aeroport.jpg
În contextul măsurilor de protecție și prevenție pe linia de securitate aeroportuară, Polițiia de Frontieră vine cu solicitarea către călători de a se prezenta în Aeroportul Internațional Chișinău, cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate.

Astfel, vei ajuta autoritățile responsabile în degajarea circulației rutiere – excluderea ambuteiajelor din fața aerogării, dar și la fluidizarea afluxului de călători, prin nepermiterea formării rândurilor la intrarea în Aeroport.

Conform unei analize, în fiecare zi, în perioada orelor 11.00 și 14.00, sunt planificate mai multe rute odată, fapt ce condiționează aglomerația pe Aeroportul Internațional Chișinău. În aceste condiții, Poliția de Frontieră solicită călătorilor să își programeze venirea la Aeroport din timp, iar autoritățile, la rândul lor, asigură că toate procedurile de trecere a frontierei de stat vor fi realizate operativ și corect.

Amintim că, Poliția de Frontieră împreună cu alte autorități de stat aplică mai multe măsuri ce au menirea să asigure securitatea cetățenilor și a statului Republica Moldova: accesul în Aeroport este permis doar pentru pasageri și personalul aeroportuar; controlul de securitate asupra persoanelor și bagajelor acestora se efectuează la intrarea în Aeroport; fluxurile de călători sunt direcționate pe coridoare speciale, staționarea în fața aerogării este interzisă; patrulări comune zilnice atât pe Aeroport cât și în adiacentul acestuia etc.


Recent, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect. Potrivit șefei statului, alertele false se fac pentru a crea anxietate în societate, dar și pentru tergiversarea dosarelor penale. În urma ședinței CSM, s-a decis că va fi creat un mecanism cu trei nivele de alertă care va permite intervenirea în situațiile necesare. Totodată, s-a mai decis că vor fi înăsprite pedepsele pentru autorii alarmelor false cu bombă.

Amintim că, conform datelor oficiale, în perioada iulie-august curent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 124 de alerte cu bombă, cu 100 mai mult, decât au fost semnalate în perioada ianuarie-iunie curent. Pentru documentarea alertelor cu bombă false, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, au fost cheltuiți 2 262 400 de lei. 

Alertele false sunt anunțate periodic în diferite instituții ale statului sau private. Totul a început pe 5 iulie, când peste 50 de alerte cu bombă au fost anunțate pe întreg teritoriul republicii: la parlament, la guvern, la instituții judecătorești, în centre comerciale, în spitale, la Aeroportul Internațional Chișinău etc. Despre acestea autoritățile au fost informate prin intermediul poștei electronice.

Potrivit autorităților, pe caz sunt bănuite mai multe persoane atât din țară, cât și de peste hotare, iar aceste acțiuni sunt făcute cu scopul de a destabiliza și de a crea neliniște în societate.

Preluat de la: diez.md