kazakstan.jpg
Protestele din Kazahstan s-au amplificat astăzi, 6 ianuarie, în întreaga țară. Manifestațiile au început din cauza majorării prețului la gazul lichefiat. În timp, acestea s-au transformat în proteste violente. Clădirea principală a administrației din Almatî a fost incendiată. Internetul a fost oprit. Mai multe curse aeriene au fost anulate, iar aeroportul și-a sista activitatea Autoritățile au anunțat despre cazuri de deces în rândul forțelor de ordine și a protestatarilor.

Forțele de securitate din Kazahstan au anunțat că în cadrul unei operațiuni de restabilire a ordinii în principalul oraș, Almaty, au fost uciși zeci de protestatari. La fel, poliția a anunțat că 12 reprezentanți ai forțelor de ordine au fost omorâți în urma ciocnirilor cu protestatarii, transmite bbc.com.

Rusia trimite trupe pentru menținerea păcii la cererea președintelui kazah. Aceștia vor fi dislocați pentru a ajuta la „stabilizarea” țării, care este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) împreună cu Rusia, Belarus, Tadjikistan, Kârgâzstan și Armenia.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare.

Preluat de la: diez.md