tulburare-de-somn.jpg

Dacă ai probleme în mod obișnuit să adormi sau să rămâi adormit, este posibil să te fi întrebat dacă nu cumva te confrunți cu o tulburare de somn. Având în vedere că există 90 de tipuri diferite de tulburări de somn, acesta ar putea fi, în mod clar, o posibilitate. 

Dar doar pentru că ai dificultăți în a adormi nu înseamnă neapărat că există ceva în neregulă. Nu toată lumea are capacitatea de a adormi repede, de a dormi pe tot parcursul nopții sau de a acumula opt ore de somn – în special pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Pentru a afla dacă simptomele tale ar putea reprezenta motive de îngrijorare, continuă să citești. Dacă ceva din lista de mai jos este în mod constant o problemă, merită să discuți despre asta cu medicul tău.

Dacă îți ia 30 de minute sau mai mult să adormi în majoritatea nopților, acest lucru ar putea fi un semn de insomnie sau altă tulburare de somn.

Este important să înțelegi că majoritatea oamenilor întâmpină probleme de somn din când în când. Dar dacă ai dificultăți în a adormi timp de trei nopți sau mai multe pe săptămână, și această situație continuă timp de mai mult de o lună, ai putea avea ceea ce medicii numesc „insomnie cronică”.

Dacă ai episoade intense de tip vis care pare real chiar înainte de a adormi sau în momentul în care te trezești, acestea ar putea fi simptome ale narcolepsiei.

Un alt semn al acestei tulburări de somn este faptul că simți brusc slăbiciune sau somnolență atunci când râzi sau experimentezi emoții puternice.

Sforăitul frecvent și zgomotos poate fi un semn de apnee în somn, care derivă din problemele de respirație în timpul somnului. Dacă partenerul tău spune că sforăitul tău include șuierături sau perioade în care pare că nu respiri, acestea sunt toate semne ale apneei în somn.

Toată lumea se trezește de la o dată până la cinci ori pe noapte. Dar pentru cei mai mulți oameni sănătoși aceste treziri sunt atât de scurte încât s-ar putea să nu și le amintească bine sau chiar deloc. Dar să stai treaz noaptea timp de 15 sau 30 de minute sau mai mult poate fi un semn de insomnie sau un alt tip de tulburare a somnului.

Între timp, trezirile mai scurte și mai frecvente, cum ar fi dacă te trezești de 10 ori sau mai mult pe noapte, ar putea fi, de asemenea, legate de alte probleme medicale. Apneea în somn, de exemplu, ar putea cauza aceste treziri frecvente.

Dacă te simți adesea foarte somnoros în timpul zilei, în special în orele dimineții, aceasta ar putea fi un semn că suferi de o tulburare a somnului.

Siestele scurte și frecvente dar și dormitul în timpul zilei la ore ciudate sunt, de asemenea, semne ale unei tulburări de somn.

Senzații de înțepături, furnicături sau de parcă ți-ar călca ceva pe picioare – în special seara sau noaptea în pat – sunt toate semne ale sindromului picioarelor neliniștite (RLS). Dacă aceste senzații dispar când îți miști sau masezi picioarele, ar putea fi cauzate de RLS, care este posibil să îți perturbe somnul.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Tulburări de somn: Narcolepsia, Hipersomnia, Insomnia

Preluat de la: csid.ro