collage-6.jpg
Diablo a fost dezvoltat în America, Tanki online în Belarus, Fifa în Canada, Warthunder în Rusia. Pe harta jocurilor online nu figurează vreo unul popular care ar fi inițiat în Moldova. Eugen Caraion, alături de colegii săi, a hotărât să corecteze acest lucru și să demonstreze lumii întregi că și în Moldova se crează jocuri bune.

„Credeam că în patru luni vom avea deja gata prototipul”

În acest sens, tânărul împreună cu partenerul său a lansat în 2016 un startup, Beeast Games care are drept scop dezvoltarea mai multor jocuri video autentice. „Eu lucram aici pentru un developer local de jocuri. La un moment dat s-a strâns o echipă mai mare cu care am decis să realizăm un joc pentru telefoane mobile în stil Diablo. Împreună cu partenerul meu am luat un oficiu în chirie, am mai luat doi programatori și un artist și ne-am pus pe treabă. Eram visători și credeam că în patru luni vom avea deja gata prototipul, ne vom duce la investitori, ne vor da bani și ne vor spune că suntem cei mai bravo”, dar lucrurile nu au evoluat în modul în care se așteptau tinerii.

5

Au urmat mai multe conferințe, România, Polonia, Anglia, la care tinerii au înțeles că realitatea e diferită de ceea ce își imaginau, iar termenul de patru luni e foarte mic.

„Jocul nostru a fost bun în final, dar nu suficient de bun ca să fie finanțat.n schimb am primit propuneri de colaborări, începând din 2016. În vara anului 2017 noi fondasem deja compania și de atunci practic a fost un proces de back and forth (să te pornești inițial într-o direcție, după care să te întorci în partea opusă), ca să primim primul cash flow (o sumă de bani care circulă pentru dezvoltarea afacerii). Asta a durat aproape un an de zile, până când am reușit să obținem un parteneriat de outsourcing în România (o companie plătește pentru ca altă companie să facă o parte din muncă).”

„Credeam că voința mea poate să schimbe totul”

Prin urmare, tinerii au acceptat ideea că visurile nu se realizează deodată, iar pentru ca să reușească trebuie să-și pună la punct starea financiară. Doar după o stabilitate economică a startup-ului au reușit să treacă nemijlocit la elaborarea jocului. „E greu să inițiezi un startup bazat pe jocurile video în Moldova, e o provocare. Am venit cu o atitudine plină de aere, credeam că voința mea poate să schimbe totul. După care am înțeles că în esență nu cunosc unele lucruri elementare, cum ar fi să elaborez un pitch (discurs prin care convingi un finanțator să-ți dea bani), sau cum să prezint un business plan așa ca el să fie interesant. Am înțeles că m-am agitat prea tare și a fost greu să revin cu picioarele pe pământ, să-mi schimb atitudinea și să acumulez noi experiențe.”

În urma eșecurilor Eugen a înțeles că pentru dezvoltare trebuie să meargă la cât mai multe evenimente bazate pe industria jocurilor video, să acumuleze cât mai multe cunoștințe noi.1  

„În industria de gaming, începând din ianuarie și până la sfârșit de an sunt o mulțime de evenimente. Încercăm să le prindem pe toate, să depunem dosarul la multe dintre acestea. Nu suntem acceptați și nu reușim peste tot, dar experiența pe care o acumulăm e cea mai importantă.”

În 2016, când făcea primii pași în domeniul startup-urilor alături de echipa sa, Eugen a întâlnit mai multe dificultăți. „A fost complicat să-mi calmez entuziasmul când am început să primesc refuzuri în adresa jocului nostru. Atunci moralul echipei a început să scadă, nu poți să ții lumea doar pe promisiuni”, dar cu pași mici și siguri tinerii au reușit să treacă peste aceste etape.

