oua.jpg

Nu este nicio surpriză că ouăle sunt cele unele dintre cele mai consumate alimente din lume. Sunt pline de nutrimente, iar preţul lor este destul de mic, fiind practic acceptate în aproape toate culţurile din lume.

Oul nu este doar un aliment de sine stătător, ci şi un ingredient pentru o mulţime de preparate. În mod firesc, dorim să consumăm cele mai sănătoase variante de ou şi aşa a apărut întrebarea care este mai bun: oul cu coajă albă sau cel cu coajă maronie. Iată care sunt diferenţele dintre ele!

Ouăle cu coaja înschisă la culoare vin de la găini obişnuite la fel ca cele cu coajă albă. Rasa din care face parte galinaceea determină culoarea cojii oului. ,,Culoarea este dată de factori genetici ”, potrivit unei concluzii a Universităţii de Stat din Michigan. Ca o regulă generală, culoarea pe care o are lobul urechii găinii poate spune ce culoare vor avea ouăle. Cele cu lob alb fac ouă albe şi cele cu lob roşu, aşa cum era de aşteptat, ouă cu coaja mai închisă la culoare. Acestea sunt cele mai comune variante, dar există altele cu adevărat ciudate. De exemplu, găinile din rasa Ameraucana fac ouă cu coajă albastră, iar cele din rasa Olive Egger.

Pentru că pe rafturile magazinelor vedem cel mai des ouă cu coajă albă există percepţia că cele de culoare mai închisă ar fi mai rare şi deci mai bune. Explicaţia este una care nu are legătură cu beneficiile nutriţionale, ci cu mărimea găinilor.

Cele care fac ouă albe sunt mai mici, celălalte mai mari, ceea ce necesită costuri mai mari de hrănire şi întreţinere a galinaceelor. Din raţiuni de cost, preferatele crescătorilor sunt găinile mai mici.ouă verzi.

Citeşte conutinuarea pe Gustarte.ro

 

Preluat de la: csid.ro