gy1.jpg
Relativ recent, vinul a devenit parte din viața mea. E firesc că l-am gustat și mai devreme, ba chiar am și avut ocazia să-l fac aproape an de an, fapt pentru care îi sunt enorm de recunoscător tatălui meu care m-a învățat să apreciez lucrurile simple. Dar am început a înțelege vinul mult mai târziu, cel mai probabil din cauză că nu aveam suficientă maturitate și experiență pentru a răspica gusturile. Abia am început să ne cunoaștem și sunt foarte bucuros că am descoperit acest nectar misterios care mi-a deschis o nouă dimensiune. Am decis să împărtășesc această experiență prin intermediul unei liste de cinci filme care trezesc pofta de a cunoaște această pasiune, de a o revalorifica sau, pur și simplu, de a savura un pahar de vin, cum de fapt și începe totul.


Sideways (2004)

O poveste aparent simplă despre doi amici. Miles (Paul Giamatti), un cunoscător de vinuri, profesor mediocru în pragul de a eșua ca scriitor, dezamăgit de viață, divorțat și depresiv, îl ia pe actorul eșuat în carieră Jack (Thomas Haden Church) într-un turneu de o săptămână în regiunea viticolă a Californiei pentru a sărbători viitoarea căsătorie a vechiului său prieten. Dar, în timp ce Miles vrea să se relaxeze, să bea și să joace golf uitând de toate, Jack este hotărât să burlăcească pentru ultima oară înainte de a deveni soț.

Alexander Payne, cunoscut mai devreme pentru filmele Election și About Schmidt, în această comedie satirică ia peste picior visul american într-o manieră fină și ne face să râdem cu tristețe, pe alocuri chiar să ne identificăm cu personajele. O poveste romantică, nebunatică, în care două spirite rătăcite se află pe sine și își acceptă limitele.

Disponibil pe Prime Video.

Bottle Shock (2008)

În 1976, Steven Spurrier (Alan Rickman), somelier stabilit la Paris, merge la Valea Napa în California pentru a descoperi producția locală și pentru a organiza o competiție în care juriul francez va degusta orbește din vinurile franceze și americane. Aici el găsește o lume fără cultură, în viziunea sa, dar un vin demn de toată atenția, fapt care-l surprinde enorm. Tradiția franceză de veacuri se ciocnește cu visul american în care Jim Barret (Bill Pullman) își încearcă soarta ipotecând tot ce are în speranța de a izbuti să devină un producător veritabil. O altă luptă pe care o are de dus Jim e cu fiul său hippy Bo (Chris Pine) (ilustrată foarte direct prin bătaia repetată a acestora pe ringul de box improvizat în curte) și maestrul său Gustavo (Freddy Rodríguez), un mexican dibaci care pe ascuns își face propriul său vin. O comedie-dramă bazată pe fapte reale, care stârnește scântei prin divergența dintre generații, culturi și viziuni, dar într-un final, le împacă pe toate cu un vin bun.

Disponibil pe Prime Video.

A Good Year (2006)

O comedie romantică de Sir Ridley Scott, în prima linie cu Russell Crowe, Albert Finney și Marion Cotillard.

După 10 ani în care nu a dat nicio veste, Max Skinner (Russell Crowe) bancher și comerciant de acțiuni, află că unchiul său Henry a murit subit. Fiind cea mai apropiată rudă, se pomenește cu o moștenire în Franța de circa 7 milioane de dolari, și anume o podgorie imensă cu un conac uitat de timp. Cu scopul de a le vinde cât mai grabnic, Max pleacă în locul unde și-a petrecut copilăria, restaurează conacul și înfruntă localnicii, însă amintirile dulci, o femeie misterioasă și apariția neașteptată a fiicei biologice a lui Henry îl determină să mai rămână o vreme.

E o poveste ușoară, pe alocuri zburătoare, îndesată cu glume de tot soiul. O rezolvare modestă, un sfârșit previzibil și o atmosferă plăcută. Un film care îți inspiră un vis, de data aceasta francez, în care viața e mai simplă decât îți poți închipui.

Disponibil pe HBO GO.

Tu seras mon fils (2011) 

O narațiune concentrată pe relația problematică dintre Paul de Marseul (Niels Arestrup), proprietarul unei podgorii prestigioase din Saint Emilion, și fiul său Martin, care lucrează cu el la moșia familiei. Paul este un vinificator exigent și pasionat, dar este un tată dur și dominant. Își subapreciază fiul și e mâhnit de gândul că acesta îl va succeda într-o bună zi. Visează la un fiu mai talentat, mai carismatic și în concordanță cu propriile sale aspirații. Situația se agravează pe măsură ce managerul de încredere al lui Paul, Francois, se îmbolnăvește de cancer. Când fiul lui Francois, Philip, se întoarce din California pentru a avea grijă de tatăl său, Paul îl vede ca fiind predecesorul său ideal și se îndepărtează de propriul sânge.

Un film aspru, aproape de realitate, în care personajele nu se schimbă, ci își urmează până la final pista încăpățânării. E un lucru firesc în viață, dar respingător în film, pentru că te lasă cu o senzație de neîmplinire. Mizând mai mult pe răsturnările de situații, care pun schematic totul la locul său, filmul se sfârșește brusc. Deși lasă de dorit, totuși e un film autentic, care merită atenție, îți trezește emoții și îți dă de gândit. O poveste în care vinul orbește asemenea unei comori blestemate și ademenește spre o cale greșită.

The Secret of Santa Vittoria (1969)

Acțiunea are loc imediat după căderea lui Mussolini, în Italia fascistă, la Santa Vittoria. Bombolini, bețivul orașului, printr-un „miracol” devine primarul acestuia. De acum încolo, poate bea, mânca și dormi pe săturate până în clipa în care află că nemții sunt în drum spre el pentru a-i confisca tot vinul. La primirea acestei vești, Bombolini se transformă din clovnul localității în omul care trebuie să-i decidă soarta. După mai multe discuții, certuri și sticle de vin sparte, într-un final, mobilizează tot orașul pentru a ascunde într-o peșteră peste un milion de sticle de vin.

Un film regizat de Stanley Kramer, în rol principal cu Anthony Quinn, nominalizat la Oscar pentru muzică și montaj. O poveste cu emoții explozive, multă ceartă, pasiune și impulsivitate latină care, la început, îți pare depășită, ca puțin mai târziu, acceptând convenția, să se strecoare cu blândețe în suflet . O comedie cu spirit pozitiv, provincial, curat și simplu, în care buturuga mică răstoarnă carul mare.

Filmul poate fi vizionat pe Prime Video sau gratuit în engleză pe ieveen.com.

Vizionare cu noroc!

Autor: Mircea Bobînă

Bonus din partea echipei #diez

Sour Grapes (2016, The Greatest Wine Forger, Rudy Kurniawan)

Documentar despre piața licitației de vinuri fine și rare centrată în jurul unui falsificator care s-a împrietenit cu cei bogați și puternici din industria vinurilor și a vândut milioane de dolari de vin fraudulos prin casele de licitații de top din lume.

Preluat de la: diez.md