„E dificil să ajungi să fii sigur de faptul că startup-ul tău va funcționa nu doar luna aceasta”

Din momentul în care situația economică s-a stabilizat, tinerii au început să plătească impozitele și să obțină un venit de pe urma startup-ului, cea mai mare problemă a devenit siguranța pentru existența ulterioară a proiectului. „E dificil să ajungi să fii sigur de faptul că startup-ul tău va funcționa nu doar luna aceasta, ci și în următorul an, că angajații tăi vor avea salariu la timp, simți o responsabilitate mare. La acest capitol am început să fim mai bine, dar uneori, din cauza unor clienți, lucrurile frânează.”

Lipsa resurselor umane calificate, de asemenea reprezintă o problemă. Eugen spune că artiștii care au un nivel avansat de cunoștințe nu se implică în asemenea proiecte, pentru că au nevoie de un venit mai mare, prin urmare lucrează ca freelanceri sau pleacă peste hotare.7 8

Spre deosebire de un startup inițiat în domeniul tehnologiilor informaționale și unul în dezvoltarea jocurilor video, cele din urmă nu prea sunt susținute de investitori. „E foarte dificil să găsești un investitor. Când vii cu produsul trebuie să ai în spatele tău date metrice, dacă vii fără metrici, investitorul își pierde interesul.”

„Nimic nu o să fie așa cum crezi tu, cum ai citit în cărți și ai văzut în filme”

Eugen ar fi vrut să știe mai multe lucruri înainte de a porni startup-ul, ca de exemplu faptul că istoriile de succes din cărți și filme sunt ficțiune. „Nimic nu o să fie așa cum crezi tu, cum ai citit în cărți și ai văzut în filme. Aș fi vrut să știu că nu trebuie să mă implic emoțional atât de mult și că trebuie să am mereu toate actele bine pregătite și aranjate. Să-mi planific bugetul, să pot să le arăt activitatea potențialilor investitori de atunci. Dar în același timp, am învățat că până nu încerci aceste etape nu ai cum să știi ce trebuie să faci cu adevărat. Tu te uiți la istorii de succes și crezi că vei fi următorul, dar nu e așa, fiecare își are drumul lui până ajunge la succes.”

3

Industria dezvoltării jocurilor video în Moldova este abia la început, crede Eugen. Acest lucru îl determină să continue pasiunea pe care o are, pentru că astfel se simte începătorul unui nou curent acasă. „Al doilea lucru de ce nu cedez, e faptul că visez la lucruri mărețe, vreau să creez ceva care să vină din Moldova și să fie jucat în toată lumea. Aceasta e motivația mea cea mai mare, vreau să pun Moldova pe harta dezvoltării jocurilor video.”

„Lumea crede că cei care fac jocuri video sunt niște inhibați, care stau doar în casă”

Societatea privește sceptic pasiunea lui Eugen. „Lumea la noi crede că cei care fac jocuri video sau joacă sunt niște inhibați, care stau doar în casă. Pe când această paradigmă a fost demult schimbată în țările dezvoltate. La noi oamenii cred că e o pierdere de timp și nu o pasiune care te ajută să fii creativ. Echipa mea crede că asta e o formă de artă prin care poți să te exprimi, prin modelele și caracterele pe care le crează.”4

Acum echipa de la Beeast Game lucrează pe două filiere: prestează servicii pentru bani unor companii mai mari și continuă dezvoltarea jocului video pe care l-au început în 2016. În cele ce urmează, Eugen vede două căi de dezvoltare a startup-ului său. „Una dintre căile posibile este să vând o parte din startup unei companii sau unui grup de companii care deja e stabilit bine pe piața internațională. Cea de-a doua este să ne asigurăm stabilitatea financiară într-atât, încât să putem angaja încă un grup de oameni care să facă timp de patru luni de zile un prototip al jocului și atunci să ieșim la autofinanțare, pentru că vom putea da pieței un produs care va aduce bani.”

320ae1ce6c883f8fbab42deff937e0df

Tinerilor care vor să inițieze un startup, Eugen le sugerează să fie autentici, să-și creeze o echipă de încredere și să meargă la întâlnirile cu potențialii investitori cu toate documentele pregătite din timp.  

Preluat de la: diez.md