales dacă își doresc „luxul” de a zbura de pe singurul aeroport din țară, cel din Chișinău. De aici cu greu poți găsi bilete mai ieftine de 100 de euro într-o singură direcție, pentru un oraș european aflat la o distanță medie, spre exemplu din Germania sau Italia, scrie independent.

De cele mai multe ori moldovenii sunt nevoiți să apeleze la alte aeroporturi, în special cele din România, deoarece de acolo pot găsi bilete mult mai accesibile.

Aeroportul din Iași este cel mai apropiat și devine preferatul tot mai multor cetățeni moldoveni, care aleg să zboare spre destinațiile favorite europene din cel mai mare oraș din estul României. Motivul: prețurile mai accesibile.

Am luat o destinație foarte căutată de moldoveni, Londra, care este disponibilă cu zboruri directe atât de la Iași, cât și de la Chișinău. Am ales și cel mai obișnuit interval de achiziționare a biletelor – cu 30 de zile înainte – iar diferențele sunt mai mult decât evidente.

Astfel, pentru un zbor direct de la Iași la Londra, dus-întors, cu toate taxele incluse, de pe același site de rezervări, avem diferențe foarte mari. În timp ce din Iași putem zbura cu 120 de euro, de la Chișinău trebuie să scotem din buzunare aproape 300 de euro.

 

Iași – Londra

Chișinău – Londra

Avem și o variantă mai accesibilă ca preț de la Chișinău, dar doar cu escale care măresc durata zborului până la 12-13 ore, ceea ce nu este deloc comod. Această variantă include companiile low-cost Ryan Air și Wizz Air, dar chiar și așa e cu peste 40% mai costisitoare decât cursa de la Iași.

Chișinău – Londra cu escală

Taxe aeroportuare duble față de Iași

În aceste condiții apar mai multe întrebări. De ce diferențele de preț sunt atât de mari și care este motivul ce determină companiile low-cost, cu mici excepții și curse izolate, să evite aeroportul din Chișinău?

În primul rând este vorba despre taxele aeroportuare, care sunt de mai bine de două ori mai mari decât cele din Iași.

Spre exemplu tariful de aterizare pe aeroportul din Iași este de 3 euro/tonă, în timp ce la Chișinău companiile trebuie să achite 7 euro/tonă. Tarifele pentru deservirea pasagerilor sunt aproximativ egale, de 6,2 respectiv 6,9 euro/pasager, diferența cea mai importantă însă apare atunci când e vorba despre taxa de „modernizare a aeroportului”.

La Iași această taxă constituie 4 euro/pasager, în timp ce la Chișinău e de 9 euro/pasager. Este de menționat că o astfel de taxă nici măcar nu există la aeroportul din București.

Mai mult chiar, menținerea taxei de 9 euro de la Chișinău este extrem de controversată, ea fiind introdusă atunci când aeroportul încă se afla în proprietatea statului. În ultima perioadă mai mulți deputați din opoziție au cerut anularea acestei taxe, care mărește semnificativ prețul biletelor și care aduce anual în jur de 18 milioane de euro companiei care a privatizat aeroportul. Practic o bună parte din cheltuielile de modernizare pe care le vedem astăzi la Chișinău sunt asigurate anume din această taxă, care poate fi normală pentru un aeroport deținut de stat, dar este inexplicabilă în situația în care aparține unei companii private.

Un alt motiv care face ca biletele să fie mult mai ieftine peste Prut este multitudinea de aeroporturi și companii aeriene care operează acolo. Doar în zona Moldovei, mai sunt aeroporturi la Suceava și Bacău, de pe care sunt operate curse spre zeci de destinații europene. În România astăzi existe 16 aeroporturi internaționale. În partea aceasta de Prut, deși avem varianta aeroportului din Bălți, interesele fac, ca deocamdată să nu existe niciun proiect de modernizare, singura variantă rămânând Chișinăul.

Cât trebuie să plătească o companie pentru un zbor de la Chișinău și de la Iași

La un calcul simplu, un avion Boieng 737 (Airbus A 319), trebuie să plătească la Chișinău 350 de euro taxa de greutate, iar la Iași doar 150. Dacă adăugăm și taxele per pasager, atunci la Chișinău compania trebuie să mai adauge în jur de 1.600 de euro pentru un avion cu 100 de oameni la bord, în timp ce la Iași ar costa-o 1.100.

În aceste condiții nu e de mirare că aeroportul din Iași a înregistrat anul trecut o creștere de 133% a traficului de pasageri, iar prețurile la bilete sunt mult mai accesibile decât la Chișinău.

Cât despre cetățeni, aceștia trebuie să scoată sume foarte mari pentru călătorii, de multe ori întâmplându-se însă și tot felul de incidente, precum amânarea sau chiar anularea zborurilor, astfel de exemple având loc tot mai des în ultima perioadă cu companiile autohtone Air Moldova și Fly One.

Preluat de la: diez.md