podcast.jpg
Spațiul informațional din Moldova este plin de informații neverificate despre război, în special în ultimele două luni, iar autoritățile moldovenești se gândesc să lupte cu dezinformarea pe căi legale. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus recent un proiect de lege privind securitatea informațiilor, care ar avea ca scop să filtreze informațiile date de presă și să le blocheze pe cele false.

Totuși, astfel de reglementări, dacă sunt făcute greșit, pot duce la cenzură. De această părere este experta în comunicare strategică, Steluța Andrei, care este invitata lui Artur Gurău în podcastul „Mai Departe”

„Sunt pentru a nu avea fanatism și fără să ajungem în extreme. Într-adevăr, orice intervenție a statului în libertatea de exprimare poate fi tratată ca un potențial precedent în anumite situații și poate fi interpretată ca o cale spre abuz. Noi vedem acest lucru dus la extrem în țările un pic mai puțin vecine, dar apropiate. Ba chiar în toată lumea am urmărit în ultimul timp tot felul de gesturi de genul acesta”, a declarat Steluța Andrei în podcast.

Experta în comunicare sugerează ca asemenea reglementări să fie introduse cu mare atenție, pentru a nu se ajunge la abuz din partea statului. „Trăim într-o lume în care informația circulă cu viteza luminii, în care fiecare individ poate să influențeze într-un fel sau altul o comunitate, un număr X de persoane pe un canal sau pe altul, pe o platformă sau pe alta. Există libertatea de a spune tot ce vrem, când vrem și cum vrem. La nivel de state, cu siguranță trebuie să existe o platformă sau un mecanism prin care tu poți să lupți cu dezinformarea. Dar, din nou, eu sunt pentru echilibru, pentru discuții”, a mai declarat Steluța Andrei la podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu discuția dintre Artur Gurău și Steluța Andrei o puteți urmări mai jos.

Preluat de la: diez.md