Untitled-design-38.jpg

În dimineața zilei de 17 februarie, Associated Press, una dintre cele mai mari agenții de știri din lume, a publicat un articol care vizează Republica Moldova, Meta și pe oligarhul fugar Ilan Șor. Știrea scoate în evidență inacțiunile administratorilor Meta care au permis difuzarea mai multor reclame ilegale prin intermediul rețelelor sale de socializare.

Potrivit Associated Press, Facebook a permis oligarhului moldovean Ilan Șor, care deține legături cu Kremlinul, să difuzeze reclame prin care să ceară proteste și să îndemne la revolte împotriva guvernului prooccidental, chiar dacă el și partidul său politic se aflau pe listele de sancțiuni ale SUA.

Associated Press a specificat că reclamele au fost în cele din urmă șterse, dar nu înainte de a fi vizionate de milioane de oameni. „Reclamele cu politicianul și fraudatorul condamnat Ilan Șor au fost în cele din urmă eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi văzute de milioane de ori în Moldova, o națiune mică de aproximativ 2,6 milioane cuprinsă între România și Ucraina și distrusă de război.”

Reclamele vizate dezvăluie modul în care Rusia și aliații săi au exploatat deficiențele și sensibilitățile platformelor de social media, cum ar fi Facebook sau Instagram, pentru a răspândi propagandă și dezinformare care contribuie esențial la insecuritatea economică și socială a țărilor din Europa de Est. Menționăm că Meta este o companie americană care deține mai multe rețele de socializare, printre care Facebook și Instagram, platforme unde în ultima jumătate de an au fost postate regulat reclame care îl vizau pe oligarhul plasat sub sancțiuni în SUA, Ilan Șor.

Regulile care guvernează lista de sancțiuni interzic companiilor din SUA să se angajeze în tranzacții financiare cu persoane și grupuri aflate în lista de sancțiuni. Departamentul de Trezorerie al SUA, care gestionează programul de sancțiuni, a refuzat să comenteze public atunci când a fost întrebat despre reclame.

Într-o declarație pentru Associated Press, Meta a declarat că a eliminat postările imediat ce le-a găsit.

„Când Ilan Șor și partidul «ȘOR» au fost adăugați pe lista de sancțiuni din SUA, am luat măsuri cu privire la conturile lor cunoscute”, a spus un purtător de cuvânt al companiei. „Când am identificat noi conturi asociate, am luat măsuri și asupra acestora. Respectăm legile privind sancțiunile din SUA și vom continua să lucrăm pentru a detecta și a pune în aplicare conturile și paginile false care încalcă politicile noastre.”

Reclamele care îl vizau pe Ilan Șor au fost identificate de cercetătorii de la Reset, o organizație nonprofit din Londra care cercetează impactul rețelelor sociale asupra democrației, care și-au împărtășit constatările cu Associated Press. Felix Kartte, consilier principal Reset, a declarat că răspunsul lui Meta la dezinformare și propagandă în Moldova ar putea avea implicații majore pentru securitatea europeană.

„Platformele lor continuă să fie arme ale Kremlinului din cauza inacțiunii companiei, iar SUA și Europa riscă să piardă un aliat-cheie în regiune”, a spus Kartte.

Nouă postări diferite plătite ale partidului „ȘOR” au apărut pe Facebook după ce SUA au impus sancțiuni. Majoritatea au fost înlăturate în decurs de o săptămână după anunțarea sancțiunilor. Toate erau clar identificabile după numele lui Șor.

Postările pot fi găsite în biblioteca de reclame online a Facebook, care conține un catalog care poate fi căutat. Biblioteca confirmă că reclamele plasate de Șor și grupul său au fost văzute de milioane de ori înainte de a fi eliminate.

Cel mai recent anunț, eliminat în urmă cu o lună, a fost retras, deoarece nu a inclus o declinare a răspunderii despre sponsorul anunțului, conform unei note atașate unuia dintre videoclipurile din bibliotecă, totuși biblioteca nu menționează nimic despre sancțiuni.

Preluat de la: diez.md