BeFunky-collage-10-scaled.jpg
O degustare de orice începe cu multe întrebări, iar prima pe care Veaceslav Novicov, mixologul de la ESCOBAR, ne-a pus-o a fost ce gusturi am vrea să simțim. Într-o zi de joi, am decis să ne întoarcem pe București – strada care ne-a dat multe emoții anterior, atunci când #diez își avea oficiul acolo – și să avem parte de o seară de după lucru diferită: o degustare îndrăzneață de cocktailuri de autor la ESCOBAR, localul care ne-a amintit de controversatul Pablo, dar și care ne-a deschis gusturile către combinații noi, mixate cu stil de un profesionist cu acreditare internațională în mixologie.

ESCOBAR nu se vrea observat de la prima vedere, probabil ai trecut pe lângă local de multe ori în grabă. Pe cât de neobservabil este exteriorul, pe atât de cochet este interiorul. Mai mult, conceptul pe care au reușit administratorii să-l proiecteze te predispune să petreci ore în șir cu prietenii în una dintre camerele separate atât ca spațiu, cât și ca stil, care îți sugerează un soi de intimitate. Farmecul cel mai mare al acestui local constă în atmosfera de izolare pe care o creează: nuanțe gri, geamuri ferite de orice ai vrea să fii cât mai departe într-o zi de joi, lumina roșie și playlist-ul deep house care îți completează simțurile.

Recunoaștem, la început, Veaceslav ne adresa mai multe întrebări decât noi lui, iar asta ni s-a părut minunat. Lista cocktailurilor și a gusturilor pe care le poate explora mixologul depășește cu mult limita din meniu, astfel, dacă mergi la ESCOBAR, să nu ezita să interacționezi cu el. Îți va povesti lucruri interesante și vei învăța să înțelegi ceea ce savurezi în pahar. Veaceslav are o experiență destul de bogată în domeniu. Cariera lui, ne-a spus, a început de la o simplă întâmplare. Pe timpul când era student, părinții unui prieten l-au rugat să-l înlocuiască pe mixologul lor care se îmbolnăvise. Apoi, a urmat Statele Unite, Work and Travel, patru ani de lucru în Singapore, țara în care a primit certificat internațional de mixolog, Abu Dhabi, cele mai populare cluburi de noapte și revenirea periodică în Moldova pentru a împărtăși ce înseamnă un cocktail bun și pe placul tuturor. Și dacă tot am ajuns la cocktailuri, în „vinerea” noastră improvizată, am reușit să degustăm opt la număr, unele reprezentând o creație autentică pe care o poți găsi în acest local.

# Ultimate

Acesta a fost primul cocktail degustat de noi și pe care îl recomandăm cu încredere oricui pășește pragul localului. Ingredientele lui principale sunt rom întunecat, ghimbir, coajă de lămâie, cremă de lapte, piure de fructul pasiunii, piure de ananas, suc de mango și obligatoriu scorțișoară pentru a oferi un gust specific.
Rețeta provine din Singapore, din hotelul Marina Bay Sands, unde mixologul a lucrat o perioadă și este un cocktail de autor, autentic în felul său și care este pe placul tuturor. Are o culoare galbenă aprinsă, iar în gust vei deosebi neapărat fructul de mango, crema și doar un pic de alcool. Știam că vom mai lua unul după degustare.
Preț: 100 MDL

<!–

–> <!–

–>

# Tony Stark Pepper

Denumit după celebrul erou din seria Marvel, a fost al doilea cocktail degustat din lista noastră. Componentele lui principale sunt caramelul, votca, ardeiul negru, ananasul și sucul de lămâie. Și aceasta este o creație de autor care de la început ne face cunoștință cu un gust piperat, însă datorită caramelului, gustul se netezește și devine dulce. Alcoolul practic nu se simte și lasă un postgust tare bun. E un pic dulcișor, un pic piperat și, sincer, nici până acum nu am înțeles dacă mi-a plăcut sau nu, iar din această cauză, cu siguranță îl voi mai încerca anume pentru confuzia și misterul pe care le creează.
Preț: 70 MDL

# Apple Sour

După spusele mixologului, există două metode de pregătire a acestui cocktail, iar cea pe care o folosește el constă în utilizarea blenderului pentru câteva secunde pentru a crea o structură mai cremoasă. Apple Sour a fost inventat în Elveția în timpul războiului rece, atunci când țara avea recolte bogate de mere (țara și până în prezent se specializează în producerea cidrului) și a început să inventeze din ele diverse băuturi în baruri. Cocktailul e mai diferit de cele care se beau de obicei și chiar a fost apreciat de colegii mei, pentru Alina rămânând numărul unu.
Preț: 70 MDL

