pixel.png

Probabil că niciun adult nu se aşteaptă în mod deosebit ca cei mici să fie consecvenţi din punct de vedere comportamental, însă atunci când vorbim despre adulţii narcisişti, avem cu totul alte aşteptări, care, din păcate, s-ar putea să fie nerealiste. Iată ce trebuie să ştii despre narcisişti şi despre modalitatea în care ei revin la comportamentele din copilărie.

Narcisiştii: cum se comportă

La fel ca şi copiii, adulţii narcisici tind să pună mereu la îndoială adevărul. Narcisiştii cred (sau cel puţin acţionează) că orice spun ei în fiecare moment este adevărul absolut. Nu contează că afirmaţiile lor sunt adesea complet contradictorii. Spre deosebire de copiii nevinovaţi şi inocenţi, manipulările narcisiştilor au consecinţe mult mai mari asupra celor din jurul lor.

Dacă vă aşteptaţi că narcisiştii să se comporte precum nişte adulţi responsabili, este posibil să fiţi dezamăgiţi. Când narcisiştii se simt umiliţi, daţi la o parte sau inferiori, ei revin frecvent la o stare copilărească, comportându-se ca un copil în timpul unui episod de tantrum. O astfel de regresie nu este surprinzătoare. Tulburarea de personalitate narcisistă se poate dezvolta din cauza traumelor precoce sau a influenţelor familiale care pot lăsa o persoană blocată emoţional la o vârstă fragedă. Narcisiştii adulţi folosesc versiuni sofisticate de răspunsuri, asemănătoare, în esenţă, răspunsurilor oferite de copii. Când sunt văzuţi în această lumină, acţiunile adesea mistificatoare ale narcisiştilor încep să aibă sens.

<!–

Formul de quiz

–>

De exemplu, un copil prins cu mâna în borcanul cu fursecuri după ce i se spune să aştepte până după cină, fie se ascunde sau fuge, fie te ignoră, fie va răspunde astfel:
    Dă vina pe altcineva: „Dar nu ştiam că te uiţi, aşa că nu este vina mea”
    Spune că nu a avut de ales: „Dar mi-a fost foame!”
    Pretinde că nu ştie despre ce vorbeşti: „Despre prăjituri?”
    Aminteşte lucruri bune pe care le-au făcut: „Dar m-am uitat la borcan foarte mult timp înainte de a lua o prăjitură!”
    Plânge sau acţionează ca o victim: „Sunt întotdeauna prins. Nu e corect.”
    Neagă că a făcut ceva rău: „Căutam pentru mai târziu, nu aveam de gând să o mănânc acum.”
    Schimbă subiectul: „Pot să mă joc acum?”
    Încearcă să fie fermecător: „Dar te iubesc atât de mult, mami”.
    Minimizarea: „Dar nici nu-mi place acest tip de prăjitură!”
    Se ascunde sau fuge.
    Te ignoră.
  
Analizând exemplele de mai sus, vi se pare ceva similar cu modul în care un narcisist adult, pe care îl cunoaşteţi, răspunde atunci când se simte atacat?

Narcisiştii: ce tactică adoptă

Aceste răspunsuri copilăreşti au o asemănare neobişnuită cu tactica pe care narcisiştii o folosesc pentru a evita responsabilitatea şi a-i manipula pe ceilalţi:
blamare, căutarea de scuze, presupuneri, activarea rolului de victim, negare, atacare, distragere, încercarea de a fi şarmant/ fermecător, minimalizarea, retragere, blocajul sau exagerarea.

A lua contact cu narcisiştii poate fi extrem de dificil. Data viitoare când vă simţiţi mistificaţi de comportamentul unui narcisist, imaginaţi-vi-l ca pe un copil de 2 ani într-un corp adult. Ei caută să evite vina şi ruşinea. Desigur, narcisiştii adulţi au mai multă putere decât copiii. Având în vedere acest lucru, trebuie să alegeţi cu atenţie răspunsurile.

Strategii în a comunica cu un narcisist

Oferiţi-le alegeri. Dacă vă duceţi copilul la un restaurant aglomerat atunci când vă grăbiţi, îi oferiţi copilului alegeri. În loc să întrebaţi vag ce vor să mănânce, spuneţi „Vrei pizza sau supă?” În mod similar, sugerarea de opţiuni unui narcisist adult îl va ajuta să se simtă sub control, dar te va ajuta şi pe tine să menţii ordinea.

Nu-i personalizaţi comportamentul. Nu vă simţiţi atacaţi şi încercaţi să vă amintiţi că narcisiştii încearcă să managerieze emoţii pe care încă nu au învăţat să le conţină. Majoritatea copiilor învaţă să se auto-calmeze în timp, însă pentru unii, acest lucru rămâne o problemă chiar şi la vârsta adultă. Dar narcisiştii nu se pot calma singuri. Sentimentele lor, atunci când sunt jenaţi sau dezamăgiţi, îi copleşesc şi vor acţiona conform acestor sentimente.

Recunoaşteţi realităţile alternative ale narcisiştilor: Narcisiştii locuiesc în realităţi alternative construite din sentimentul lor de drept, din lipsa empatiei şi fac absolut orice le stă în putinţă pentru a obţine ceea ce îşi doresc cu orice preţ.

Un astfel de comportament inconsecvent trebuie recunoscut pentru ceea ce este – o abordare de copil, fantezistă şi de manipulare a celorlalţi.

Preluat de la: csid.ro