traditii-culinare-de-paste.jpg

Paștele este o sărbătoare cu o profundă însemnătate pentru cei care o sărbătoresc, tradițiile culinare din aceste zile fiind la fel de încărcate de simbolism ca și evenimentele religioase și culturale care marchează acest sezon.

În tradiția creștină, Paștele este cea mai sfântă dintre sărbători, comemorând învierea lui Isus. Simbolismul renașterii și al regenerării s-a legat iremediabil de modul în care este sărbătorită astăzi sărbătoarea de Paște.

Dar ce mănâncă oamenii de Paște în întreaga lume? Alimentele tradiționale sunt la fel de diverse și abundente ca și belșugul primăverii, cu țări din întreaga lume împărtășind elemente de bază simbolice și oferind în același timp contribuții unice la ospățul de Paște. Iată 10 dintre tradițiile culinare de Paște din întreaga lume:

Pâinea este poate cel mai important element de pe masa de Paște și apare în aproape fiecare bucătărie. Pâinea reprezintă viața și este profund legată de credința creștină prin practici precum comuniunea. La fel cum creștinismul a călătorit în întreaga lume în mare parte datorită colonizatorilor și misionarilor britanici, chiflele cu cruce au devenit o tradiție culinară omniprezentă de Paște.

Un aliment tradițional de Paște în Irlanda, Anglia, Australia, Noua Zeelandă și Caraibe, chiflele cu cruce sunt niște pâinici moi și condimentate, făcute cu fructe și marcate cu o cruce din glazură sau aluat. Chiflele se mănâncă tradițional în Vinerea Mare pentru a comemora crucificarea.

O altă tradiție culinară de Paște provine dintr-o țară care ar putea părea surprinzătoare: India. Deși nu la fel de răspândit ca hinduismul și islamul, creștinismul și-a făcut loc în India împreună cu britanicii, inspirând un preparat unic savurat în timpul sărbătorilor de Paște.

Fugias sunt bile de pâine fermentate și prăjite care arată ca niște baloane mici. Acest preparat, care necesită timp îndelungat pentru a fi gătit, este în general rezervat pentru ocazii speciale și poate fi mâncat alături de curry-uri sau savurat așa cum este.

Ai putea fi surprins să afli că Etiopia are una dintre cele mai mari populații creștine din lume, iar Paștele este o sărbătoare extrem de importantă. După un post de 56 de zile care interzice produsele animale, masa de sărbătoare este una festivă ce include carne tocată, inclusiv pui, carne de vită și miel, alături de bere și hidromel pregătite special pentru această ocazie.

Parte a acestui ospăț este și difo dabo, o pâine rotundă din grâu îmbogățită cu lapte și miere, numele și ingredientele sale fiind o referință la țara promisă din Biblie. Tradițional, pâinea este învelită în frunze de koba și coaptă într-un cuptor de lut.

Probabil datorită faptului că au loc la sfârșitul Postului Mare, tradițiile culinare de Paște sunt pline cu deserturi decadente, inclusiv biscuiți cu mult unt, pâini dulci și prăjituri elaborate. În Malta, mica națiune insulară situată la sud de Sicilia, Postul Mare, Săptămâna Mare și Paștele sunt pline de festivaluri, procesiuni și alimente simbolice.

După ce au renunțat la dulciuri în timpul Postului Mare, copiii maltezi se bucură de figolli, prăjituri dulci cu migdale acoperite cu glazură sau ciocolată și modelate în simboluri tradiționale precum pești sau miei.

Deși începe să își piardă popularitatea, budinca mexicană din pâine, capirotada, este o veche tradiție alimentară de Paște plină de simbolism. Fiecare element al preparatului reprezintă un aspect al crucificării sau învierii. Născut dintr-o combinație a ingredientelor aztece și spaniole, acest preparat unic se bazează pe brânza sărată și pe sirop aromat cu mirodenii precum cuișoare și scorțișoară pentru textura umedă și gust.

În dimineața de Paște în Polonia și în alte țări din Europa de Est, familiile merg la biserică ducând coșuri de mâncare pentru a fi binecuvântate în acest timp sfânt, în speranța unui an bogat. Coșurile sunt pline de semnificație, fiecare element având o legătură specială cu sărbătoarea.

Alimentele tradiționale poloneze de Paște sunt două supe acrișoare, borș alb fermentat cu un starter de grâu și żurek cu secară, făcute cu ingrediente din aceste coșuri precum bacon, ouă, pâine și/sau cârnați. Este important ca fiecare membru al familiei să mănânce o îmbucătură din alimentele binecuvântate, așa că acestea sunt tradițional încorporate în masa de Paște.

O tradiție culinară de Paște unică pentru Ecuador este fanesca, o tocăniță elaborată cu o combinație neobișnuită de arome.

Se pare că acest fel de mâncare se inspiră din tradițiile popoarelor indigene din Anzi și a fost creștinată odată cu sosirea spaniolilor. Tocănița cremoasă include 12 cereale pentru a reprezenta apostolii și cod sărat pentru a-l simboliza pe Iisus. Preparatul este adesea acoperit cu arahide, banane prăjite, ouă fierte tari și/sau mini empanadas.

Această tradiție culinară de Paște rusă este atât de legată de sărbătoare încât îi împărtășește numele. Pashka este o budincă groasă în formă de piramidă trunchiată care reprezintă mormântul lui Hristos, cu litere care semnifică „Hristos a Înviat” imprimate pe laturile sale. Acest desert asemănător cu un cheesecake este făcut cu un tip special de brânză de vaci la care se adaugă stafide, fructe, gem sau condimente.

Pe lângă dulciurile de Paște mai familiare, precum ouăle de ciocolată, tradițiile culinare de Paște în Finlanda includ adesea un preparat special.

Mämmi este un tip de budincă făcută din apă, făină de secară, lapte praf, coajă de portocală, sare și malț de secară pudră sau melasă neagră. Tradițional, se lasă să se îndulcească natural înainte de a fi coaptă și răcită pentru câteva zile, apoi este consumată cu lapte.

Sfârșitul Postului Mare în Regatul Unit este semnalizat și de deliciosul și coloratul simnel cake. O tradiție culinară de Paște care include condimente, fructe și straturi de aluat de migdale, acest tort britanic clasic este acoperit cu unsprezece bile de aluat de migdale pentru a reprezenta apostolii, minus Iuda.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Tradiții amuzante de Paște în lume. Cele mai ciudate obiceiuri de sărbătorile pascale

Preluat de la: csid.ro