# Karkade Sour

Sirop de casă din hibiscus, lămâie proaspătă și votcă. Acestea sunt componentele din care se prepară cocktailul Karkade Sour și care îi oferă nu doar o combinație frumoasă de culori, dar și un gust excepțional. Este fin, destul de dulce, foarte fresh și perfect pentru a fi degustat într-o zi călduroasă de vară. Cu siguranță, acest cocktail trebuie savurat alături de prieteni, de discuții sufletești sau de istorii amuzante.
Preț: 70 MDL

# Singapore Sling

Acest cocktail extrem de bun a fost inventat în Singapore, iar ingredientele lui inițiale au fost folosite drept mixtură prin care se lecuia. De aceea, degustând-ul, apare senzația unui ierbar pe bază de gin. Înainte, când încă nu exista penicilina, boabele de ienupăr erau folosite pentru tratarea oamenilor, iar apoi ele au început să fie adăugate în alcool și așa a apărut ginul. În acest cocktail, se simte tăria mai mult decât în restul, ceea ce îți permite să-l savurezi mai mult timp, să-l bei mai încet și să descoperi gusturile care se ascund pe lângă alcool.
Preț: 70 MDL

# Never Dress Down

Acesta este numărul unu, favoritul meu. Ceea ce trebuie să cunoști e că acest cocktail nu există în meniu, dar poate fi comandat oricând și de oricine. În el se adaugă un castravete, se scurge o lămâie și se mai adaugă o componentă care îi oferă o nuanță roșie. După spusele mixologului, cocktailul este pe placul celor care îi pot aprecia notele de parfum. Este destul de dulcișor și neobișnuit la gust, dar și la modul în care arată.
Preț: 70 MDL

# Basil Smash

Încă un cocktail foarte fresh pe care îl savurezi ca pe o limonadă într-o zi însorită. Alcoolul practic nu se simte, iar frunzele de busuioc îi oferă un farmec aparte. De la bun început, cocktailul te răcorește, dar apoi foarte neobservabil începe să te încălzească și se potrivește perfect pentru serile calde alături de prieteni sau colegi.
Preț: 70 MDL

# Urban Breeze

Acest cocktail provine la fel din Marina Bay Sands din Singapore și reprezintă un deliciu pentru iubitorii de grepfrut. La culoare e foarte aprins și e destul de dulcișor la gust. Chiar dacă nu pot spune despre grepfrut că e fructul meu preferat, am savurat cocktailul din plin. Fiind ultimul cocktail degustat de noi, a lăsat o dorință de a nu pleca și de a încerca mai multe propuneri din meniu.

Pentru a concluziona impresiile mele, pot spune că demult căutam un local unde să mă pot și distra, dar și unde să pot savura discuții sufletești și chiar informative din partea mixologului.

Iar în continuare, găsești și câteva curiozități pe care le-am aflat de la mixolog în timpul conversațiilor noastre.

# Înainte de a turna cocktailul în pahar, se pune gheață pentru a răci paharul. Temperatura scăzută dezbate astfel gustul de alcool și îl direcționează spre gustul adevărat. Temperatura rece ascunde, prin urmare, și mirosul de alcool.

# Receptorii din față ai limbii sunt responsabili pentru gustul dulce, iar receptorii din părți – pentru cel amar, asta știm. Ceea ce am aflat însă e cum forma paharului poate avantaja un gust sau altul. Astfel, atunci când un producător dorește să accentueze gustul dulce, băutura este turnată într-un pahar mai îngust. În schimb, cu cât paharul e mai larg, cu atât mai repede băutura ajunge la papilele responsabile de gustul amar. Aceeași băutură consumată din altfel de pahare va avea un gust diferit.

# Chiar și în cel mai scump whisky se adaugă apă pentru a reduce din tărie, care poate arde un pic papilele și, prin urmare, vei simți doar alcoolul, nu și gustul adevărat.

Vino să simți atmosfera excepțională pe care o creează localul, să guști cocktailuri autentice și să petreci timpul frumos cu prietenii sau în singurătate. ESCOBAR te așteaptă pe strada București 67. Urmărește-le activitatea aici.

Preluat de la: diez.md