0000166.jpg
Peste 1000 de fete și femei din Moldova au ajuns deja pe ultima sută de metri a unui program național de instruire în domeniul IT, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

Participantele studiază bazele limbajelor de programare, adică își antrenează capacitățile pentru a deveni Front-End Developer. După cele 9 luni de studii și teme practice, fetele vor putea cu ușurință să creeze interfața unui site sau a unei aplicații web și să-și găsească un post de muncă în domeniu.

„Am făcut cursuri online, iar acum lucrez la o companie internațională din domeniul IT”

Veronica Chirilă și-a dorit din totdeauna să studieze IT-ul, însă circumstanțele vieții au ghidat-o, la acea vreme, să se înscrie la Facultatea de Economie, specializarea Contabilitate. A făcut facultatea, și-a luat diploma și a lucrat în lumea cifrele timp de mai mulți ani. Tot cifrele, alături de limbajele alcătuite de acestea, o tentau să meargă la cursurile de IT. Decizia finală de a studia sintaxele limbajelor de programare a venit după ce soțul a încurajat-o să studieze online acest domeniu.

Veronica Chirilă, 34 de ani: „Îmi place domeniul IT, însă nu am avut posibilitatea să-l studiez mai înainte. Datorită acestor cursuri și a lecțiilor online oferite, am făcut partea de Front-End, după care mai studiat și Back-end-ul. La început mi-a fost greu, temele mi se păreau complicate pentru că era un volum mare de informații care trebuiau înțelese și asimilate. Iar eu nu aveam timp pentru temele practice decât seara, după ce reveneam acasă după ce toată ziua făceam rapoarte și calcule contabile.”

Veronica a decis să continue studiile în domeniu și a mers la diferite evenimente moderate de mentori specializați.

Veronica Chirilă, 34 de ani : „Am mers la mai multe bootcamp-uri, unde cu ajutorul mentorilor informațiile teoretice au devenit mai clare, iar eu deja puteam cu ușurință să-mi fac temele de acasă. Succesele mele m-au motivat mult, iar acum fac internship la o companie de IT. ”

„Dacă aș putea să-mi aleg un alt job, acesta va fi în domeniu IT”

Elena este profesoară de informatică și i-a plăcut întotdeauna să învețe ceva nou pentru a putea preda temele într-un mod mai interactiv. Acum studiază limbajele de programare pentru că-și dorește să împărtășească cunoștințele cu elevii săi, după ce se încheie concediului de îngrijire a copilului.

Elena Chistol, 36 ani: „Planific să revin la școală, la predare, pentru că pedagogia este prima mea dragoste. La aceste cursuri am aflat foarte multe lucruri noi pe care aș putea să le implementez în procesul de predare – învățare cu elevii. În prezent, sunt acasă, dar cunoștințele acumulate le împărtășesc cu soțul meu. Cu ajutorul acestor informații îi este mult mai ușor să predea tema. Spre exemplu, i-am propus recent să utilizeze un video la lecțiile sale de informatică. Tema a fost predată în 7 minute, elevii au fost super entuziasmați și totodată, a rămas mult timp pentru temele practice.”

Elena spune că dacă ar avea posibilitatea să-și găsească un nou loc de muncă, cu siguranță va alege ceva în domeniul IT pentru că-și dorește ca cei mai bun specialiști în domeniu să rămână în țară, ea urmând să le dea un exemplu bun de urmat.

Și Valentina face parte din studentele care au decis să învețe ceva nou pentru ea în perioada concediului de îngrijire a copilului.

Valentina Donici, 31 ani: „Actuala mea profesia mea este inginerie și managementul calității, ține de standardizare, de documentație. Sunt în concediu de îngrijire a copilului și am un pic de timp liber pe care am decis să-l utilizez pentru cursurile de IT. Cunoștințele acumulate la acest curs le-am aplicat doar pentru mine, am făcut site-uri, un CV online pe care îl poți deschide în baza unu link, iar angajatorul vede experiența ta în format online. Cursurile acestea sunt extrem de utile, însă ai nevoie de foarte multă muncă și practică. La prima lecția nu înțelegeam nimic, de aceea a trebuit să muncesc mult pentru a putea face temele pentru acasă. Îmi place foarte mult ceea ce învățăm și mă gândesc că dacă o să continui tot, s-ar putea pe viitor să las profesia pe care o am.

Pe parcursul programului, participantele studiază HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6 și sunt obligate să acumuleze punctele necesare pentru a absolvi aceste cursuri.

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor). Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

Preluat de la: diez.md