pixel.png

46% dintre tinerii din România mărturisesc că lipsa afecţiunii şi a contactelor sexuale cu un partener au fost principalele provocări cu care s-au confruntat în cele aproape două luni de izolare socială, potrivit celui mai recent chestionar online realizat de PlanificaNeprevazutul.ro, platformă online de educaţie sexuală şi contraceptivă.

Cu toate acestea, 52% dintre tineri sunt de părere că noul context i-a ajutat să-şi descopere noi hobby-uri şi să se înţeleagă mai bine pe ei înşişi, petrecând mai mult timp în singurătate. Lipsa afecţiunii unui partener şi a contactelor fizice, în cazul persoanelor singure, au fost principalele provocări resimţite de tinerii din România, în perioada de distanţare socială, 46% dintre ei recunoscând că s-au aflat în această postură.

25% dintre respondenţi s-au declarat singuri, accentuând faptul că şi-ar fi dorit să aibă o relaţie afectivă şi fizică în aceste săptămâni. Pentru 16% dintre tineri, izolarea a adus cu sine distanţarea emoţională de partener, precizând că au resimţit frecvent sentimente de tristeţe, în vreme ce 8% dintre ei au ales chiar să se separe de iubit/iubită în această perioadă.

<!–

Formul de quiz

–>

La polul opus, pe tinerii aflaţi într-o relaţie împlinită, pandemia de coronavirus i-a apropiat şi mai mult de parteneri, 26,7% dintre ei mărturisind că şi-au evaluat relaţiile şi au resimţit chiar o îmbunătăţire a acestora.

Relationship status în izolare: provocări şi beneficii

În ceea ce priveşte principalele beneficii câştigate în izolare, din punct de vedere emoţional şi personal, 52% dintre respondenţii chestionarului au mărturisit că distanţarea de prieteni şi de cei dragi i-a determinat să se înţeleagă şi să se descopere mai bine pe ei înşişi, dar şi noi hobby-uri. 27% dintre tineri au afirmat că, în ultimele două luni, au devenit mai informaţi şi mai conştienţi de importanţa igienei personale, citind mult despre riscurile de infectare cu coronavirus şi devenind tot mai precauţi, în vreme ce 20,4% au ales să se apropie mai mult de partener/parteneră şi să îmbunătăţească relaţia cu acesta/aceasta.

10,4% dintre respondenţi au afirmat că s-au conectat mai mult virtual cu prietenii, întărind relaţiile de prietenie. Vizionarea filmelor şi a serialelor a fost modalitatea prin care 50% dintre tineri au ales să se adapteze la noul context, în timp ce 40% au petrecut mai mult timp cu membrii familiei (în cazul celor izolaţi împreună).

32% dintre tineri au spus că pandemia i-a determinat să se axeze pe curăţenie şi pe treburile casnice, în timp ce, pentru 27% dintre ei, apelurile video avute cu prietenii, dar şi lectura (26,4%) s-au enumerat printre activităţile practicate cel mai des în pandemie, conform chestionarului.

Cei mai mulţi dintre respondenţii chestionarului (34,5%) au recunoscut că cel mai mult au dus lipsa interacţiunilor cu prietenii, precum şi a întâlnirilor cu un partener ori iubit (32,5%), în vreme ce 21,4% şiar fi dorit, ca-n această perioadă, să fi plecat într-o vacanţă îndepărtată. De altfel, întrebaţi despre primele lucruri pe care le-ar plăcea să le facă după ridicarea stării de urgenţă în România, tinerii din România au menţionat întâlnirile cu partenerul (28%), cu prietenii (25%), practicarea unor sporturi şi a plimbărilor pe străzi (20%), precum şi o vacanţă departe de casă (14,5%).  Doar 9,5% dintre respondenţi spun că încă nu şi-au propus nimic în acest sens.

Preluat de la: csid.ro