Stela_Cornilova_vaccination_0.jpg
Strategii diferite în ceea ce privește doza a treia de vaccin anti-COVID 19. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că situația actuală nu impune necesitatea dozei 3, solicitând să fie acordată prioritate la vaccinare persoanelor din țările vulnerabile. Cu toate acestea, mai multe țări, printre care Israel, Germania și Franța, au decis imunizarea cu a treia doză a bătrânilor și persoanelor cu sistem imunitar slab. În Uniunea Europeană, Ungaria este singura țară care a început deja să administreze a treia doză de vaccin oricui dorește, notează Digi24.

Cum arată situația în lume, la finalul lunii august, privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19:

În Statele Unite ale Americii, începând cu 20 septembrie, vor fi puse la dispoziție mesaje pentru cei care au primit a doua doză cu cel puțin opt luni în urmă, dar autoritățile sanitare federale de sănătate intenționează să reducă acest timp de așteptare, pentru a încetini creșterea infecțiilor în țară.

În Uniunea Europeană, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu s-a exprimat încă cu privire la necesitatea unei a treia doze sau la ce vârstă ar trebui recomandată deoarece, în opinia sa, nu există încă suficiente date, scrie Mediafax. Prin urmare, țările Uniunii Europene care iau decizia, se expun riscurilor legale. În ciuda acestui fapt, unele dintre cele 27 de ţări din UE au stabilit deja când vor începe să administreze a treia doză.

<!–

–> <!–

–>

Austria

În Austria, a treia doză va fi administrată începând cu 17 octombrie. Acest lucru a fost anunțat de ministrul sănătășii, Wolfgang Mückstein, 10 august. Doza va fi administrată la șase până la nouă luni de la prima rundă de vaccinare rezidenților din casele de îngrijire medicală, celor peste 65 de ani, persoanelor fragile și celor care au primit un vaccin Johnson & Johnson sau AstraZeneca ca primă doză. Toți ceilalţți vor putea cere a treia doză la nouă până la 12 luni de la ultima doză. Pentru a treia doză, se vor utiliza vaccinurile BioNTech / Pfizer sau Moderna.

Belgia

Belgia a autorizat cea de-a treia doză de vaccin, în special vaccinul ARNm.

Danemarca

Danezilor cu sistem imunitar slab vor fi sfătuiți să le fie administrată a treia doză.

Franța

În ultimele zile, Haute Autorité de Santé (HAS) a recomandat administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid-19 tuturor celor peste 65 de ani și celor cu imunitate scăzută. HAS a explicat că a treia doză trebuie administrată la șase luni după a doua. Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson vor primi, de asemenea, o doză de Pfizer sau Moderna la cel puțin patru săptămâni după prima administrare. Rechemările sunt așteptate să înceapă în septembrie.

Finlanda

Încă nu a luat o decizie, dar tema este aprins dezbătută în această țară.

Germania

Germania va începe să administreze a treia doză de vaccin persoanelor în vârstă și persoanelor cu risc. O va face din septembrie. Noul vaccin, cu Pfizer sau Moderna, va fi oferit și celor care au primit deja două doze de Astrazeneca sau single-ul de la Johnson & Johnson. În Bavaria, rezervările sunt deja deschise.

Grecia

Grecia a anunțat pe 23 august că persoanelor vulnerabile li se va oferi o nouă doză cu vaccinuri ARNm, care va fi disponibilă în prima săptămână a lunii septembrie.

Marea Britanie

A treia doză de vaccin va fi administrată persoanelor fragile și vârstnicilor din Marea Britanie din septembrie. Guvernul Johnson a fost de asemenea de acord să achiziționeze încă 60 de milioane de doze de Pfize/BioNTech înainte de programul posibil de rechemare, aducând comanda sa totală la 100 de milioane de doze. În Marea Britanie, populația a fost vaccinată cu Astrazeneca.

Italia

Italia nu și-a definit încă planul. Dar ar putea face acest lucru în curând. „A treia doză se va face probabil pentru cei peste 80 de ani”, a declarat ministrul sănătății, Roberto Speranza, într-un interviu.

Olanda

Guvernul olandez a cerut aviz consiliului său de sănătate și se așteaptă să aibă un răspuns până la jumătatea lunii septembrie.

Polonia

Polonia nu a luat încă o decizie cu privire la a treia doză. La începutul lunii august, experții au spus că se gândesc să le ofere persoanelor vulnerabile o a treia injecție, dar ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat că nu există încă suficiente date pentru a decide.

Cehia

Guvernul ceh va oferi un vaccin de rapel COVID-19 începând cu 20 septembrie oricărei persoane vaccinate anterior.

Spania

Spania este pregătită să administreze a treia doză de vaccin anti-COVID-19 în cazul în care studiile clinice, EMA și comisia spaniolă de experși în vaccinuri o vor recomanda, a explicat ministrul Sănătății, Carolina Darias. Ministrul a adăugat că guvernul așteaptă rezultatul acestor evaluări pentru a stabili în cele din urmă când ar putea începe administrarea celei de-a treia doze.

Suedia

Suedia a anunțat un program de rechemare pentru persoanele cu risc de boli grave, cum ar fi persoanele în vârstă. Campania de vaccinare pentru a treia doză va începe în toamnă. Cu toate acestea, Agenția Suedeză de Sănătate Publică a declarat că se așteaptă ca a treia doză să fie administrată majorității adulţilor abia începând cu anul viitor.

Ungaria

Ungaria este singura țară din UE care a început deja să administreze a treia doză și le oferă oricui dorește, atât timp cât vaccinarea are loc la cel puțin patru luni după ultima doză. Guvernul a publicat un ghid oficial care oferă o abordare „mix-and-match”: cei care au primit un vaccin Oxford/AstraZeneca, Johnson & Johnson sau Sputnik V primesc acum fie un vaccin ARNm, fie un vaccin cu virus inactivat, precum Sinopharm. Cei care au avut deja un vaccin ARNm primesc acum un vaccin cu virus viral sau un vaccin cu virus inactivat pentru rapel. Ungaria continuă, de asemenea, să administreze vaccinurile rusești și chineze, care nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană.

Brazilia

Brazilienii cu sistem imunitar compromis și persoanele în vârstă de peste 80 de ani vor primi a treia doză de vaccin, pentru a reduce creșterea infecțiilor în țara, care are o rată de vaccinare scăzut și cea mai mare mortalitate din lume după Statele Unite.

Cambodgia

Cambodgia oferă o doză de AstraZeneca celor care au primit vaccinuri Sinopharm și Sinovac încă din 12 august.

Canada

La sfârșitul lunii august, provincia canadiană Ontario a început să ofere a treia doză persoanelor vulnerabile.

Chile

Chile a început să administreze a treia doză celor care au primit deja vaccinul Sinovac pe 11 august, în încercarea de a consolida succesul uneia dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume.

China

A treia doză de vaccin anti-Covid-19 trebuie administrată după ce majoritatea populației a terminat prima etapă de vaccinare.

Ecuador

Ecuador va administra a treia doză de vaccin persoanelor cu sistem imunitar slab și va efectua teste pentru a determina dacă restul populației are nevoie de un rapel.

Republica Dominicană

Autoritățile sanitare dominicane au început să distribuie a treia doză încă de la începutul lunii iulie.

Preluat de la: diez.md