consultatie-medic-orl.jpg
Răceala este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă atât copiii, cât și adulții. Printre problemele pe care le confruntăm în această perioadă sunt nasul înfundat, durerile de gât și sau de urechi. Din fericire, de cele mai multe ori, răceala se tratează ușor, iar peste una sau două săptămâni, atât cât durează aceasta de obicei, pacientul, copil sau adult, se simte mai bine și revine la regimul obișnuit de viață.

Din păcate, nu doar răceala comună ne aduce disconfort și dureri. Există simptome pe care nu trebuie să le ignorăm și care necesită adresarea imediată la un specialist otorinolaringolog (ORL). Astfel, vom evita avansarea bolii până la un stadiu cronic cu urmări severe pentru sănătate. Medicul ORL de la Clinica Sante Chișinău, Irina Sîrghi atenționează că de cele mai multe ori persoanele se adresează la ea ca urmare administrării unui tratament inadecvat, care a complicat mai mult afecțiunea sistemului respirator.

Ce face medicul ORL

Otorinolaringologia este ramura care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiilor urechii, nasului și a gâtului. Astfel, dacă întâmpinați dureri, apelați imediat la medicul ORL.

Când trebuie să consultați un medic ORL

Apariția unor simptome deranjante la nivelul gâtului, nasului sau urechii nu trebuie ignorate. Rinitele, otitele, sinuzitele, tonsilitele etc., pot fi extrem de deranjante. Este cazul să cereți ajutorul unui specialist și, din fericire îl puteți găsi într-o clinică de specialitate ORL în Chișinău.

Iată când e cazul să mergi la o consultație:
# Congestie nazală;
# Secreții purulente din nas și urechi;
# Sângerări din nas;
# Tuse și răgușeală;
# Pete albe pe amigdale;
# Dureri intense de cap;
# Pulsație în obraji;
# Urechi astupate, sunete în urechi;
# Sforăit;
# Febră ridicată;
# Noduli limfatici inflamați.

Motivul frecvent pentru vizita la ORL este inflamarea amigdalelor şi polipilor. Această patologie este foarte specifică în copilărie şi necesită tratament obligatoriu, pentru că infecţia cronică, precum rinita sau otita pot deforma cartilajul şi osul nasului.

Sforăitul în somn este un alt motiv de a apela la medic ORL! Dacă sforăitul apare în majoritatea nopților din cursul unei luni, atunci este necesar să i se acorde atenție și să se facă un consult de specialitate la medicul ORL-ist. Tratamentul pentru sforăit poate varia de la simple schimbări de obiceiuri, de la anumite medicamente, spray-uri, benzi, proteze până la intervenții chirurgicale. Nu uitați că există și situația unui sforăit nocturne ocazional, 50 % dintre oameni experimentând un astfel de episode, din cauza unei poziții de somn atipice, a oboselii sau a stării temporare de blocare a căilor respiratorii.

Apneea în somn necesită de asemenea consultul unui medic ORL-ist și a unui somnolog. Apneea este o afecțiune ce se întâlnește relativ frecvent și constă în oprirea respirației periodic în timpul somnului. Tratamentul pentru apnee în somn consta în medicamente, intervenții chirurgicale sau folosirea unor aparate speciale în timpul somnului.

Deviația septului nazal este o altă afecțiune a nasului care necesită vizitarea medicului ORL-ist. Ea reprezintă curbura sau devierea spre lateral a peretelui de pe mijlocul nasului care desparte nasul în cele două fose nazale din două motive: nepotrivirea dintre dimensiunea cartilajului și dimensiunea cadrului osos în care acesta stă sau traumatisme ale nasului. Simptomele deviației septale se pot trata medicamentos sau cel mai adesea prin operație de deviație de sept.

Otita medie acută reprezintă infecția urechii medii. Otita este o afecțiune foarte frecventă la preșcolari, incidența ei fiind strâns legată de epidemiile de viroze respiratorii, dar se întâlnește și la adolescenți sau adulți mai ales în sezoanele de primăvară și toamnă. Netratată, otita medie poate duce la perforația timpanului: durerea și febra dispar, fiind înlocuite de otoree, ca simptom dominant, adică scurgerea unui lichid purulent din ureche. Hipoacuzia care înseamnă scăderea auzului se menține și în acest stadiu și poate dura câteva săptămâni.

Prima etapă în tratament este, de obicei, vizita la medicul terapeut, dar rolul acestuia este de a tria persoanele ce ajung la medicul de specialitate. Prin intermediul consultațiilor la medicul specialist, atunci când există o necesitate reală de a-l vizita, crește rapiditatea accesului la îngrijirea orientată spre rezolvarea problemei. Boala nu reușește să se agraveze, iar tratamentul este mai eficient și mai ieftin. Într-adevăr, consultația medicală specializată în ORL oferă pacientului o modalitate de a reduce cheltuielile de asistență medicală prin spitalizare, la o etapă mai avansată a bolii. Așadar, atunci când simptomele vizează clar gâtul, nasul sau urechile, soluția optimă este un medic ORL experimentat. Ce puteți obține dintr-o consultație promptă, la debutul simptomelor deranjante?

# Sfat medical personalizat;
# Interpretarea rezultatelor analizelor medicale;
# Mai multe informații legate de un diagnostic sau tratament;
# Informații și sfaturi despre analize, teste sau proceduri medicale;
# Pașii următori într-o problemă de sănătate.

Puteți face o programare la un consult de specialitate la Clinica Sante și să efectuați investigații de laborator pentru a stabili exact cauza durerilor de gât, nas și urechi.

Preluat de la: diez.md