nasa.jpg
Incendiile din pădurea Amazon și din Siberia au trezit un val de îngrijorări în rândul populațiilor. Mai nou, nu doar pădurea amazoniană este supusă pericolului, ci și Africa, mai multe păduri de pe continentul african fiind răpuse de flăcări.

Pe parcursul a două zile în timpul săptămânii trecute, Angola, o țară din sud-vestul Africii, s-a confruntat cu aproximativ de trei ori mai multe incendii decât Brazilia. Conform informarmațiilor publicate de NASA, în Angola au izbucnit 6902 de incendii şi alte 3395 în ţara vecină, Congo. Prin comparaţie, Brazilia s-a confruntat cu 2127 de incendii de pădure.

„Informaţiile obţinute din hărţile NASA nu ne arată, însă, dacă e vorba de incendii de vegetaţie sau de pădure şi nici cât de mari sunt ele. Observatorii atrag atenţia că nişte incendii izbucnite în urmă cu doi ani păreau că au fost puse cu bună-ştiinţă”, scrie digi24.ro.

Se crede că fermierii pornesc incendiile pentru a avea mai mult teren agricol la dispoziţie, aşa cum fac şi cei din Brazilia. Această tehnică agricolă controversată îi nelinişteşte pe activiştii pentru protecţia mediului pentru că duce la distrugerea pădurilor, eroziunea solului şi distrugerea biodiversităţii.

Această modalitate este, însă, cea mai rapidă de a defrişa pentru agricultură şi are avantajul că omoară bacterii, iar cenuşa rezultată îmbogăţeşte pământul cu nutrienţi pentru recolte. Procedura este pusă în practică în fiecare an în Angola şi Congo înainte de sezonul ploios, care ar urma să înceapă luna următoare. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care incendiile nu au atras atât de multă atenţie spre deosebire de cele din Amazon şi Siberia.

Preluat de la: diez.md