Absolute-Winner-–-Johan-Willems-Cheetah-with-cubs-2.jpeg
Moldovenii din mai multe raioane ale țării publică pe rețelele sociale postări despre invazia unor insecte de mărimi mici, vărgată, care se remarcă prin mușcăturile pe care le lasă pe pielea adulților și îndeosebi a copiilor. Așadar, haideți să facem cunoștință cu această vietate observată în Moldova.

Tigrul platanului este o specie de insectă de dimensiuni mici (2-4 mm), originară din America de Nord, din familia ploșnițelor, care atacă frunzele platanului și ale frasinului, iar în mediile urbane, înțepătura sa se îndreaptă împotriva omului.

Prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa – fie că a fost transportată odată cu platanii importați, fie pe haine, fie pe mijloacele de transport. Aceste insecte sunt foarte bune zburătoare și pot călători singure câțiva kilometri.

Ea este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci când este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan, scrie Digi24.

În ce circumstanțe își face apariția tigrul platanului

Tigrul platanului este o insectă relativ nouă în peisajul urban, dar care se adaptează rapid la stilul prădător al insectelor de oraș.

Tigrul platanului apare în medii cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cu vegetație bogată, unde este predispus să se înmulțească. Este întâlnit cu precădere în zonele unde sunt plantați mulți platani sau frasini, dar în ultimii ani, este din ce în ce mai prezent în aglomerările urbane.

Mai ales în grădinile de vară, pe terase amenajate cu plante sau în parcuri, unde orășenii își petrec mult timp liber în serile de vară, tigrul platanului poate să „atace” în mod surpinzător, fără zgomot, căzând din copaci și rămânând ascuns în haine.

Cum te protejezi și ce faci dacă ai fost mușcat(ă)

Un studiu publicat de JAMA Dematology, citat de drleventercenter.com, a prezentat un caz în care urme de sânge uman au fost găsite în sistemul digestiv al unei insecte tigrul platanului. Deși înțepătura în sine poate să nu fie periculoasă, insecta poate fi purtătoarea unor viruși sau bacterii dăunătoare omului.

Pentru că este o insectă de dimeniuni mici, între 4 și 6 mm, și transparentă, poate rămîne pentru mult timp pe hainele tale sau în păr. Este indicat ca pe timpul verii, când te întorci acasă să-ți scuturi hainele și să te asiguri că nu intri cu ele în casă.

O altă metodă de protecție este să porți haine care să-ți acopere zonele ușor accesibile pentru înțepături, precum brațe, picioare, umeri sau gât. Tigrul platanului este greu de reperat, cel mai probabil vei fi conștient de prezența lui doar după ce te-a mușcat.

În momentul în care ești mușcat de această insectă, pe piele apare o mică pată roșie, însoțită de mâncărime, iar în unele cazuri, de inflamații.

Mușcătura tigrului de platan se manifestă mai rău la copii, senzația de mâncărime fiind mult mai intensă la ei.

Protecţia ar trebui începută prin deparazitarea zonelor verzi în care insecta se înmulţeşte. Sprayul repelent antiţânţari poate fi utilizat în caz de înţepătură iar compresa rece calmează mâncărimea. În farmacii se găsesc soluţii care calmează mâncărimea şi erupţia”, Dr. Mihaela Leventer.

Preluat de la: diez.md