caderea-parului.jpg

Căderea părului poate avea un impact major asupra fiecăruia dintre noi. Alopecia este afecţiunea care ne poate schimba radical viaţa şi ale cărei semn încep să se vadă încă din adolescenţă.

Medicul dermatolog Dana Popoiu explică pentru CSID care sunt cauzele ce îi determină expansiunea şi cum putem lupta împotriva ei.

Alopecia androgenetică poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. 50% dintre bărbaţi o întâlnesc până la vârsta de 50 de ani, în timp de 40% dintre femei suferă din cauza ei până la vârsta de 70 ani.

Alopeciile se clasifică în:

A. alopecii cicatriciale (permanente). Pielea devine atrofică şi foliculii piloşi dispar, cum sunt lupus eritematos cronic, lichen planopilaretc etc.

B. alopecii noncicatriciale: androgenetică , efluviul telogen, areată ,care apare numai pe anumite zone ale scalpului şi afectează mai mult bărbaţii

Fiziologia firului de păr cunoaşte trei faze: 

  1. Anagen –este cea mai lungă şi reprezintă faza activă de creştere. Sunt prezenţi 85% din foliculii piloşi, iar firele de păr cresc cu până la un centimetru în 28 de zile. 
  2. Telogen-în care se pierd, în mod normal, aproximativ 100 de fire de păr în fiecare zi. Această este faza de repaus şi durează aproximativ trei luni.
  3. Catagen- în care creşterea părului este stopată.

Deşi este o condiţie fiziologică, această afecţiune are un profund impact psihosocial, pacienţii făcând toate eforturile pentru a-şi păstra cât mai mult timp podoaba capilară.

Cu toate că alopecia apare la maturitate, primele simptome pot fi detectate încă din adolescenţă.

La bărbaţi, pierderea părului se produce în regiunea temporală, până în vertex. La femei, începe la nivelul vertexului şi evoluează progresiv spre regiunea frontală. Afecţiunea apare pe un fond genetic predispus.

O altă cauză care determină pierderea părului, din ce în ce mai des întâlnită, este efluviul telogen. În mod normal, la un moment dat, doar 2-5 % din foliculi ar trebui să fie în faza de telogen (de repaos), dar, datorită anumitor cauze: endocrine -hipo/hipertiroidism, nutriţionale-diete alimentare restrictive, pastilelor anticolagulante, sarcinii şi stresului, 20%-50% din foliculi intră concomitent în faza telogen, iar pacienţii experimentează o cădere difuză a părului. Aceasta debutează la 2-4 luni de la evenimentul declanşant şi persistă aproximativ 6 luni. În timp, ciclul de creştere a părului revine la normal, dar poate fi ajutat prin tratamentul topic cu minoxidil.

FDA (Food and Drug Adminstration din SUA) a aprobat până acum două substanţe pentru tratamentul medical al acestei afecţiuni: minoxidil şi finasterida.

Minoxidil, care poate fi aplicat local, este un vasodilalator topic care prelungeşte faza anagen şi duce la transformarea  părului fin în păr terminal. Acesta se recomandă atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

Finasterida este un medicament care se poate administra doar bărbaţilor, la stricta recomandare a medicului.

De asemenea, în ultimul deceniu au luat amploare tehnicile chirugicale de implantare a foliculilor piloşi şi cele de micropigmentare (tatuajele) cu rezultate estetice foarte bune.

Preluat de la: csid.ro