IMG_2685.jpg
Legea Cash Rebate a fost actualizată. Inițiativa ce presupune atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și opere audiovizuale prevede returnarea a până la 30 % din cheltuielile suportate pentru filmările pe teritoriul țării. Astfel, Republica Moldova dispune de un mecanism eficient pentru ca profesioniștii externi să-și îndrepte atenția asupra țării noastre. Prin urmare, inițiativa va contribui la poziționarea și reafirmarea Republicii Moldova drept destinație „must-see” pentru producția cinematografică. Proiectul de lege adoptat plasează Republica Moldova în rândul celor aproximativ 100 de state ale lumii care dispun de astfel de facilități.

Legea Cash Rebate și mecanismul de funcționare a acesteia la nivel național a fost tema unui eveniment găzduit de Mediacor, care a pus în discuție și elaborarea structurii unui Regulament pentru aplicarea inițiativei legislative.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Guvernul manifestă maximă  deschidere în domeniul producției audiovizuale, pentru că este o industrie de perspectivă. Iar această lege vine să susține producătorul autohton, fiind „o mână de ajutor” pentru a fi cât mai atractivi în negocierile cu partenerii străini. Concurența mișcă lucrurile, dar în momentul în care cineva va fi primul și va încerca să acceseze această oportunitate, de rezultatul lui vor depinde acțiunile de viitor ale acestui mecanism. Important este ca acest pas să fie unul ferm, sigur și susținut de către noi. Perspectiva a tot ce înseamnă producție audiovizuală în Republica Moldova depinde de modalitatea în care vom reuși să lansăm și să punem în acțiune legea Cash Rebate.”

Centrul Național al Cinematografiei va administra programul ce are drept obiectiv stimularea investițiilor străine în domeniul producției de film și altor opere audiovizuale. Astfel, categoriile de producție ce cad sub incidența mecanismului sunt filmele și producțiile video ale căror bugete sunt de la 15.000 de euro până la 200.000 de euro. Iar valoarea suportului financiar oferit prin Legea Cash Rebate este de  25 % din totalul cheltuielilor efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se pot adăuga  5 %, dacă sunt promovate anumite zone geografice ale țării noastre.

Valentina Iusuphodjaev, directoarea Centrului Național de Cinematografie: „Am insistat ca această lege să treacă la Centrul Național de Cinematografie pentru că indiferent de cine va fi în fruntea instituției, va fi interesat să o promoveze, deoarece reprezintă domeniul. Legea este de fapt o investiție pentru cei pe care îi așteptăm să vină în Republica Moldova pentru că există potențial în domeniu, iar noi trebuie să cunoaștem cum să-i facem față. Vom avea impedimente în punerea în aplicare, este un lucru firesc, dar dacă vom reuși să trecem rapid acest regulament, vom putea înregistra primele succese.”

În regiune deja sunt aplicate astfel de legi, care oferă 35 % din suma totală a producției cinematografice realizate pe teritoriul țării. În Ucraina, spre exemplu, fondul anual alocat pentru Legea Cash Rebate constituie 4 milioane de euro, iar cele 5 % din valoarea suportului financiar sunt obținute doar după o aprobare prealabilă privind corespunderea cu criteriile testului cultural.

Olga Pantelymonova, CEO Star Media, Ucraina: „Suntem extrem de încântați să partajăm experiența noastră cu Republica Moldova, cu mecanismul menționat și cu modalitatea de executare a acestuia. Cea mai valoroasă experiență a noastră rezidă din greșelile pe care le facem și pe care le identificăm deja în practică. Se cunoaște că la noi funcționează principiul legii Cash Rebate în forma 25 % + 5 %. 25 % pentru cheltuieli legate de realizarea filmului și 5 % pentru aliniere la diverse criterii culturale (un personaj al filmului citește o carte scrisă de un autor ucrainean, povestea filmului se bazează pe opera literară ucraineană etc). Pentru a pretinde la Cash Rebate, produsul trebuie mai întâi să treacă printr-o verificare prealabilă, ca să corespundă tuturor cerințelor de conținut și testului cultural.”

În 2020, datorită suportului de specialitate acordat și a expertizei străine puse la dispoziție de Proiectul de Competitivitate din Moldova, implementat de USAID, Guvernul Suediei și UK Aid, dar și de grupul de lucru format din Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor și Agenția de Investiții, ministerul de resort a înaintat amendamentele spre consultări publice. În prezent, Centrul Național de Cinematografie se ocupă de implementarea acestui proiect.

Inițiativa legislativă adoptată va avea un impact pozitiv și asupra sectorului turismului, care oferă călătorii de experiență și o multitudine de locuri instagramabile.

Un exemplu relevant în acest sens este numărul în continuă creștere de turiști care au vizitat Irlanda de Nord, după ce au vizionat unul dintre cele mai urmărite seriale televizate „Urzeala Tronurilor” („Game of Thrones”).

Rodica Miron, manageră de programe, USAID Moldova: „USAID, alături de Guvernul Suediei și cel al Marii Britanii, susține de mai bine de cinci ani dezvoltarea sectorului creativ din Republica Moldova, care poate să ofere locuri de muncă și să contribuie la buna dezvoltare a țării, inclusiv pe componenta economică. Suntem foarte bucuroși că am reușit să punem umărul la această primă inițiativă de îmbunătățire a cadrului legal pentru industria de film, deoarece considerăm că este o reușită foarte importantă, care va plasa Moldova pe harta globală a industriei cinematografice. Credem în potențialul acestui sector și vreau să încurajez participanții să pună în aplicare aceste mecanisme și să beneficieze de oportunități.”

În prezent, sectorul creativ din Moldova cuprinde domenii, precum: producție media și de film, producție muzicală și pre și postproducție audio, design de interior, design grafic și de produse, jocuri electronice și mobile, arhitectură.

Până în prezent, în sectorul creativ activează aproape 2.800 de companii care oferă locuri de muncă pentru 13.000 de persoane, în special tineri. Mai mult, aproximativ 3.000 de freelanceri prestează servicii creative și realizează produse conexe.

În 2018 companiile creative au generat vânzări în valoare de 202 milioane USD, în timp ce exporturile de servicii creative au ajuns la 61 milioane USD.

În Uniunea Europeană (UE), industria audiovizualului însumează anual 107 miliarde USD, are peste un milion de angajați și înregistrează o creștere de 2 % pe an. Industriile culturale și creative furnizează 7,5 % din forța de muncă a UE și generează aproximativ 5,3 % din valoarea adăugată brută a UE.

Preluat de la: diez.md