Zaporijjea.jpg
Operaţiunile din cadrul centralei nucleare ucraineane Zaporijjea, care este în prezent aflată sub controlul armatei ruse, au fost oprite complet. Acest lucru a fost anunţat de către operatorul CNE Zaporijjea, Energoatom.

După ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3.41, centrala este oprită complet.

Energoatom a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

În ultimele trei zile, a șasea unitate de putere a funcționat în „modul insulă”, tratând doar nevoile proprii ale UPP la niveluri de putere extrem de scăzute (de la 114 la 140 MW), deoarece toate liniile de conectare a CNE Zaporijjea au fost avariate din cauza bombardamentelor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei.

„Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare – oprirea la rece”, a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea rămâne ridicat, ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie.

„Energoatom ia toate măsurile posibile pentru a organiza furnizarea de loturi suplimentare de motorină către UPP. Pentru a preveni o situație de urgență la stație, este necesar să se oprească bombardamentul liniilor de legătură UAEU cu sistemul energetic și să se creeze o zonă demilitarizată în jurul acesteia. Astfel, va fi posibilă repararea, asigurarea repornirii și a lucrului în siguranță în continuare a Centralei Nucleare Zaporijjea”, se arată în comunicatul emis de Energoatom.


Amintim că vineri, 9 septembrie, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a cerut încetarea imediată a tuturor bombardamentelor în zona centralei nucleare Zaporijjea din cauza situației critice în alimentarea cu energie a centralei.

Potrivit acestuia, bombardamentele au dus la o întrerupere completă a Enerhodar și a pus în pericol funcționarea normală a centralei nucleare din Zaporijjea.

„Acest lucru crește semnificativ riscul unui accident nuclear. Bombardările din jurul centralei nucleare din Zaporijjea trebuie să înceteze”, a subliniat Grossi.

Joi, 8 septembrie, drept urmare a unui alt bombardament al armatei ruse, orașul Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporijjea, a rămas fără electricitate pentru a doua oară într-o zi

Kievul a declarat miercuri, 7 septembrie, că ar putea să fie nevoit să închidă centrala nucleară Zaporijjea şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporijjea, că există o situaţie care pune în pericol siguranţa operaţiunilor centralei.

Pe 1 septembrie, Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns la centrala nucleară din Zaporijjea, orașul Enerhodar.

Pe 2 septembrie, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi a afirmat că integritatea fizică a centralei nucleare de la Zaporijjea este afectată de bombardamente.

După ce în 3 septembrie, Centrala nucleară de la Zaporojjea a pierdut din nou legătura cu rețeaua electrică și a oprit funcționarea uneia dintre unități, la centrala nucleară au rămas șase experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), reprezentanța permanentă la centrală urmând să fie formată din două persoane.

Conducerea regiunii Zaporijjea (aflată sub controlul Rusiei) a învinuit forțele armate ale Ucrainei în încercarea de atac asupra centralei nucleare din Zaporijjea. În același timp, Ucraina acuză Rusia de bombardamente asupra centralei nucleare.

Pe 25 august, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară din Zaporijjea a fost complet deconectată de la rețeaua electrică.

Șeful statului ucrainean Volodâmâr Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.

Preluat de la: diez.md