colaj-3.jpg
Poate ești curios/curioasă să afli ce se petrece în spatele diferitelor profesii. Am decis să-ți povestim despre tot felul de experiențe în cadrul unei rubrici care poate te va ajuta să-ți găsești o activitate pe plac. Vom începe cu stafful organizatoric din cadrul diverselor evenimente.

Din engleză, termenul dat semnifică activitatea în care este inclus un anumit grup de persoane cu un țel comun. Și asta e adevărat! Stafful în domeniul organizatoric joacă cu rol mic, dar important pentru fiecare show, fie în format online, fie în format offline.

Membrii/membrele staffului sunt persoanele care își asumă cea mai mare responsabilitate pentru a face concertul sau festivitatea să aibă cel mai mare „punctaj”. Aparatura trebuie să fie în stare ideală pentru ca artiștii să o poată folosi, luminile trebuie să fie aranjate în felul în care să dea culoare evenimentului, dar și totodată să nu provoace dureri de ochi spectatorilor, sălile trebuie să fie curate și aranjate pentru vizitatori, iar oaspeții trebuie să fie primiți călduros.

Sursă foto: arhivă personală

Activitatea în acest domeniu o poți începe de la 15-16 ani, fiindcă adesea o poți găsi sub formă de voluntariat sau cu plată pe oră. Deși această profesie este plătită puțin față de altele, ea oferă niște momente colorate ce vor rămâne în amintirile voastre mult timp.

Eu sunt Tamara și corespondez din liceu pentru #diez. Pe lângă asta, am o experiență de trei ani în domeniul organizatoric. Am început să practic această activitate de la 15 ani și îți voi povesti un pic despre experiența mea. La început, activam în calitate de voluntară, iar treptat acesta a devenit un lucru part-time pentru mine.

# Cum am ajuns să practic această activitate

La început, părea a fi doar o glumă. Un prieten mi-a propus să particip cu el la un act de voluntariat, iar eu m-am gândit că nu am ce pierde și am acceptat. Și bine am făcut. Am reușit să cunosc multe persoane de vârsta mea, dar și mulți artiști. A fost o experiență de neuitat și am decis să continuu. Primul eveniment a fost „Festivalul acasă”, unde noi trebuia să aducem atmosferă show-ului. Eram cu toții îmbrăcați în costume naționale și dansam cu invitații festivalului. Totodată, îi supravegheam ca să nu apară conflicte între ei și ca fiecare să fie așezat la locul său.

Sursă foto: arhivă personală

Sursă foto: arhivă personală

Apoi, fără doar și poate, am început să particip la mai multe evenimente pe care adesea le găseam pe grupurile de voluntariat plasate pe Facebook (cel mai des sunt postate pe grupul VOLUNTARI MOLDOVA), iar ulterior asta a devenit ca un lucru part-time.

# Partea complicată

Cel mai greu mereu a fost și va rămâne să găsesc limbă comună cu persoanele care procură biletele. Ei sunt cu caractere și vârste diferite și e greu să găsești limbă comună cu fiecare, mai ales când este un flux uriaș de oameni. De asta mi-am dat seama când a trebuit să scanez și să controlez biletele. Fiecare era grăbit, se băga în față și își permitea să ridice tonul. În aceste momente, trebuie să ai multă răbdare. E de menționat că aici funcționează regula „clientul mereu are dreptate”.

Acest domeniu nu își are un loc stabil. Mereu suntem în locuri noi, respectiv întâlnim și personal diferit. Cazuri interesante au loc în momentul în care se dublează biletele. În asemenea situații, persoanele care se ocupă de scanare primesc toate întrebările, pretențiile și nemulțumirile. De fapt, dublarea are loc adesea în momentele în care companiile nu reușesc să își împartă locurile sălii între ei, astfel, un loc poate fi cumpărat de două ori. Deseori, din cauza dublărilor, avem probleme și cu cumpărătorii care sunt șocați de faptul că o altă persoană stă așezată pe locul său, însă chiar și din aceste situații urâte reușim să învățăm ceva pentru noi și cum să ieșim din ele.

# Ce am reușit să învăț

Din această activitate am reușit să iau pentru mine un șir mare de cunoștințe și, totodată, am reușit să îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare. De asemenea, într-un mod mistic, această activitate m-a ajutat să mă iubesc pe sine însăși și să cred în puterile mele, deoarece mi-am dovedit că pot face față mai multor situații devenind mai înțelegătoare și răbdătoare.

Sursă foto: arhivă personală

Banii pe care reușim să-i câștigăm din activitatea noastră sunt direct proporționali cu meritul nostru. Ziua noastră de muncă constituie două-patru ore, iar pe lângă asta, avem posibilitatea să vizionăm evenimentele din primele locuri. Serviciul nu este greu, este nevoie de un telefon Android cu aplicație de scanare, de ecuson, de dispoziție bună și, desigur, de răbdare. Totodată, e nevoie să cunoști sala ca pe palma ta pentru a ajuta vizitatorul să ajungă la locul său.

Autoare: Tamara Samson

Preluat de la: diez.md