1488725769230.jpg

Moldova este țara minunilor. Pe lângă faptul că avem tradiții și obiceiuri cu care ne mândrim, moldovenii mai au și deprinderi specifice care uimesc străinii ce vizitează țara noastră. Cu toate că acestea, pentru noi sunt doar o rutină zilnică, totuși ele ne definesc și fac deosebiți.

Deprinderile noastre mai pulțin ordinare au servit drept temă pentru blogul un tânăr străin care a vizitat Moldova și a rămas surprins de felul nostru de a fi.

Vezi mai jos 16 deprinderi specifice moldovenilor în care te vei regăsi.

Se aranjează pentru a merge la piață sau la plimbare. Moldovenii, în special moldovenii ce trăiesc în orașe, iubesc să se aranjeze. Pentru femeile din Moldova, o rochie drăguță, machiajul, coafura și tocurile înalte sunt elementele unei ținute perfecte pentru o plimbare.

Femeile în Moldova sunt frumoase și iubesc să fie aranjate. Există o tendință de a fi frumoasă și bine îmbrăcată. Iată de ce moldovenii au puține haine, dar calitative. Au grijă ca încălțămintea și hainele să fie curate și să arate ca noi.

Au o afinitate puternică pentru alcoolul de casă. Practic, fiecare familie produce propriul său vin sau țuică. Trebuie să fii foarte atent cu vinul nou, pentru că este în proces de fermentare și continuă să se fermenteze în stomac după consumare, provocând dureri de burtă.

Copiii trăiesc cu buneii lor. Este o practică comună să locuiască copiii împreună cu buneii, deoarece foarte mulți părinți lucrează peste hotare, lăsându-i pe părinții lor să-și crească nepoții.

Dau un răspuns sincer și deplin la „ce mai faci?”. „Ce mai faci?” în Moldova cere un răspuns pe lung și actual. „Bine, merci” nu este un răspuns agreat de ei.

Nu zâmbesc străinilor. A zâmbi des, deschis și în public nu este o normalitate în Moldova. Zâmbetele sunt intime și sunt împărțite doar cu prieteni, familia și oamenii dragi. Este foarte straniu când vezi pe cineva zâmbind în public, cu excepția când zâmbetul este direcționat către cineva. Astfel, poți depista străinii. Mai mult de atât, absența zâmbetului te poate face să crezi că moldovenii nu sunt fericiți, ceea ce nu este adevărat.

Stau la masă ore în șir. Atunci când moldovenii stau la masă, ei beau, mănâncă și vorbesc în exces. Aceste mese sunt îndelungate, în special de sărbători.

Păstrează pungile de la magazin. Moldovenii rar aruncă pungile – niciodată nu știi când ai nevoie de una. Practic în fiecare magazin pungile sunt cu plată, deci păstrarea pungilor vechi este o alternativă bună pentru a economisi și a proteja mediul.

Prepară prea multă mâncare atunci când au oaspeți. Niciodată nu vei întâlni pe masa unui moldovean mai puțin de șase bucate, chiar dacă e o masă pentru trei persoane. Majoritatea bucatelor vor avea tone de maioneză. 

Iubesc să spună toasturi. Unii moldoveni fac toasturi pentru sănătate sau ceva scurt la acest capitol, dar, per general, ei așteaptă să audă bancuri, urări de bine și toasturi înainte de fiecare băutură. Pe durata unei cine, poți auzi în mediu zece toasturi. Unele toasturi chiar pot fi repetate. Când ei doresc să bea, au un toast special pentru a evita toasturile – „Hai davai”.

Întâlnesc oameni complet străini și devin prieteni imediat. Peste zece minute de conversație, ei ar putea să te cheme în ospeție la un pahar de cognac. Pentru moldoveni, cei din jur se împart în trei categorii: oamenii pe care îi știi, pe care nu-i știi și cu care bei. Moldovenii sunt foarte prietenoși cu străinii, ospitalieri și mereu gata să-ți vină în ajutor.

Niciodată nu merg în ospeție fără cadou. De regulă, când merg în ospeție, dăruiesc vin sau ciocolate. Dar dacă dorești să împresionezi un moldovean, dăruiește-i o sticlă de cognac bun. Pe lângă aceasta, ei dăruiesc flori și prăjituri.

Deschid bananele din partea fără coadă. Moldovenii mereu deschid bananele din partea unde nu este coada lungă, apoi utilizează coada pentru a ține banana în timp ce mănâncă.

Niciodată umblă încălțați prin casă, dar poartă ciupici. Când intri în casa unui moldovean, mereu te descalți la ușă. Aceasta este o regulă în casele lor, astfel mențin curățenia.

Niciodată nu lasă ferestrele deschise, iar dacă le lasă, atunci închid ușile. Majoritatea moldovenilor cred că te poți îmbolnăvi de la vânt sau curent. Unii nu deschis ferestrele în casă sau în transportul public, chiar și vara.

Se felicită reciproc când ies din baie sau saună. Ei spun „S lyogkim parom”.

Timpul este un concept mult mai fluid decât în alte state. Moldovenii sunt toleranți la întârzieri, timpul fiind o definiție mai puțin rigidă. Nu este ceva ieșit din comun să ajungi la o întâlnire cu jumătate de oră, ba chiar o oră mai târziu, fără a-ți cere scuze sau a-ți justifica întârzierea. Totuși, în mediul profesional, oamenilor nu le place asta, dar aleg să nu reproșeze. O tendință culturală a moldovenilor este de a nu vocifera opiniile negative în public.

Preluat de la: Zugo.md