Photo-256.jpg
Moldova ICT Summit – cel mai de impact eveniment al domeniului – a întrunit pe aceeași platformă liderii industriei TIC, reprezentanți ai Guvernului și ai mediului academic, partenerii de dezvoltare, sectorul privat, investitorii, experți din țară și de peste hotare. Invitații evenimentului au discutat despre transformarea digitală, tendințe, oportunități și soluții IT care pot fi valorificate în beneficiul dezvoltării mediului de afaceri. Moldcell, una dintre companiile aflate în cadrul Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), a prezentat despre cum provocările anului 2020 au adus cele mai valoroase transformări pe plan digital și de ce digitalul fără uman nu are viitor.

Carolina Bugaian, vicedirectoare generală și directoare financiară al Moldcell: „Sectorul de telecomunicații este unul de importanță strategică pentru întreaga țară, fiindcă creează un sistem integru. Pe parcursul ultimilor doi ani, Moldcell s-a axat foarte mult pe dezvoltarea ecosistemului său digital, pentru a elimina blocajele apărute la începutul pandemiei. Ca rezultat, numărul utilizatorilor de aplicații a sporit considerabil, reîncărcările online au crescut cu peste 50 % și utilizarea semnăturii mobile a luat amploare, fiind aplicată pe circa 10 mii de documente prin intermediul platformei M-Doc. De asemenea, am revoluționat piața telefoniei mobile și am lansat, în premieră, eSIM – cartela electronică și e-Abonament – abonamentul digital, care pot fi achiziționate prin intermediului magazinului online și activate cu ajutorul aplicației MyMoldcel. Astfel, clienții Moldcell pot accesa serviciile companiei şi își pot administra mai rapid şi mai eficient contul, precum și selecta în fiecare lună cantitatea serviciilor incluse, în funcție de necesitate, în cadrul Abonamentului revoluționar NEXT.”

Pe lângă inovații, Moldcell pune accent pe etică și sustenabilitate, de aceea, în anul 2020, a fost prima companie privată care a semnat Memorandumul de Înțelegere privind susținerea și promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ONU și, prin toată activitatea sa, precum și a Fundației Moldcell, contribuie la atingerea acestora. De asemenea, din considerentul că digitalul fără uman nu are viitor, Moldcell a creat proiecte prin care să aducă un impact pozitiv în viața întregii societăți. Printre acestea sunt: Moldcell Academy, #InternetFărăGriji, #LikeDeLaBunei etc.Carolina Bugaian, vicedirectoare generală și directoare financiară al Moldcell: „Transformarea digitală nu s-a rezumat doar la produsele și proiectele pe care le-a desfășurat Moldcell pentru clienții săi, dar și la revizuirea valorilor companiei. Astfel, am continuat cu trei valori de bază: inspiră; fii flexibil și acționează; fii agil, pentru a învinge. Este important pentru noi să promovăm un spirit colaborativ și să creăm un mediu plin de entuziasm. Chiar dacă a fost mai dificil în perioada în care 70 % dintre angajați au lucrat de acasă, prin intermediul acestor valori, spiritul de echipă și cel antreprenorial a fost elevat. Astfel, valorile ne-au determinat să percepem provocările drept oportunități și să adaptăm strategiile noastre, pentru a ne îndeplini promisiunile oferite clienților.”

La momentul actual, în cadrul companiei Moldcell activează peste 400 de angajați direcți, dar, prin intermediul lanțului său valoric, compania oferă locuri de muncă la peste 4 000 de persoane.

<!–

–> <!–

–>

Carolina Bugaian, vicedirectoare generală și directoare financiară al Moldcell: „De ce totuși Digitalul fără Uman nu are nicio valoare? Am creat și continuăm să lansăm produse digitale inovatoare, scopul cărora este nu doar să eficientizeze viața, dar și să ne ofere mai mult timp pentru a fi alături de cei dragi; O afacere este responsabilă doar atunci când contribuie la dezvoltarea societății din care face parte, de aceea, anul trecut am lansat Fundația Moldcell – o platformă care întrunește toate inițiativele sociale și filantropice ale companiei. Și cel mai important aspect – toate realizările noastre, toate aplicațiile și serviciile digitale, toată susținerea în timpul pandemiei au fost făcute pentru oameni de către oamenii Moldcell, fiecare angajat având contribuția sa indispensabilă în ceea ce este Moldcell. #WeAreMoldcell ”

Despre sectorul TIC din Moldova

Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2020 industria tehnologiei informației și comunicațiilor și-a reconfirmat rolul de motor al creșterii economice în Republica Moldova, precum și de factor-cheie ce poate asigura reziliența pe timp de criză pandemică pentru orice sector. Astfel, în perioada 2015-2020 industria IT a înregistrat o creștere de peste trei ori a veniturilor din vânzări anuale – de la 2.1 miliarde lei până la 6.6 miliarde lei, atingând cota de 3.1 % din PIB și înregistrând o creștere de peste 1,32 mld lei doar în 2019. În anul 2020, chiar și pe timp de criză, sectorul TI, împreună cu cel al comunicațiilor electronice, a reprezentat  5,9 % din PIB-ul național. Dacă până în anul 2019, cea mai mare ramură de export al serviciilor în Republica Moldova a fost domeniul de transport, pentru prima dată, în 2020, când acest domeniu a fost afectat  de criza pandemică, exportul de servicii IT a devenit cel mai mare sector de export al serviciilor, atingând cota maximă de 256 de milioane de dolari. Totodată, o creștere spectaculoasă a înregistrat-o Moldova IT Park, platforma de facilități fiscale de stat pentru companiile IT, care a ajuns la peste 900 de membri.

Despre Moldova ICT Summit

„Moldova ICT Summit 2021: The future of digital” se află la cea de-a 10-a ediție. Pe parcursul anilor, evenimentul a adunat peste 8400 de participanți, iar 520 de experți din 33 de țări, printre care: SUA, Estonia, Singapore, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Austria, România etc., și-au împărtășit experiența și bunele practici în domeniu în cadrul a peste 160 de sesiuni de discuții. Summitul a reușit să aducă mereu pe agenda discuțiilor subiecte critice pentru sector și a contribuit la accelerarea lansării unor importante programe și inițiative dedicate creșterii competitivității industriei TIC.

Organizatori: Asociația Națională  a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Tekwill, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ);
Parteneri guvernamentali: Agenția de Investiții din Moldova;
Parteneri de dezvoltare: Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia;
Parteneri internaționali: Digital Europe, Euro ISPA, WITSA;
Sponsori: Moldcell, Orange, DAAC System Integrator.

Preluat de la: diez.md