1540561913779.jpg

Trainerul de business Olga Țăpordei a lăsat pentru câteva zile bune Moldova și a zburat tocmai în Bali, acolo unde este implicată și într-un proiect social. Despre ce face acolo și cu ce impresii a întâmpinat-o Insula Zeilor am aflat chiar de la ea.

Despre ce proiect social este vorba? 

„Este un proiect social dedicat copiilor lipsiți de oportunități vizavi de educație. Ei stau într-o zonă rurala din nord-estul Baliului, iar proiectul este menit să-i ajute să aibă mai multe oportunități către educație. În acea zonă nu sunt turiști și majoritatea localnicilor trăiesc din agricultură. Copiii, până acum 2 ani, nu au văzut niciun turist și nu au fost încurajați să învețe limba engleză, iar acum 2 ani, când au avut primul contact cu turiștii din Moldova și România, li s-a trezit interesul de a învăța și limba engleză și, în general, să afle mai multe despre lumea întreagă.

Proiectul a fost conceput de către Wira, unul din locuitorii satului Sideman, a cărui soție este profesoară la clasele primare din acest sat. Tatăl lui a fost și el învățător în acest sat, dar deja s-a pensionat.

Wira lucrează șofer într-un orășel turistic și din dorința de a educa noua generație a început să facă acest proiect de after-school chiar la el acasă, din resursele proprii, implicând-o și pe soția sa, tatăl și chiar sora lui care este profesoară de dans. Li s-au alăturat și alți 2-3 profesori, care sunt plătiți pentru orele oferite copiilor.

De 4-5 ori pe săptămână, copiii au un program de after-school la Wira acasă, care include ore de dans, citit, muzică, matematică și, desigur, engleză. Copiii petrec mai multe ore în curtea lui Wira și tot acolo primesc prânzul gratuit.

Am o mare admirație pentru Wira și oameni asemenea lui. Scopul nobil și marea lui dorință de a crește nivelul de educație în acest sat, de a păstra aceste pământuri și de a educa copiii prin a le oferi posibilități și a le trezi dorința de a crea ceva aici pentru un viitor mai bun sunt inspiraționale și merită povestite”.

Cum ai decis să te implici anume într-un astfel de proiect, ținând cont de faptul că se desfășoară la mii de kilometri distanță de casă?

„Am cunoscut-o pe Crina Andrei, o moldoveancă care a locuit o perioadă în Bali și care organizează diverse retreat-uri în țările asiatice.

Crina, la rândul ei, l-a cunoscut pe Wira și a fost foarte sensibilizată de subiect și de dorința acestui om. A decis să se implice, prin a redirecționa prieteni, cunoscuți în acest sat și a le face cunoștință cu copiii, pentru a socializa cu ei.

La rândul meu, când l-am cunoscut pe Wira și familia sa, apoi când am comunicat cu copiii, am văzut niște oameni real dornici de a schimba ceva. Ei nu se plângeau pe conducere sau țara în care s-au născut sau orice altceva. Ei au început să acționeze singuri, cu forțele proprii. Copiii sunt foarte flămânzi de informație, curioși, cu ochi negri și sinceri, și, cel mai important, cu o dorință nebună de a cunoaște lumea.

Atunci când am comunicat cu copiii, am trăit niște emoții de nedescri. Am înțeles că vreau să fac mai multe pentru ei și că vreau să susțin și să contribui la dezvoltarea lor.

Sunt pentru a 2-a oară în Bali și ceea ce am primit și primesc aici este extrem de mult și valoros. Greu de descris în cuvint. Cred că pot oferi și eu ceva în schimb. Acest proiect m-a emoționat mult și am decis să mă implic. Consider că o faptă bună nu ține de zona geografică”.

Ce destinații ai reușit să vizitezi și prin ce te-au impresionat?

„Sunt pentru a doua oară în Bali și am reușit să vizitez mai multe locații: Ubud, Denpasar, Changgu, Kuta, Candidasa, Insulele Lembongan, Penida, Ceningan.  Fiecare din ele sunt foarte diferite, începând cu aspectul vizual, caracter, principii și valori. Absolut toate m-au impresionat, fiecare în felul său. Depinde de scopul călătoriei. Pentru ceva mai activ se protrivește – Kuta, Changgu sau Lembongan, pentru odihnă pasivă – Nusa Dua și Candidasa, pentru a simți adevăratul spirit, cultură și istoria a balinezilor – desigur Ubud”.

Ești tot mai des plecată în călătorii. Cum reușești să îmbini munca, vacanțele și familia?

„Interesant, des…pentru cine? Muncesc și în călătorii, îmi place echilibrul. Consider că este important, și atât timp cât el poate fi menținut totul ne poate reuși. Atât timp cât o femeie este împlinită, familia ei este la fel”.

Ce recomandări ai putea să le dai celor care planifică o vizită în Bali?

„Să vină fără așteptări și să savureze ceea ce o să se întâmple. Bali e magie curată!

Insula Zeilor. Bali este un paradis exotic pierdut. Energia acestei insule este foarte puternică. Orice intenție îți vei pune în Bali, aceasta ți se va împlini. Bali îți poate schimba viața. Bali a fost desemnată în 2017 destinația favorită din lume. Bali e magică.

Veți auzi sau citi aceste lucruri despre Bali. Există filme, clipuri, milioane de postări pe social media. Vor fi oameni care au vizitat Bali si iți vor confirma. Dar, pentru a înțelege, trebuie să ajungi în Bali. Și acolo iți vei scrie propria ta poveste”.

Te-ai mai întoarce acolo? De ce?

„Încă nu am plecat, dar deja sunt sigură că voi reveni, cred că de mai multe ori. Să mă încarc cu energia acestei minunate insule, să savurez evoluția after-school-ului și rezultatele copiilor. Le-am promis să revin deja cu fiica mea și pentru ca să savurez cel mai delicios suc proaspăt stors din mango”.

 Foto: Olga Țăpordei

Preluat de la: zugo.md