noul-dictionar-ortografic-ortoepic-si-morfologic-al-limbii-romane-doom-va-include-3-500-de-cuvinte-noi-1.jpg
Limba română s-a îmbogățit în ultimii 16 ani cu peste 3 600 de cuvinte noi. Majoritatea sunt neologisme din limba engleză, cuvinte pe care am ajuns să le utilizăm în vorbirea de zi cu zi, chiar și cu forme de plural.

Noua ediţie a DOOM – Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române – va conține peste 3 600 de cuvinte noi, care au apărut în vorbire în ultimii 16 ani, printre care și termenii ce țin de pandemia de Coronavirus, informează Digi24.

Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Române: „E vorba de, în primul rând, de cuvinte din engleză, unele chiar din domeniul televiziunii, să zicem breakingnews sau fakenews, altele sunt cuvinte care circulă în limbajul obișnuit – afterschool, takeaway sau all-inclusive – sau cuvinte pe care toată lumea le folosește acum, dar care nu erau normate, nici ca pronunțare, nici ca scriere în dicționarele românești. Și mai sunt și cuvinte care au o haină românească, deci o structură românească, de tipul accesorizat sau acidifiant, adresabilitate, advertorial”.

Alte cuvinte sunt neologisme care au primit o „haină” românească, dar pe model străin: a accesoriza, acidifiant, adresabilitate, advertorial.

<!–

–> <!–

–>

În noul DOOM, cuvintele din limba engleză au fost adaptate fără modificări, deoarece nu au corespondent în limba română.

Noua ediție a DOOM se află la tipografie și va apărea curând.

Preluat de la: diez.md